هر ساله داوطلبان زیادی در محدوده های سنی مختلف در کنکور سراسری شرکت می کنند. اما نظر به اهمیت این آزمون در آینده تحصیلی و شغلی افراد، عوامل زیادی در اعلام نتایج و پذیرش این آزمون موثر خواهند بود. در این راستا یکی از دغدغه های داوطلبان در رابطه با کنکور سراسری، میزان اعمال سهمیه ها می باشد، چرا که تاثیر به سزایی برای قبولی داوطلبان در انتخاب رشته کنکور سراسری دارد. یکی از اهداف اعمال سهمیه در آزمون، ایجاد برابری و عدالت برای پذیرش داوطلبانی است که به امکانات آموزشی دسترسی چندانی ندارند. بخشی از سهمیه های کنکور مصوب مجلس و بخشی از آن ها نیز مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی می باشند. سهمیه های مصوب در کل شامل سهمیه هایی اعم از سهمیه مناطق 3 گانه و مناطق محروم، سهمیه ایثارگران (5 درصد و 25 درصد)، سهمیه رزمندگان، سهمیه خانواده شهدا، سهمیه جانبازی، سهمیه بهیاری، بومی گزینی، فرزندان هیئت علمی، سهمیه حوادث غیر مترقبه مانند سیل و زلزله و… هستند که در کنکور سراسری 1400 با تغییراتی مواجه شده و حتی به طور کلی حذف شده اند.
از بین سهمیه های موثر در کنکور سراسری، 16 مورد به طور کلی حذف شده و تنها 3 مورد آن باقی خواهد ماند.
حذف سهمیه های کنکور سراسری 1400
در سال 99 اقداماتی در راستای ایجاد تغییر در سهمیه های مصوب کنکور سراسری ایجاد گردید و لایحه ای در این رابطه تدوین شد.
از آن جایی که تاثیر سهمیه ها در نتایج کنکور سراسری در سال های اخیر مشکلاتی را ایجاد کرده بود، مسئولان تصمیماتی نسبت به اصلاح آن ها اتخاذ کردند. لایحه ساماندهی سهمیه های ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی و اصلاح قوانین مرتبط تحت عنوان “لایحه توزیع عادلانه فرصت ها و امکانات تحصیلی در آموزش عالی” از سوی وزیران علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تقدیم دولت شد.
در راستای این تصمیمات، بنا بر آن شد که امتیازات و تسهیلات داده شده به صورت مازاد بر ظرفیت عمل کنند تا داوطلبان فاقد سهمیه های خاص، قادر به رقابت در شرایط یکسان با یکدیگر باشند. همچنین در طی این لایحه، حذف سهمیه کنکور از ۱۹ مورد به ۳ مورد کلید خواهد خورد و ۱۶ سهمیه حذف می گردند. در این مقاله سعی بر این است که اطلاعاتی را در حیطه این تغییرات در اختیار داوطلبان گرامی قرار دهیم. مطابق این لایحه:
- سهمیه هایی از قبیل سهمیه های بومی گزینی، بومی منطقه ای، بومی قطب و بومی ناحیه ای حذف شدند.
- سهمیه های حوادث غیرمترقبه به دلیل محدودیت زمانی و مکانی تغییر نکردند.
- سهمیه فرزندان هیئت علمی، قهرمانان، حافظان قرآن، بهیاری و کشاورزی حذف شدند.
- سهمیه های مناطق 1 و 2 و 3 به دلیل اهمیت زیر ساخت های آموزشی به قوت خود باقی ماندند اما دستخوش تغییراتی شدند. به این صورت که 50 درصد از ظرفیت دانشگاه ها به سهمیه مناطق و 50 درصد باقی مانده به گزینش آزاد اختصاص داده شد.
- در سهمیه ایثارگران نیز تغییرات زیادی اعمال گردید که اولا سهم آن ها از 30 درصد ظرفیت اصلی، به 5 درصد مازاد تغییر کرد و دوم این که برای قبولی در این ظرفیت مازاد داوطلبان می بایست به جای 70 درصد، 85 درصد از تراز آخرین فرد پذیرفته شده در سهمیه آزاد را کسب کنند.
این بدان معناست که داوطلبان دارای سهمیه باید برای قبولی در دانشگاه های معتبر کشور نسبت به گذشته، بیشتر تلاش کنند. همچنین ناگفته نماند که استفاده از سهمیه ها تنها یک بار امکان پذیر خواهد بود.
کارشناسان حوزه آموزش، نقطه عطف لایحه حذف تعدادی از سهمیه های کنکور را در این میدانند که پس از تصویب آن، هرگونه سهمیه ای باید به صورت ظرفیت مازاد باشد و تأثیری بر قبول شدن یا نشدن داوطلبان دیگر نداشته باشد. چرا که برخی از سهمیه ها مانند انتقال دانشجوی پزشکی از خارج از کشور به دانشگاه های سراسری و سهمیه های هیأت علمی دانشگاه ها و… صدمات زیادی به حیطه آموزشی کشور و سلامت جامعه وارد کرده است.
البته این را هم بگوییم که متاسفانه این لایحه نقاط ضعفی هم خواهد داشت؛ چرا که اگر ظرفیتها در سهمیه مازاد کنترل نشود و خروجی دانشگاهها افزایش یابد، مشکلات بازار کار بیش از پیش خواهد شد. به بیان دیگر، در صورت عدم کنترل بازار مشاغل و افزایش خروجی دانشگاه، عدالتی ایجاد نخواهد شد! لازم به ذکر است داوطلبان واجد شرایط ثبت نام کنکور سراسری که دارای سهمیه های موجود در کنکور سراسری 1400 هستند، می بایست پس از دریافت کد 12 رقمی در زمان ثبت نام کنکور و با تکمیل کادر مربوطه در فرم نام نویسی کنکور برای اعمال آن اقدام نمایند.
سوالات متداول
1- حذف برخی سهمیه های کنکور شامل کنکور 1400 می شود؟
بله، این قانون در صورت تصویب در کنکور سراسری سال 1400 اعمال خواهد شد.
2- منظور از ظرفیت مازاد در سهمیه ایثارگران چیست؟
به این صورت که به تعداد 5 درصد از ظرفیت کل دانشگاه، به ظرفیت اضافه می شود که مختص ایثارگران خواهد بود و ایثارگران برای دستیابی به آن ملزم به کسب 85 درصد از آخرین تراز فرد قبول شده در پذیرش آزاد می باشند.
3- در چه زمانی باید کد 12 رقمی ایثارگری خود را اعلام کنیم؟
شما می توانید در زمان ثبت نام کنکور سراسری و با وارد کردن این کد در فرم ثبت نام، برای اعمال سهمیه خود اقدام نمایید.
سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…