خانه مشاوره تحصیلی فلوشیپ چیست؟

فلوشیپ چیست؟

تفاوت فلوشیپ، اسکالرشیپ، فاند و بورسیه
فلوشیپ چیست؟

پزشکان عمومی بعد از اتمام دوره طرح خود نیز می توانند با شرکت در آزمون مربوطه، به تحصیل در یکی از رشته های تخصصی پرداخته و پس از آن در صورت تمایل و قبولی در آزمون ورودی، دوره فوق تخصص خود را بگذرانند. قطعا تمام متخصصان و حتی دانشجویان پزشکی واژه فلوشیپ را شنیده اند. فلوشیپ (fellowship) در لغت به معنای کمک هزینه تحصیلی است که در ایران معنای متفاوتی داشته و دوره ای تخصصی برای داوطلبان مشغول تحصیل در رشته های پزشکی نامیده می شود. بسیاری از افراد متوجه تفاوت فلوشیپ با فوق تخصص نیستند و ممکن است به علت عدم آگاهی کافی، فرصت شرکت در دوره های فلوشیپ را از دست دهند.

فرآیند ثبت نام در دوره تکمیلی تخصصی یا فلوشیپ پزشکی ۱۴۰۲ به صورت اینترنتی از طریق سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور صورت می پذیرد.

فلوشیپ چیست؟

نظام آموزش پزشکی عمومی کشور در حال حاضر دارای چهار مقطع علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی و کارورزی می باشد. پس از اتمام دوره علوم پایه که شامل پنج ترم تحصیلی است، دانشجویان در آزمون جامع علوم پایه شرکت کرده و در صورت کسب نمره قبولی، مجاز به ورود به مرحله بعدی می شوند. دانشجویان پس از گذراندن کلیه مراحل، به عنوان پزشک عمومی فارغ التحصیل شده و می توانند مشغول به کار شوند.

فلوشیپ (fellowship) که به معنی کمک هزینه تحصیلی می باشد، در رشته های علوم پزشکی از آن با نام دوره تکمیلی تخصصی یاد می شود، در نتیجه از جمله دوره های تحصیلی تکمیلی رشته های پزشکی و دندان پزشکی به شمار می رود. فلوشیپ دوره ای است که دانشجویان رشته های پزشکی و دندانپزشکی پس از فارغ التحصیل شدن و گرفتن مدرک تخصص مجاز به گذراندن آن می شوند.

مزیت های فلوشیپ

 با شرکت در فلوشیپ، مهارت های عملی و تجربی پزشکان افزایش پیدا کرده و ضمن قوی نمودن رزومه کاری خود، می توانند با کسب تجربه بیشتر و کامل تر، حضور موثرتری در امر درمان و زمینه شغلی خود داشته باشند. در واقع کسانی که می خواهند اطلاعات خود را در خصوص رشته تحصیلی خود به بالاترین حد برسانند و با انجام کارهای تحقیقاتی، مهارت خود را افزایش دهند، می بایست در دوره های تکمیلی فلوشیپ شرکت کنند.

طول دوره فلوشیپ

بسیاری از فلوشیپ ها بر اساس سوابق تحصیلی دانشجویان ارائه می شوند و با اینکه مدت زمان گذراندن دوره فلوشیپ به نظر استاد بستگی دارد اما معمولا از چند ماه تا حداکثر 2 سال طول می کشد.به طور معمول برای هر رشته تخصصی پزشکی در چند موضوع عمده، دوره های فلوشیپی در نظر گرفته می شود که پس از اتمام دوره مورد نظر، می توانند گواهی فلوشیپ آن را دریافت نمایند.

برای مثال رشته تخصصی بیهوشی دارای پنج رشته تکمیلی تخصصی (فلوشیپ) با عناوین بیهوشی کودکان، بیهوشی قلب، بیهوشی مغز و اعصاب، درد و بیهوشی پیوند اعضای داخلی شکم می باشد که متخصصان واجد شرایط می توانند با نام نویسی در زمان مقرر، در دوره مورد نظر خود شرکت کرده و دانشنامه خود را در پایان اخذ نمایند.

انواع فلوشیپ

گذارندن دوره فلوشیپ برای تمامی دانشجویان پزشکی، دندان پزشکی، دامپزشکی و… به صورت اختیاری می باشد و این افراد در صورت تمایل می توانند نسبت به شرکت در دوره مرتبط با رشته خود اقدامات لازم را به عمل آورند. در ادامه تمامی انواع فلوشیپ برای تخصص های مختلف شرح داده شده است.

