علم آمار را می توان نوعی پیش گویی دانست که بر پایه اعداد و ارقام می باشد. به فردی می توان گفت آمار شناس که تمامی آن چه که در پیرامونش رخ می دهد را یادداشت کرده و با استفاده از این اطلاعات و مجموعه ای از اعداد و ارقام بتواند اتفاقات و حوادث پیش رو را پیش بینی نماید. بنابراین می توان علم آمار را نتیجه گیری از جزئیات و رسیدن به یک کل در نظر گرفت.
کسانی که از این رشته فارغ التحصیل می شوند ، باید بدانند که سمت هایی که می توانند از طریق فراغت از تحصیل در این رشته به دست آورند متنوع می باشد. در این مقاله سعی داریم شما را با زمینه های شغلی این رشته در آینده و توانایی های که برای ورود به آن نیاز است بیشتر آشنا سازیم.
فارغ التحصیلان رشته آمار در سراسر کشور و جهان ، با سمت های متنوعی می توانند مشغول به کار شوند.
فهرست محتوا
آینده شغلی و بازار کار رشته آمار
در تمامی سازمان ها و ادارات ، اموری مرتبط با اعداد و ارقام وجود دارند که برای انجام آن ها نیاز به کارشناس متخصص آمار می باشد. اما از آن جا که در کشور ما ، علم آمار و کاربردهای آن به خوبی شناخته و معرفی نمی شود ، درک توانایی آماردان و افرادی که از این رشته فارغ التحصیل می شوند برای مسئولان این سازمان ها ملموس نمی باشد. از همین رو است که به جای آماردان ها از افرادی در سازمان های خود بهره می برند که تنها آشنایی مختصری با این علم داشته و یا فقط با اعداد و ارقام آشنا هستند. قابل توجه است که علم آمار ، هنوز به عنوان یک ابزار قوی در تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده نمی شود لذا فارغ التحصیلان این رشته در محیط های کاری ، از مهارت ها و دانشی که در دوران تحصیل فرا گرفته اند ، استفاده نمی کنند. این درحالی است که بسیاری از برنامه ریزی های موشکافانه کشور را می توان از طریق روش های پیشرفته آمار انجام داد.
فرصت های شغلی بسیاری برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد اما همان طور که اشاره شد در بسیاری از موارد ، از افرادی غیر از فارغ التحصیلان آمار بهره می برند که این مسئله موجب کاهش بازار کار این رشته شده است. اما اگر بخواهیم به حیطه های فعالیتی بپردازیم ، می توان گفت در جهان و به ویژه در کشورهای صنعتی فرصت های شغلی بسیاری در زمینه های اقتصاد ، جامعه شناسی ، زیست شناسی ، کشاورزی ، پزشکی ، فیزیک ، شیمی ، الکترونیک و عمران وجود دارد. سازمان هایی که در این زمینه ها نیاز به متخصص آمار دارند عبارتند از :
- سازمان برنامه و بودجه
- مرکز آمار ایران
- بانک ها
- ادارات بیمه
- مراکز صنعتی و کارخانه ها
- واحدهای آماری وزارت خانه های مختلف (کشاورزی ، کار ، بهداشت ، اقتصاد و امور دارایی)
- فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور
- و …
علاوه بر سازمان های فوق ، افرادی که از رشته آمار فارغ التحصیل می شوند ، می توانند در موسسات آموزشی و دانشگاه ها به تدریس علم آمار پرداخته و یا به پژوهش های علمی در این زمینه بپردازند. لازم به ذکر است از بین دارندگان مدرک لیسانس و فوق لیسانس آمار ، آن هایی که در زمینه های مالی ، مهندسی و رایانه ای آشنایی بیشتری دارند جهت اشتغال نیز از شانس بالاتری برخوردارند. اما در نهایت اشتغال در هر زمینه ای بسته به توانایی های فرد داشته و این که تا چه میزان می تواند از عهده کاری برآید. برخی از توانایی هایی که فارغ التحصیلان این رشته پس از تحصیل باید کسب نمایند ، به شرح زیر است:
- دانش آموختگان رشته آمار باید بتوانند جهت برطرف ساختن نیاز موسسات صنعتی ، اقتصادی ، اجتماعی ، کشاورزی ، مراکز درمانی و … در مسائل آماری ، به مدلسازی بپردازند.
- می بایست قابلیت درک مفاهیم آماری را داشته و به تجزیه و تحلیل اطلاعات بپردازند.
- توسط تحلیل اطلاعات ، برنامه ریزی درست و علمی انجام دهند.
- جهت توصیف داده ها و انجام استنباط آماری ، بتوانند از بسته های آماری رایانه ای استفاده کنند.
میزان درآمد فارغ التحصیلان رشته آمار
در رابطه با میزان درآمد فارغ التحصیلان ، آمار دقیقی در دست نمی باشد اما نکته ای وجود دارد که لازم می دانیم آن را ذکر کنیم . آن هم این موضوع است که این رشته در کشورهای خارجه از درآمد مناسب تری نسبت به داخل کشور برخوردار است. این آمار در کشورهای خارج هم متغیر است اما به طور متوسط بالای 100 هزار دلار تخمین زده می شود.
وضعیت ادامه تحصیل رشته آمار
رشته آمار در مقاطع ارشد و دکتری ارائه می شود اما این گرایش ها ممکن است نسبت به برخی از رشته ها محدود تر باشند و هم چنین در دانشگاه های کمتری ارائه شوند. به عنوان مثال رشته بیم سنجی که به عنوان علوم محاسبات و برنامه ریزی بیمه نیز شناخته می شود ، در مقطع ارشد تنها در دو دانشگاه علامه طباطبایی و شهید بهشتی ارائه می شود. گرایش هایی که تا به امروز برای رشته آمار وجود داشته است ، مطابق جدول زیر می باشد.
گرایش های مقطع ارشد و دکتری رشته آمار | |
گرایش های کارشناسی ارشد | گرایش های دکتری |
آمار ریاضی | آمار |
بیم سنجی | |
آمار اجتماعی و اقتصادی | بیم سنجی |
آمار رسمی |
مهارت های لازم پذیرش رشته آمار
جهت ورود به هر رشته دانشگاهی برخی مهارت ها لازم است که رشته آمار نیز از این امر مستثنی نیست. داشتن علاقه در همه رشته ها ، حرف اول را می زند اما به تنهایی و بدون داشتن توانایی های لازم نمی توان در هیچ رشته ای موفق بود. در کنار علاقه به رشته ، عواملی چون پشتکار ، صبر ، تلاش ، آشنایی به کامپیوتر و علاقه به پژوهش می توانند زمینه موفقیت علاقه مندان به رشته آمار را ایجاد نمایند.
در کنار موارد فوق برای موفقیت در رشته آمار ، به علم ریاضی قوی نیاز است. چرا که مطالبی که در این رشته به آن ها پرداخته می شود با ریاضیات ارتباط تنگاتنگی دارند. اهمیت ریاضیات تا حدی است که حتی اساتید این رشته نیز بر آن تاکید کرده و محصلان آمار ، باید توانایی و ابتکار تجزیه و تحلیل مسائل آماری و حل مسائل ریاضی را داشته باشند. هم چنین همان طور که اشاره شد ، علاقه مند به آموزش و یادگیری کامپیوتر باشند تا به خوبی از عهده نرم افزارهای آماری و مربوط به رشته خود برآیند.
با توجه به تاکیدی که بر دانش بالای ریاضی وجود دارد ، انتظار می رود که دانش آموزان قوی رشته ریاضی و فیزیک بیشتر جهت ورود به این رشته تمایل نشان دهند اما برعکس این امر اتفاق افتاده و اکثرا رشته آمار را در انتهای لیست انتخاب رشته خود قرار می دهند.
دانشگاه های ارائه دهنده رشته آمار
رشته آمار در مقطع کارشناسی سال 97 در دانشگاه های بسیاری ، چه با آزمون و چه بر اساس سوابق تحصیلی ، به پذیرش دانشجویان پرداخته است که در ادامه لیستی از آن ها را با توجه به دفترچه انتخاب رشته کنکور قرار داده ایم.
- دانشگاه اراک
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه الزهرا – تهران (ویژه خواهران)
- دانشگاه بجنورد
- دانشگاه بزرگمهر قائنات
- دانشگاه بوعلی سینا – همدان
- دانشگاه بیرجند
- دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) – قزوین
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه تهران
- دانشگاه جهرم
- دانشگاه حکیم سبزواری – سبزوار
- دانشگاه خلیج فارس – بوشهر
- دانشگاه دامغان
- دانشگاه رازی – کرمانشاه
- دانشگاه زابل
- دانشگاه زنجان
- دانشگاه سمنان
- دانشگاه سیستان و بلوچستان – زاهدان
- دانشگاه شهید باهنر – کرمان
- دانشگاه شهید بهشتی – تهران
- دانشگاه شهید چمران – اهواز
- دانشگاه شیراز
- دانشگاه صنعتی اصفهان
- دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء – بهبهان
- دانشگاه صنعتی شاهرود
- دانشگاه علامه طباطبایی – تهران
- دانشگاه فردوسی – مشهد
- دانشگاه قم
- دانشگاه کاشان
- دانشگاه کردستان – سنندج
- دانشگاه کوثر – بجنورد (ویژه خواهران)
- دانشگاه گلستان – گرگان
- دانشگاه گنبد
- دانشگاه گیلان – رشت
- دانشگاه لرستان – خرم آباد
- دانشگاه مازندران – بابلسر
- دانشگاه محقق اردبیلی – اردبیل
- دانشگاه ملایر
- دانشگاه نیشابور
- دانشگاه ولایت – ایرانشهر
- دانشگاه ولی عصر (عج) – رفسنجان
- دانشگاه هرمزگان – بندر عباس
- دانشگاه یزد
- دانشکده ریاضی و کامپیوتر خوانسار
- مجتمع آموزش عالی گناباد
- مرکز آموزش عالی اقلید
دانشگاه های فوق تمام دانشگاه هایی هستند که در مقطع کارشناسی ، به پذیرش دانش آموزان گروه های ریاضی و فنی در رشته آمار می پردازند که نحوه پذیرش برخی از آن ها با آزمون و برخی بر اساس سوابق تحصیلی می باشد. در سال گذشته ، دانش آموزانی که از گروه علوم تجربی نسبت به این رشته علاقه مند بودند تنها بر اساس سوابق تحصیلی در برخی از دانشگاه ها مجاز به انتخاب رشته بودند. اما جهت آگاهی از دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در سال جاری ، باید منتظر انتشار دفترچه انتخاب رشته کنکور 98 باشیم. در آخر پیشنهاد می کنیم به شناخت سایر رشته ها نیز بپردازید بلکه این شناخت ، دید شما را به توانایی های درونی تان بهبود بخشد. در این راستا می توانید از مطالب بازار کار رشته حسابداری ، بازار کار رشته فیزیک ، بازار کار رشته علوم تربیتی و … بهره ببرید. هم چنین جهت اطلاع از رتبه لازم برای رشته آمار در دانشگاه های سراسری می توانید از لینک رتبه قبولی آمار 97 – 98 استفاده کنید. به امید این که این مطالب ، برای شما عزیزان به قدر کفایت مفید واقع شده باشد.
سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…