خانه مشاوره تحصیلی توصیه نامه چیست؟

توصیه نامه چیست؟

انواع توصیه نامه
توصیه نامه چیست؟

توصیه نامه از آن دسته نوشته هایی می باشد که تاثیر زیادی در روند موفقیت افراد دارد و می تواند برگ برنده ای جهت دستیابی به اهداف بسیاری از متقاضیان ادامه تحصیل، استخدام و… باشد. شاید نوشتن توصیه نامه در نگاه اول مقداری مبهم و دشوار به نظر برسد اما با داشتن پیش آگاهی نسبت به ماهیت وجودی آن، اهداف نوشتن توصیه نامه و همچنین روش صحیح نگارش این متن می توان در کوتاه ترین زمان ممکن نسبت به آماده کردن یک نمونه باکیفیت و قابل قبول اقدام نمود.

اهمیت توصیه نامه باعث می شود متقاضیان جهت دریافت آن به افرادی مراجعه کنند که صلاحیت علمی و شناخت کاملی از فرد، استعدادها و توانایی های او داشته باشند.

توصیه نامه چیست؟

توصیه نامه یا Recommendation letter که در فارسی به آن ریکام نیز می گویند، یک متن صریح، معتبر و قابل استناد است که توسط شخصی با مرتبه بالا جهت معرفی و توضیح توانایی ها، مهارت ها، استعدادها، سابقه و فعالیت های قابل ذکر متقاضی ارائه می گردد. همچنین می توان گفت توصیه نامه یکی از مدارک مهم و ضروری جهت اخذ پذیرش تحصیل در خارج از کشور، پیدا کردن شغل در برخی مؤسسات و… می باشد که معمولا توسط اساتید دانشگاه، کارفرما، رابط تجاری و یا افراد ذی صلاح دیگر نوشته می شود. به طور کلی فردی که توصیه نامه را می نویسد، باید شناخت قابل قبولی از متقاضی، سوابق و توانایی های او داشته باشد تا بتواند به بهترین نحو متن را تنظیم کند.

البته باید به این نکته نیز توجه کرد که لزوما داشتن یک توصیه نامه قوی تضمینی برای پذیرش و قبولی درخواست داوطلب نیست و فقط می تواند شانس او را جهت دریافت این امتیاز بالاتر ببرد. همانطور که توصیه نامه ضعیف، ناقص و نوشته شده بر اساس نمونه آماده تاثیر منفی قابل توجهی در این روند دارد. پس در این روش می توان با معرفی صحیح و صریح داوطلب و ویژگی های او جهت تسهیل فرآیند مورد نظر اقدام نمود.

توصیه نامه توسط چه کسی نوشته می شود؟

اهمیت توصیه نامه و اطلاعات موجود در آن داوطلبان را وادار می کند تا جهت دریافت این نامه به افرادی مراجعه کنند که علاوه بر داشتن صلاحیت علمی کافی، شناخت کاملی نیز نسبت به فرد و عملکرد او داشته باشند. علاوه بر این توانایی نویسنده توصیه نامه در توصیف دقیق و کامل استعدادها و سابقه داوطلب نیز از دیگر نکات ضروری است که در این مرحله باید به آن توجه کرد. اساتید آخرین مقطع دانشگاهی داوطلب، همکاران عالی رتبه، کارفرمایان، رابط های تجاری، محققین و پژوهشگرانی که سابقه کار با متقاضی را دارند، اساتید راهنما و... افرادی هستند که معمولا برای دریافت توصیه نامه به آنها مراجعه می شود.

اهمیت توصیه نامه در خصوص تنظیم باکیفیت محتوای آن گاهی به حدی است که شانس دریافت بورسیه تحصیلی را نیز بالا می برد. در چنین نامه ای به خوبی ظرفیت های داوطلب شرح داده شده، شخصیت او از جنبه های مختلف علمی، اخلاقی، عملی و... مورد بررسی قرار گرفته و می تواند باعث اعتبار بخشی به مدارک ارسالی به دانشگاه یا نهاد مقصد شود.

انواع توصیه نامه

ریکام ها انواع مختلفی دارند اما بیشترین استفاده از آن ها جهت ارائه درخواست تحصیل در خارج و مهاجرت تحصیلی است و اهمیت آن به خصوص برای دانشجویان متقاضی تحصیل در مقاطع بالاتر از لیسانس بیشتر می باشد. در ادامه دو نوع رایج توصیه نامه را به شما معرفی خواهیم کرد.

  1. توصیه نامه کاری: این نوع ریکامندیشن برای تکمیل درخواست اشتغال نوشته شده و در آن به توضیح سوابق شغلی، توانایی ها و برخی خصوصیات شخصی متقاضی پرداخته می شود. توصیه نامه کاری معمولا توسط کارفرمای قبلی صادر می گردد و به کارفرمای جدید این امکان را می دهد تا با شناخت کافی از متقاضی نسبت به استخدام یا عدم استخدام او تصمیم بگیرد. صحت اطلاعات، کامل بودن توضیحات و عدم اغراق در متن این نامه از اهمیت بالایی برخوردار است.
  2. توصیه نامه آکادمیک: به این نوع توصیه نامه، تحصیلی یا دانشگاهی نیز می گویند و به قصد ارائه درخواست ادامه تحصیل در خارج کشور نگاشته می شود. دریافت این توصیه نامه به حدی مهم است که از آن به عنوان یکی از مدارک لازم جهت پذیرش درخواست مهاجرت تحصیلی در مقاطع فوق لیسانس و دکتری نام برده می شود. اساتید دانشگاه و پژوهشگران عالی رتبه، به شرط آشنایی کامل با داوطلب، از صلاحیت لازم جهت تنظیم این نوع متون برخوردار می باشند.