انواع فلولشیپ تخصص های پزشکی 1402
تخصصانواع فلوشیپ
دندانپزشکیدوره فلوشیپ لیزر
مغز و اعصابجراحی ستون فقرات
فلوشیپ ام اس
فلو شیپ سکته مغزی
فلوشیپ پارکینسون
فلوشیپ نوروافتالمولوژی
قلبدوره فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب و عروق کودکان
اقدامات مداخله ای قلب و عروق بزرگسال
فلوشیپ اکوکاردیوگرافی
فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی
بیهوشیدوره های فلوشیپ بیهوشی قلب
بیهوشی پیوند اعضای داخل شکم
بیهوشی پیوند اعضا
بیهوشی کودکان
طب تسکینی و درد در بیهوشی
بیهوشی مغز و اعصاب
پوست درماتوپاتولوژی یا ارزیابی و تفسیر میکروسکوپی ضایعات پوستی
سوختگی
کاشت مو، زیبایی و لیزر
چشم استرابیشم یا انحراف چشم
قرنییه و سگمان قدامی
آسیب شناسی یا پاتولوژی چشم
شبکیه
جراحی پلاستیک و ترمای چشم
جراحی عمومیجراحی قلب
جراحی ترما
پیوند کبد و کلیه
اندویورولوژی
جراحی اطفال
جراحی قفسه صدری
جراحی درون بین (لاپاراسکوپی)
جراحی عروق
جراحی سرطان و جراحی گوارش تحتانی یا کولورکتال
نورولوژیپزشکی خواب و مولتیپل اسکلروز معروف به MS
زنان و زایماننازایی و ناباروری
پریناتولوژی یا طب مادر و جنین
ختلالات کف لگن در زنان
آنکولوژی زنان
لاپراسکوپی زنان
 فتومترنال
رادیولوژیرادیولوژی مداخله ای
اطفال

تخصص اطفال
اقدامات مداخله قلب و عروق کودکان
ارتوپدیارتوپدی کودکان
ارتوپدب ستون فقرات
زانو
گوش و حلق و بینیجراحی سر و گردن
لارنگولوژی
گوش، فک، صورت،
بینی و لوزه
اعتیادداخلی
بیهوشی
روانشناسی
پاتولوژیسینوژنتیک
هماتوپاتولوژی
درماتوپاتولوژی

پیدا کردن فرصت های فلوشیپ

داوطلبانی که قصد گذراندن دوره های فلوشیپ و دریافت گواهی آن را دارند، می بایست در آزمون دوره‌ های تکمیلی تخصصی (فلوشیپ) که توسط مرکز سنجش آموزش پزشکی برگزار می گردد، شرکت نمایند. معمولا این آزمون هر سال برگزار شده و از طریق انتشار دفترچه راهنمای ثبت نام، شرایط شرکت در آن برای متقاضیان شرح داده می شود. افرادی که مطابق اطلاعیه ثبت نام واجد شرایط شرکت در آزمون فلوشیپ باشند، می توانند با انجام فرآیند نام نویسی، خود را برای حضور در جلسه آزمون آماده سازند.

معمولا نیمه اول خرداد ماه جهت جهت برگزاری آزمون کتبی و حدود یک هفته بعد بازه مصاحبه های شفاهی معرفی می شود اما لازم است به منظور داشتن آمادگی و حضور به موقع در محل آزمون پیگیر، اخبار سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی برای اطلاع از جزئیات دوره فلوشیپ ۱۴۰۲ باشید.

فلوشیپ به چه کسانی تعلق می گیرد؟

پیدا کردن فرصت فلوشیپ
فلوشیپ به چه کسانی تعلق می گیرد؟

مجوز شرکت در دوره های فلوشیپ تنها به افرادی داده می شود بتوانند در آزمون فلوشیپ، نمره قابل قبول را کسب نمایند. به طور کلی جهت شرکت در دوره های فلوشیپ متقاضیان واجد شرایط عمومی و اختصاصی تعیین شده توسط مرکز سنجش آموزش پزشکی، می بایست در آزمون کتبی و شفاهی این دوره شرکت نمایند. داوطلبانی که با شرکت در آزمون کتبی موفق به کسب 60 درصد نمره آزمون کتبی شوند، وارد مرحله مصاحبه شفاهی خواهند شد. لازم به ذکر است شرکت در دوره های فلوشیپ هیچ محدودیت سنی ندارد و متقاضیان در هر بازه سنی امکان ثبت نام و پذیرش فلوشیپ را دارند.

آزمون کتبی پذیرش دوره فلوشیپ 1402 به صورت غیر متمرکز و به دو روش الکترونیکی و یا کاغذی برگزار خواهد شد و داوطلبان با کسب حداقل نمره تعیین شده وارد مرحله بعد خواهند شد. در مصاحبه شفاهی داوطلبان به صورت منفرد یا ترکیبی با روش های نوین ارزیابی می گردند و با کسب امتیازات لازم در این مرحله، پذیرفته شدگان با حداکثر امتیاز جهت شرکت در دوره فراخوانده خواهند شد. محاسبه نمره نهایی به صورت زیر انجام می شود:

۳÷(نمره آزمون شفاهی+(نمره آزمون کتبی×۲))=نمره کل نهایی

نتیجه نهایی پذیرش نیز بعد از تایید و بررسی دبیرخانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی از طریق دانشگاه محل پذیرش به اطلاع متقاضی خواهد رسید.

شرایط شرکت در آزمون فلوشیپ

مجموعه شرایط برای شرکت در آزمون پذیرش فلوشیپ توسط مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور تعیین می گردد که شامل موارد زیر است:

  • تایید صلاحیت عمومی داوطلب توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی
  • داشتن مدرک دانشنامه تخصصی رشته پیش نیاز و یا ارائه گواهی قبولی‌ آن که به تایید دانشگاه و یا مراکز مورد تایید وزارت بهداشت رسیده باشد.
  • داشتن کارت پایان خدمت و یا معافیت از خدمت و یا اتمام دوره خدمت تا پیش از تاریخ های تعیین شده توسط برگزار کننده آزمون
  • پزشکان متخصص با مجوز رسمی از سوی معاونت درمان و یا مرکز امور هیات علمی وزارت بهداشت به شرط اتمام تعهدات تا تاریخ مشخص
  • عدم اشتغال به تحصیل در رشته های فوق تخصص و دوره های تکمیلی فلوشوپ و دکتری به جز داوطلبان دستیار پزشک پژوهشگر

روند درخواست فلوشیپ 1402

همان طور که عنوان شد، داوطلبانی قصد شرکت در هریک از انواع دوره های فلوشیپ را داشته باشند، می بایست در آزمون پذیرش دوره فلوشیپ که یک بار در سال برگزار می گردد، شرکت نمایند. مرکز سنجش آموزش پزشکی به عنوان برگزار کننده این آزمون همزمان با اعلام زمان ثبت نام، دفترچه راهنمای نام نویسی را نیز منتشر می کند. متقاضیان می بایست با مطالعه دقیق دفترچه راهنما، ضمن بررسی شرایط و مقررات برگزاری آزمون، اقدامات لازم جهت ثبت نام را به انجام رسانند.

افرادی که موفق به تکمیل فرآیند ثبت نام شوند، بایستی آمادگی لازم جهت شرکت در آزمون را کسب نموده و پس از حضور در جلسه منتظر اعلام نتایج اولیه باشند. در زمان اعلام نتایج آزمون کتبی، اسامی چند برابر ظرفیت افرادی که نمره لازم جهت حضور در مصاحبه شفاهی را کسب نموده اند، اعلام خواهد شد. پس از برگزاری مصاحبه شفاهی، اسامی منتخبین از طریق دانشگاه محل پذیرش دوره فلوشیپ اعلام شد. در ادامه جزئیات ثبت نام در دوره های تخصصی فلوشیپ ذکر شده است.

زمان ثبت نام

داوطلبان شرکت در آزمون فلوشیپ می بایست در بازه تعیین شده توسط مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور جهت تکمیل فرآیند ثبت نام اقدام نمایند. با توجه به روند سال های گذشته و تعیین مهلت ثبت نام این آزمون، پیش بینی می شود نیمه دوم اسفند ماه ۱۴۰۲ جهت انجام فرآیند مورد بحث تعیین شود.

نحوه ثبت نام

فرآیند نام نویسی آزمون فلوشیپ در سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی و در صورت پرداخت هزینه تعیین شده و تنها یک بار مطابق دستور العمل ارائه شده در ادامه برای داوطلبان واجد شرایط قابل انجام است. در صورت تکرار فرآیند نام نویسی نام فرد متقاضی از لیست آزمون حذف خواهد شد. لازم به ذکر است پس از تکمیل فرآیند ثبت نام امکان تغییر رشته برای داوطلبان وجود نخواهد داشت.

  • مراجعه به سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی به نشانی sanjeshp.ir و کلیک روی لینک “ثبت نام پذیرش دوره های تکمیلی تخصصی (فلوشیپ) 1402”
  • پرداخت هزینه ثبت نام از طریق درگاه موجود در سامانه و تکمیل فرم با استفاده از اطلاعات خواسته شده
  • بارگذاری مدارک لازم جهت ثبت نام
  • تایید اطلاعات و دریافت کد پیگیری ثبت نام

مدارک لازم جهت ثبت نام

تمامی مدارک ذکر شده در ادامه می بایست به صورت اسکن شده با فرمت jpg  و حجم بین 100 تا 300 کیلوبایت بارگذاری شود

  • عکس 4*3 پشت سفید جدید
  • صفحه اول شناسنامه
  • کارت ملی
  • کارت معافیت یا پایان خدمت سربازی
  • موافقت دانشگاه محل خدمت و مجوز مرکز امور هیات علمی
  • مجوز شرکت در آزمون صادره توسط معاونت درمان / مرکز امور هیات علمی وزارت بهداشت برای پزشکان متخصص
  • تصویر حکم استخدام
  • فرم تکمیل شده مربوط به مستخدمین سایر وزارتخانه ها و نهادها موجود در دفترچه
  • تصویر حکم استخدام هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی
  • فرم تکمیل شده موافقت با ماموریت آموزشی درمانی موجود در دفترچه
  • تصویر دانشنامه تخصصی رشته یا گواهی پذیرش در آزمون دانشنامه تخصصی
  • گواهی پایان تعهد خدمت ارائه شده از سوی معاونت درمان وزارت بهداشت
  • ارائه مدارک سکونت و تحصیل در صورت استفاده از سهمیه مناطق محروم

شرایط پذیرش متخصصان در دوره فلوشیپ ۱۴۰۲

شرایط پذیرش متخصصان در دوره فلوشیپ
تعهدات پذیرفته شدگان در آزمون فلوشیپ

واجدین شرایط ثبت نام آزمون فلوشیپ که پیش تر عنوان شد می توانند در صورت پذیرش در آزمون در این دوره ها شرکت نمایند. بخشی از ظرفیت پذیرش در هر رشته محل به سهمیه هایی که در ادامه بیان می گردد، اختصاص می یابد و مشمولین امکان استفاده از آن ها را دارند.

مختصصان دارای سهمیه رزمندگان و ایثارگران

به طور معمول 30 درصد ظرفیت پذیرش هر رشته محل به مشمولین سهمیه رزمندگان و ایثارگران تعلق دارد که افراد با شرایط زیر را شامل می شود:

  • افراد جانباز بالای 25 درصد، آزاد، همسر و فرزندان آن ها با سهمیه 25 درصد
  • افراد جانباز کمتر از 25 درصد و همسر و فرزندان به همراه رزمندگان با 6 ماه حضور در جبهه با سهمیه 5 درصد

متخصصان رزمنده بسیجی

افراد با حداقل 6 ماه حضور داوطلبانه در جبهه و مناطق جنگی عملیاتی که مدت خدمت و طرح دانشجویی شامل این سهمیه نمی شود. همسر و فرزندان این داوطلبان امکان استفاده از سهمیه 5 درصد را دارند.

در صورت یک بار استفاده از این سهمیه برای پذیرش در مقاطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته و یا پزشکی عمومی در صورت حضور حداقل 18 یا 12 ماه در جبهه بسته به مقطع تحصیلی امکان استفاده مجدد از آن برای پذیرش فلوشیپ را دارند.

متخصصان با سهمیه مناطق محروم

حداکثر 30 درصد ظرفیت هر رشته محل به سهمیه مناطق محروم اختصاص می باید و به افراد با یکی از شرایط زیر ارائه می گردد:

  • متقاضی متولد استان مورد تقاضا و دو مقطع تحصیلی در یکی از شهرهای آن گذرانده باشد.
  • داوطلب حداقل 3 مقطع تحصیلی متناوب یا متوالی در استان طی نموده باشد.
  • محل تولد یکی از والدین یا همسر در استان مورد تقاضا بوده و 5 سال اخیر در آن زندگی کرده باشد.
  • پزشکان عمومی و قرادادی با حداقل 3 سال سابقه خدمت در استان
  • داوطلبان مقطع فوق تخصص با 6 سال سابقه خدمت در مناطق محروم
  • مستخدمین پیمانی و قراردادی دانشگاه علوم پزشکی و نهادهای وابسته با حداقل 5 سال سابقه خدمت باشند.

تعهدات پذیرفته شدگان در آزمون فلوشیپ چیست؟

تمامی پذیرفته شدگان در آزمون فلوشیپ می بایست مطابق قوانین و مقررات مصوبه دانشگاه محل پذیرش، شهریه تعیین شده را بپردازند. سپردن تعهد رسمی جهت پرداخت شهریه منوط به تصمیم هیات امنای دانشگاه می باشد.

افرادی که مطابق مصوبات و شرایط پذیرش، مانند داوطلبان مشمول سعمیه مناطق محروم ملزم به سپردن تعهد محضری با زمان 3 برابر مدت تحصیل شناخته می شوند، باید آن را پیش از شروع آموزش تهیه نموده و به دانشگاه محل تحصیل ارائه دهند. در غیر این صورت امکان ادامه تحصیل برای آن ها وجود نخواهد داشت.

اگر شرکت کننده در آزمون فلوشیپ، کارمند رسمی وزارتخانه، سازمان و یا نهاد مشخصی باشد، تحت شرایط خاص می توانند جزو افرادی قرار گیرند که سازمان مربوطه ملزم به پرداخت هزینه دوره آن ها است.

در صورتی که داوطلب با استفاده از سهمیه مناطق محروم پذیرفته شود و دانشگاه محل پذیرش ظرفیت کافی برای نام نویسی وی نداشته باشد، محل دیگری برای پذیرش وی تعیین می نماید که داوطلب موظف به حضور در آن است.

فلوشیپ و فوق تخصص چه فرقی دارند؟

برای بسیاری از افراد ممکن است چنین سوالی پیش بیاید که اگر دوره فلوشیپ پس از تخصص گذرانده می شود، پس تفاوت آن با دوره فوق تخصص چیست و کدام یک اعتبار بیشتری دارد؟ در جواب این سوال باید بگوییم که گذراندن دوره فلوشیپ منجر به اخذ مدرک فوق تخصص نمی شود و همان طور که اشاره شد، این دوره تنها به تقویت مهارت پزشکان متخصص در حوزه کاری آن ها می پردازد.

به این صورت که یک دانشجوی پزشکی بعد از گذراندن 7 سال، به عنوان پزشک عمومی شناخته می شود که در صورت فارغ التحصیلی در رشته تخصصی، می توانند با رده شغلی تخصص مشغول به فعالیت شوند و همچنین امکان گذراندن دوره فلوشیپ برای آن ها فراهم می گردد.

اما در دوره فوق تخصص، متخصصان در صورت پذیرش در یکی از رشته های زیر گروه رشته تخصصی خود، می بایست 2 تا 3 سال دیگر به تحصیل مشغول شده و پس از آن، به عنوان پزشک فوق متخصص در رشته تحصیلی خود، فارغ التحصیل شوند. بنابراین فلوشیپ به هیچ وجه به عنوان دوره فوق تخصصی رشته پزشکی تلقی نمی گردد.

ورود به دوره تکمیلی تخصصی یا فلوشیپ مستلزم شرکت و پذیرش در آزمونی است که طی دو مرحله کتبی و شفاهی، برگزار می گردد. مطابق آن جه پیش تر بیان شد، ثبت نام در آزمون پذیرش دوره فلوشیپ منوط به برخورداری از یک سری شرایط عمومی و اختصاصی می باشد که متخصصان در صورت واجد شرایط بودن، می بایست در موعد مقرر به سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور مراجعه کرده و پس از مطالعه دستورالعمل های مربوطه و احراز شرایط مورد نیاز، نسبت به ثبت نام اینترنتی خود اقدام نمایند. از شرکت کنندگانی که موفق به کسب حداقل 60 درصد نمره آزمون کتبی شوند، برای شرکت در آزمون شفاهی دعوت به عمل می آید.

تفاوت فاند، بورسیه، فلوشیپ و اسکالرشیپ 

فلوشیپ علاوه بر این که تحت عنوان دوره تکمیلی رشته های علوم پزشکی در ایران شناخته می شود، در موارد دیگر به عنوان کمک هزینه تحصیلی از آن یاد می گردد. در واقع کسانی که می خواهند به کشور های دیگر مهاجرت کنند، می توانند در صورت واجد شرایط بودن و برخورداری از معدل بالا، از کمک هزینه های مالی مانند فاند، بورسیه، اسکالرشیپ (scholarship) و فلوشیپ استفاده کنند اما ممکن است برای شما سوال شود که بورسیه تحصیلی چیست؟ و تفاوت آن با فاند، فلوشیپ و اسکالرشیپ چه می باشد؟

 میزان مبلغ اسکالرشیپ به کشور مورد نظر بستگی دارد و برای پرداخت هزینه های آموزشی به فرد دانشجو تعلق می گیرد. شایان ذکر است که برخلاف وام تحصیلی، دانشجویان ملزم به بازپرداخت اسکالرشیپ نمی باشند. اما فلوشیپ که به معنی “مشارکت” یا “کمک هزینه تحصیلی” می باشد، هزینه لازم جهت انجام کار مشترک (مانند فعالیت پژوهشی و تحقیقاتی، چاپ کتاب، ارائه مقاله یا پروپوزال) و دریافت دانش متقابل، توسط دولت و یا دانشگاه به دانشجو داده می شود. همچنین فلوشیپ معمولا به مقاطع دکتری و بالاتر تعلق می گیرد اما اسکالرشیپ در مقاطع پایین تر نیز قابل دریافت است.

به طور کل می توان گفت که اسکالرشیپ صرفا کمک مالی برای تامین هزینه های دانشجو به صورت کامل و یا بخشی از آن می باشد، در صورتی که فلوشیپ در درجه اول یک موقعیت است که بسته به دانشگاه می تواند شامل کمک مالی شود و یا خیر.

فاند نیز به افرادی که اوضاع مالی مناسبی ندارند، اعطا می شود. کمک هزینه ای که تحت عنوان فاند به دانشجویان از سوی دانشگاه مربوطه تعلق می گیرد، صرفا برای تامین هزینه های ضروری منزل، غذا و… استفاده می شود و نمی توان از آن جهت پرداخت شهریه و یا بازپرداخت وام دانشجویی استفاده نمود.

دانشجویان برای پیدا کردن موقعیت های فلوشیپ می توانند از اساتید خود کمک بگیرند و یا از طریق سایت دانشگاه های مورد نظر خود متناسب با رشته و گرایش تحصیلی خود، اطلاعیه های مربوط را بررسی و آماده ارسال مدارک تحصیلی خود باشند.

در نهایت افراد می توانند در صورت داشتن ضوابط مورد نظر، از بورسیه نیز بهره مند شده و تمام هزینه های زندگی و تحصیلی خود را با کمک هزینه مالی که از سوی مرکز آموزشی در اختیار آن ها قرار می گیرد، پرداخت کنند. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در راستای چگونگی اخذ کمک هزینه های فوق، از طریق تماس با مرکز ایران مشاوره و دریافت مشاوره ثبت نام بورسیه تحصیلی و سایر موارد، از جزئیات لازم آگاه شوید.

 

سوالات متداول

1- فلوشیپ به چه معنی می باشد؟

فلوشیپ دوره های تخصصی حدودا 2 ساله در رشته پزشکی است که برای تقویت مهارت های عملی و افزایش سطح دانش پزشکان برگزار می گردد.

2- چه افرادی مجاز به شرکت در دوره های فلوشیپ پزشکی می باشند؟

پزشکان دارای مدرک تخصص و دارای شرایط عنوان شده در مقاله مجاز به گذراندن دوره فلوشیپ پزشکی می باشند.

3- چگونه می توان در آزمون فلوشیپ پزشکی شرکت کرد؟

ثبت نام آزمون فلوشیپ از طریق سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی به نشانی sanjeshp.ir انجام می شود.

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره