خانه معرفی رشته ها رشته زیست شناسی

رشته زیست شناسی

آینده شغلی رشته زیست شناسی
بازار کار رشته زیست شناسی
علم زیست شناسی ، به شناخت تمامی موجودات زنده و تاثیر وجود آن ها در زندگی بشر می پردازد. وجود کارشناسان متخصص در این زمینه ، که از مفاهیم کلی و اساسی زیست شناسی و جنبه های نظری و کاربردی آن دارای آگاهی کافی باشند ، تا حد زیادی می تواند به کاهش وابستگی به سایر کشورها کمک کند. رشته های مرتبط به زیست شناسی در مقطع کارشناسی عبارتند از زیست شناسی عمومی ، جانوری ، گیاهی ، دریا و سلولی و مولکولی. هر کدام از این رشته ها در مقاطع ارشد و دکتری دارای گرایش های مختلفی می باشند.

وجود کارشناسان کارآمد در مراکز و مؤسسات تحقیقاتی و اجرایی کشور ، جهت حفاظت مناسب از محیط زیست ، بسیار لازم است. اما با توجه به اظهارات دانشجویان و اساتید این رشته ، فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی علوم زیست شناسی ، به این علت که دارای دانش و اطلاعات تخصصی نمی باشند ، دارای موقعیت شغلی مناسبی نمی باشند. هم چنین مراکز و مؤسسات تحقیقاتی و اجرایی کشور ، معمولا به جذب نیروی مورد نیاز خود از میان فارغ التحصیلان مقطع ارشد و دکترای این رشته می پردازند.

علم زیست شناسی ، به جهت نیاز به شناخت همه گونه های موجودات زنده و فواید آن ها در زندگی بشر ، همواره نیروهای متخصص بیشتری می طلبد.

آینده شغلی رشته های زیست شناسی

زیست شناسی گیاهی

اکثریت فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی رشته زیست شناسی گیاهی ، که دانش تخصصی مورد نیاز برای سازمان های تحقیقاتی و اجرایی را ندارند ، می توانند در آموزش و پرورش مشغول به کار شده و به تدریس کتاب های زیست شناسی دوره متوسطه بپردازند. اما اگر افرادی در این رشته سرمایه گذاری کرده و تحت تأثیر محیط قرار نگیرند ، می توانند در بخش های مختلفی مانند کشاورزی – زیستی ، ژنتیک و بیوتکنولوژی فعالیت داشته باشند.

زیست شناسی جانوری

در مورد فارغ التحصیلان علوم جانوری می توان گفت که اکثریت این دسته از افراد نمی توانند در بازار کار مرتبط جذب شوند. این دسته از افراد پس از فراغت از تحصیل می توانند در کارهای تحقیقاتی و اداره آزمایشگاه های دانشگاه ها مشارکت داشته باشند. هم چنین امکان فعالیت در سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمان ها و مراکز مرتبط با آن ، برای داوطلبان ، وجود دارد. زیرا سازمان حفاظت از محیط زیست برای بررسی اکوسیستم ها به پژوهشگران زیست شناسی جانوری نیاز دارد. فارغ التحصیلان این رشته می توانند به دنیای پزشکی قدم گذاشته و در زمینه های خون شناسی و یا انگل شناسی مشغول به فعالیت شوند.

زیست شناسی دریا

فارغ التحصیلان رشته زیست شناسی دریا ، معمولا ، حوزه کاری محدودتری دارند چون تماماً با دریا و موجودات آبزی سر و کار دارند. بنابراین امکان اشتغال در هر شرایط و مکانی ، برای این دسته از افراد ، فراهم نیست. فارغ التحصیلان این رشته می توانند در مراکز پرورش ماهی و مراکز تحقیقاتی بر روی ارزش مواد غذایی دریایی به تحقیق بپردازند و یا در سازمان شیلات فعالیت داشته باشند. علاوه بر این ها ، این افراد می توانند در راستای حفظ گونه های درحال انقراض آبزیان ، مانند ماهی ازون برون و یا ماهی سفید ، تلاش کنند.

زیست شناسی سلولی و مولکولی

برای فارغ التحصیلان این رشته ، موارد زیادی جهت اشتغال وجود دارد.

  • این افراد می توانند در برخی مراکز تحقیقاتی مانند انستیتو پاستور ، مرکز تحقیقات ژنتیک ، مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک و هم چنین مراکز تحقیقاتی دانشگاه ها پذیرش شوند.
  • می توانند با ایجاد یک شرکت خصوصی ، در زمینه ساخت مواد اولیه آزمایشگاه های علوم سلولی و مولکولی ، منبع درآمد نسبتا خوبی برای خود فراهم سازند. گرچه این مورد در ایران به صورت محدود رخ می دهد اما امکان پذیر است.
  • موسسه استاندارد و یا آزمایشگاه های موجود در کارخانه های تهیه مواد بهداشتی ، مواد غذایی و دارویی ، واکسن ها ، اسیدها و موارد مشابه نیز ، مراکز مناسبی هستند که به جذب این افراد می پردازند.

درآمد حاصل از رشته زیست شناسی

در رابطه با درآمد زیست شناسان ، اطلاعات دقیقی در دست نمی باشد اما تنوع زمینه های کاری آن ها ، نشان دهنده درآمدهای متفاوت می باشد. از مؤلفه های مهمی که روی این میزان درآمد تأثیرگذارند می توان به میزان تحصیلات (لیسانس ، ارشد و یا دکتری) ، تجربه ، توانایی و نوع صنعت اشتغال اشاره کرد. هرچه این مؤلفه ها قوی تر و مفید تر باشند ، مسلما درآمد حاصل هم بیشتر خواهد بود.

توانایی های مورد نیاز برای رشته های زیست شناسی

دانشجویان رشته های زیست شناسی باید توجه داشته باشند که علاوه بر علاقه ، نیاز به صبر و پشتکار هم دارند. آن ها باید به کشف حقایق پدیده های طبیعت از طریق گردش در آن علاقه داشته باشند. زیرا دانشی که از این طریق به دست می آید با دانش هیچ کتابی قابل مقایسه نمی باشد. علاوه بر این ها ، دانشجو باید فردی منظم بوده و بتواند مطالب را به بهترین شکل در ذهن خود دسته بندی کند. به همین سبب باید دارای حافظه به حد کافی خوب ، توانایی قوی در زمینه شیمی ، فیزیک و ریاضی بوده و علاقه مند به کارهای آزمایشگاهی باشند.

دانشگاه های ارائه دهنده رشته زیست شناسی

دانشگاه های سراسری که در سال گذشته رشته زیست شناسی را ارئه داده اند مطابق جدول زیر می باشند.

زیست شناسی گیاهی زیست شناسی جانوری زیست شناسی دریا زیست شناسی سلولی و مولکولی
دانشگاه اراک دانشگاه اراک دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار دانشگاه اصفهان
دانشگاه ارومیه دانشگاه ارومیه دانشگاه الزهرا – تهران
دانشگاه اصفهان دانشگاه اصفهان دانشگاه تهران
دانشگاه الزهرا – تهران دانشگاه تبریز دانشگاه حکیم سبزواری – سبزوار
دانشگاه بوعلی سینا – همدان دانشگاه تهران دانشگاه خوارزمی – تهران
دانشگاه تبریز دانشگاه حکیم سبزواری – سبزوار دانشگاه دامغان
دانشگاه تهران دانشگاه خوارزمی – تهران دانشگاه شهید بهشتی – تهران دانشگاه رازی – کرمانشاه
دانشگاه جیرفت دانشگاه دامغان دانشگاه سمنان
دانشگاه حکیم سبزواری – سبزوار دانشگاه رازی – کرمانشاه دانشگاه سیستان و بلوچستان – زاهدان
دانشگاه خوارزمی – تهران دانشگاه زابل دانشگاه شاهد – تهران
دانشگاه دامغان دانشگاه زنجان دانشگاه شهرکرد
دانشگاه رازی – کرمانشاه دانشگاه سیستان و بلوچستان – زاهدان دانشگاه علوم و فنون دریایی – خرمشهر دانشگاه شهید باهنر – کرمان
دانشگاه زابل دانشگاه شهرکرد دانشگاه شهید بهشتی – تهران
دانشگاه زنجان دانشگاه شهید باهنر – کرمان دانشگاه شهید چمران – اهواز
دانشگاه سیستان و بلوچستان – زاهدان دانشگاه شهید بهشتی – تهران دانشگاه شهید مدنی آذربایجان – تبریز
دانشگاه شهرکرد دانشگاه شیراز دانشگاه شیراز
دانشگاه شهید باهنر – کرمان دانشگاه فردوسی – مشهد
دانشگاه شهید بهشتی – تهران دانشگاه فردوسی – مشهد دانشگاه گنبد دانشگاه کوثر – بجنورد
دانشگاه شهید مدنی آذربایجان – تبریز
دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء – بهبهان دانشگاه قم دانشگاه گنبد
دانشگاه شیراز
دانشگاه فردوسی – مشهد دانشگاه گلستان – گرگان دانشگاه گیلان – رشت
دانشگاه قم
دانشگاه گلستان – گرگان دانشگاه گنبد دانشگاه گیلان – رشت دانشگاه مازندران – بابلسر
دانشگاه گنبد
دانشگاه گیلان – رشت دانشگاه گیلان – رشت دانشگاه محقق اردبیلی – اردبیل
دانشگاه لرستان – خرم آباد
دانشگاه مازندران – بابلسر دانشگاه لرستان – خرم آباد دانشگاه هرمزگان – بندرعباس دانشگاه مراغه
دانشگاه محقق اردبیلی – اردبیل
دانشگاه ملایر دانشگاه مازندران – بابلسر دانشگاه یزد
دانشگاه یاسوج

جمعیت کثیری از فارغ التحصیلان رشته های علوم زیستی ، با وجود زمینه های کاری متعدد ، مانند بسیاری از فارغ التحصیلان سایر رشته ها از بیکاری رنج می برند. بنابراین بهتر است علاقه مندان به این رشته دقت لازم را داشته باشند و تمامی جوانب آن را درنظر بگیرند. هم چنین برای آگاهی از رتبه قبولی زیست شناسی سلولی و مولکولی آزاد 97 – 98و یا بازار کار رشته های مشابه مانند بازار کار رشته علوم آزمایشگاهی ، بازار کار رشته بهداشت عمومی ، بازار کار رشته میکروبیولوژی و سایر رشته ها می توانید از لینک های مرتبط استفاده کنید.


سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره پیج کنکور