نحوه نگارش توصیه نامه

نحوه نگارش توصیه نامه تاثیر به سزایی در پذیرش درخواست متقاضی دارد. این مورد به خصوص در رابطه با توصیه نامه تحصیلی از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا داوطلب در این حالت قصد نامه نگاری به یک نهاد رسمی و دانشگاهی را دارد و از این رو توجه به سطح علمی بالای مخاطب باعث می شود تا تحریر توصیه نامه با وسواس نگارشی بیشتری انجام پذیرد. تهیه یک متن شتاب زده، بی دقت و غیر استاندارد فقط کیفیت درخواست متقاضی را پایین می آورد، در حالی که مزیتی هم به دنبال ندارد.

اعتبار نگارش صحیح توصیه نامه زمانی مشخص می شود که گاها داوطلب می تواند با استفاده از آن مهارتی را به اثبات رساند که مدرک دیگری برای ثابت کردن آن وجود ندارد. به علاوه متن توصیه نامه نوعی ضمانت شخص ثالث است که اگر با برجسته سازی نقاط قوت داوطلب همراه باشد، می تواند اعتماد چشمگیری را در نهاد مقصد به وجود آورد. معمولا نمی توان یک فرم کلی برای نوشتن توصیه نامه ذکر کرد، مگر اینکه دانشگاه مقصد قالب های آماده ای را جهت پر کردن برای فرد ارسال کنند اما این نامه ها عموما در یک صفحه و در حد 400 تا 500 کلمه با لحن رسمی و به صورت کاملا محرمانه نوشته می شوند و در آن ها بیشتر به سوابق، فعالیت ها و توانایی های متقاضی پرداخته می شود تا ویژگی های فردی.

نکات نگارشی قابل توجه 

  • یک توصیه نامه کامل حاوی اطلاعات شخصی مهمی مانند نام کامل، رشته تحصیلی، مدت زمان همکاری پژوهشی با استاد مربوطه، معرفی استاد و دانشگاه در حال تدریس در آن و… می باشد.
  • اساتید در حین نوشتن این متن باید به معرفی دقیق توانایی های بالقوه و بالفعل دانشجو بپردازند و ویژگی های مثبت او را به خوبی ذکر کنند.
  • داوطلب باید با ذکر اطلاعات تماس یک پل ارتباطی میان خود و نهاد مربوطه برقرار کند تا در صورت نیاز با او تماس گرفته شود.
  • اختصار، لحن رسمی، صحت اطلاعات و رعایت نکات تحریری و نگارشی می توانند متن نوشته شده را قوی، قابل اعتماد و هدفمند جلوه دهند.
  • در پایان توصیه نامه وجود امضای نویسنده متن لازم و ضروری است. همچنین تحت شرایطی باید متن را بر روی سر برگ دانشگاه پرینت گرفت و در پاکت مخصوص مهر و موم کرد. برخی دانشگاه های معتبر ایران پاکت ها و سربرگ های مخصوصی جهت نوشتن ریکام دارند که آن ها را در اختیار متقاضیان قرار می دهند.
  • اکثر نکات ذکر شده را می توان در توصیه نامه های اینترنتی که معمولا از طریق ایمیل ارسال می شوند نیز رعایت کرد.

روش های آماده سازی و ارائه توصیه نامه

شیوه های آماده سازی و ارائه توصیه نامه
روش های آماده سازی و ارائه توصیه نامه

از آن جا که اکثر توصیه نامه ها با هدف ادامه تحصیل نگاشته می شوند، در ادامه نیز به روش های آماده سازی و ارسال این نوع توصیه نامه ها خواهیم پرداخت.

ارسال از طریق ایمیل

متقاضی در این حالت می تواند از طریق پست الکترونیکی دانشگاه مقصد توصیه نامه خود را ارائه دهد. در قسمت موضوع ایمیل، نام داوطلب و دلیل ارسال ایمیل نوشته می شود و سپس متن توصیه نامه در حد 2 تا 3 پاراگراف به صورت تحریری یا آپلود فایل اسکن شده ارسال می گردد. ارائه توصیه نامه با این روش معمولا توسط استاد توصیه گر و به مقصد دفتر پذیرش دانشگاه مربوطه صورت می پذیرد.

ارسال آنلاین

در این وضعیت استاد توصیه گر می تواند با ورود به سایت دانشگاه مورد نظر و در بخش “ثبت توصیه نامه” متن نامه مربوطه را ارسال نماید. همچنین متقاضی می تواند به شخصه متن ریکام را از استاد مربوطه تحویل بگیرد و در نهایت آن را به همراه سایر مدارک مورد نیاز جهت ارائه درخواست پذیرش در سایت دانشگاه مقصد آپلود کند.

ارسال از طریق فرم Template

یکی از رایج ترین راه ها جهت ارائه ریکامندیشن، ارسال آن از طریق فرم Template است که می توان آن را از دانشگاه و یا موسسه مورد نظر دریافت کرد. در این روش کافیست که داوطلب، ایمیل استاد توصیه گر را در اختیار مقصد قرار دهد تا فرم توصیه نامه برای او ارسال گردد و پس از تکمیل می توان آن را به صورت حضوری و یا مجازی به نهاد مربوطه تحویل داد.

ارسال از طریق پست

در گذشته توصیه نامه ها به صورت دستی نوشته و پس از امضا و مهر و موم به صورت محرمانه پست می شدند. این روش هنوز هم در برخی شرایط قابل قبول است و می توان آن را به آدرس پستی دانشگاه مقصد ارسال کرد.

ارسال توصیه نامه آماده

 استفاده از این روش اکیدا توصیه نمی شود، زیرا از اعتبار حداقلی برخوردار است و به علت تکراری بودن فرم توصیه نامه نمی تواند شانس قبولی داوطلب را افزایش دهد. اما گاهی چاره ای جز استفاده از توصیه نامه آماده نیست. در این حالت استاد مورد نظر به هر دلیلی زمان کافی برای نوشتن ریکام منحصر به فرد ندارد و شخص دیگری هم نیست که بتوان به او مراجعه کرد. در نتیجه داوطلب یک قالب از پیش تعیین شده را تهیه می کند و آن را با اطلاعات لازم پر می نماید. بهتر است که توصیه نامه در چنین شرایطی حتما بر روی سر برگ دانشگاه پرینت گرفته شود و در نهایت به مهر و امضای استاد توصیه گر برسد.

نکات تکمیلی در رابطه با توصیه نامه

  • بهتر است که داوطلب 3 توصیه نامه از 3 شخص مختلف و با نگارش های گوناگون دریافت کند و در نهایت آن ها را جداگانه برای نهاد مربوطه ارسال نماید.
  • متقاضی حتما باید پیش از انتشار و ارسال ریکامندیشن مورد نظر، از نویسنده آن جهت نام بردن از او اجازه بگیرد و به دلیل انجام این کار از وی تشکر نماید.
  • افرادی که جهت اخذ پذیرش دکتری اقدام نموده اند، حتما به این نکته توجه داشته باشند که یکی از توصیه نامه ها را از استاد راهنمای مقطع کارشناسی ارشد خود دریافت کنند.
  • اگر شخص متقاضی قصد ارسال درخواست به چند دانشگاه را دارد، بهتر است که چند رونوشت از معرفی نامه های خود تهیه کند و تمامی آنها را به مهر و امضای اساتید توصیه گر برساند.
  • توصیه نامه های ارسالی توسط دانشگاه مقصد مورد اعتبار سنجی قرار می گیرند و در اکثر موارد به آن ها استناد می شود. در نتیجه بهتر است که داوطلبان تلاش کنند تا بهترین نوع ریکام را تهیه و ارسال نمایند.
  • احساسات، تملق، اغراق و درازه گویی جایی در متن توصیه نامه های رسمی ندارند.

تهیه و تنظیم یک توصیه نامه باکیفیت و استاندارد بر اساس معیارهای رسمی و انتظارات دانشگاه یا موسسه مقصد به حدی حائز اهمیت است که آن را در کنار سایر مدرک مورد نیاز جهت قبولی درخواست داوطلب ارسال می کنند. اگر توصیه نامه از اعتبار کافی برخوردار باشد، می تواند شانس برخورداری از سایر امتیازات را نیز بالا ببرد و در غیر این صورت می توان با استناد به بی کیفیتی و استاندارد نبودن آن درخواست متقاضی را به طور کامل رد کرد. در نتیجه انتظار می رود که داوطلبان با تلاش و توجه کامل و بهره گیری از توصیه های لازم، جهت تدوین بهترین توصیه نامه ممکن اقدام نمایند.

 

سوالات متداول 

1- برای دریافت توصیه نامه به چه افرادی می توان مراجعه کرد؟

اساتید آخرین مقطع دانشگاهی داوطلب، همکاران عالی رتبه، کارفرمایان، رابط های تجاری، پژوهشگرانی که سابقه کار با متقاضی را دارند و... افرادی هستند که برای دریافت توصیه نامه به آنها مراجعه می شود.

2- انواع مختلف توصیه نامه ها کدام اند؟

توصیه نامه ها معمولا به دو دسته عمده کاری و آکادمیک یا دانشگاهی تقسیم می شوند.

3- توصیه نامه آماده شده را چگونه می توان ارسال کرد؟

توصیه نامه ها را می توان از طریق ایمیل، پست و ... به نهاد مربوطه ارسال کرد که توضیحات کامل آن را می توانید در متن مقاله مطالعه کنید.

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره