رشته بیوتکنولوژی

بازار کار رشته زیست فناوری
بازار کار رشته بیوتکنولوژی
بیوتکنولوژی ، امروزه به دلایل بسیاری ، به عنوان ابزاری مهم و کارآمد ، در زمینه تولید و توسعه ملی و افزایش استقلال کشورهای درحال توسعه ، مورد توجه قرار گرفته است. از جمله این دلایل می‌ توان ارزش افزوده زیاد ، فراگیر شدن سریع و ایجاد موقعیت‌ های برتر اقتصادی و علمی را نام برد. بیوتکنولوژی به جهت افزایش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی ، دارویی ، پزشکی و … ، به جهت شبیه سازی های موفق حیوانات ، پاک سازی محیط زیست ، تولید مواد موردنیاز انسان و صدها مورد دیگر ، به یکی از مهم ترین ابزار های بهبود کیفیت زندگی بشر تبدیل شده است. دامنه وسیع کاربردی این رشته توانسته تمام جوانب زندگی انسان را تحت تاثیر خود قرار دهد ، چه از حیث بهداشتی ، چه اقتصادی ، چه دارویی و … . این تأثیر به حدی بوده که دانشمندان قرن 21 را ، قرن بیوتکنولوژی می‌ دانند.

امروزه بیوتکنولوژی به یک ابزار مهم ، برای تأمین بسیاری از نیازهای بشر تبدیل شده است.

بیوتکنولوژی چیست؟

بیوتکنولوژی یا زیست فناوری ، به آن دسته از فعالیت‌ های انسانی می‌ گویند که با استفاده از موجودات زنده برای تأمین نیازهای انسان در مقیاس صنعتی انجام می‌ شود. به عبارت دیگر ، به کارگیری پیشرفت‌ های علمی و فنی در علوم زیستی ، برای تولید و توسعه فرآورده های تجاری را زیست فناوری می‌ نامند.

نکته‌ ای که وجود دارد این است که در ایران با پیشرفت مداوم این رشته ، صنایع وابسته به آن نیز رو به رشد است و نیاز به نیروی انسانی توانا و مسئولیت‌ پذیر و کارشناس ، در آینده ای نه چندان دور ، به وضوح لمس خواهد شد. بنابراین تربیت افرادی که بتوانند در آموزش ، پژوهش و تولید فرآورده های مختلف ، در این زمینه ، به دانش تخصصی دست یابند ، امری ضروری است. به همین منظور ، تقویت و رشد سطح علمی دانشجویان در مقطع کارشناسی زیست فناوری ، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.

دانشجویان بیوتکنولوژی پس از اتمام دوره کارشناسی ، باید آگاهی کاملی نسبت به مفاهیم اساسی زیست فناوری ، میکروبیولوژی ، علوم سلولی و مولکولی ، ژنتیک ، شیمی و مهندسی شیمی داشته باشند و جنبه های کاربردی و نظری متفاوت را به خوبی بشناسند.

آینده شغلی رشته بیوتکنولوژی

با وجود این که رشته مورد بحث ، رشته ای جدید و نو می باشد ممکن است تثبیت جایگاه فارغ التحصیلان این رشته مدت زمانی به طول بیانجامد. با توجه به اهمیت و گستردگی کاربرد این رشته ، زمینه های شغلی فراوانی برای فارغ‌ التحصیلان دوره کارشناسی وجود دارد از جمله:

  • اشتغال در واحدهای آموزشی ، به منظور تدریس و تربیت نیروهای توانمند در زمینه بیوتکنولوژی
  • اشتغال در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی ، به منظور کشف ابعاد جدیدی از این رشته
  • اشتغال در واحدهای صنعتی مرتبط با زیست فناوری و فرآیندهای حفظ محیط زیست
  • اشتغال در زمینه دارویی و کشف و تولید انواع دارو ، واکسن ، سرم و …
  • توسعه روش‌ های درمان مبتنی بر سلول‌ های بنیادی
  • مقاوم ساختن گیاهان به بیماری و آفت از طریق روش‌ های جدید
  • تصفیه پساب ، خاک و هوای آلوده توسط روش های جدید و هم چنین حذف آلاینده از محیط زیست
  • تولید پروتئین ها و محصولات میکروبی با ارزش اقتصادی بالا
  • و …

نرخ درآمد فارغ التحصیلان بیوتکنولوژی

با توجه به این که ایران در سال های اخیر ، در زمینه زیست فناوری ، توانسته جایگاه خوبی کسب کند و از میزان وابستگی در زمینه های مختلف دارویی ، غذایی ، صنعت و غیره ، به سایر کشورها بکاهد و هم چنین با توجه به تنوع و گستردگی کاربرد بیوتکنولوژی ، در تمام ابعاد زندگی انسان ، برآورد می شود که تا چند سال آینده ایران 3 درصد بازار زیست فناوری را از آن خود کند. پیش بینی می شود نرخ درآمد حاصل از رشته مذکور نیز معادل با درآمد حاصل از نفت باشد. بنابراین نرخ درآمد برای افراد متخصص در زمینه زیست فناوری رو به بهبود خواهد بود.

توانایی های مورد نیاز برای رشته زیست فناوری

متقاضیان تحصیل در رشته بیوتکنولوژی می توانند از گروه های آزمایشی ریاضی ، فنی و یا تجربی باشند. به این خاطر که برخی گرایش های آن به علوم پزشکی و برخی دیگر به علوم مهندسی مرتبط می باشند. دانشجویانی که از بهره هوشی بالایی برخوردارند و هم چنین دارای قدرت درک و استدلال و علاقه و انگیزه می باشند ، می توانند دوره دکترای این رشته را با موفقیت سپری کنند.

به همین سبب نیمی از ظرفیت پذیرش رشته زیست فناوری به داوطلبانی که در مرحله دوم المپیاد های دانش آموزی ریاضی ، فیزیک ، زیست شناسی ، شیمی و کامپیوتر پذیرفته شده اند تعلق می گیرد و نیم دیگر آن به متقاضیانی که تراز کل آزمون سراسری آن ها از 10هزار کم تر نباشد. لازم به ذکر است که پذیرفته شدگان ، مورد مصاحبه ای علمی قرار می گیرند تا افرادی که واقعا انگیزه و علاقه دارند مجوز ورود به این رشته را کسب کنند.

دانشگاه هایی که رشته زیست فناوری ارائه می دهند

اطلاع از این که این رشته در کدام دانشگاه ها ارائه شده خالی از لطف نیست. لیست این دانشگاه ها در سال 97 به شکل زیر بوده است:

  • دانشگاه الزهرا – تهران
  • دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه خوارزمی – تهران
  • دانشگاه شاهد – تهران
  • دانشگاه شهید بهشتی – تهران
  • دانشگاه کاشان
  • دانشگاه کردستان – سنندج
  • دانشگاه مراغه
  • دانشگاه ملایر
  • دانشگاه یزد

با وجود نوپا بودن کشور در رشته مورد بحث ، می توان اظهار داشت که تا چند سال آینده با استفاده از این رشته در بیشتر زمینه ها شاهد پیشرفت خوبی خواهیم بود. داوطلبان توجه داشته باشند که هم اکنون دانشگاه هایی که این رشته را در مقطع کارشناسی ارائه می دهند انگشت شمارند پس برای اطلاع دقیق حتما دفترچه انتخاب رشته کنکور 98 را از “سایت سازمان سنجش” دریافت کرده و دقیق مورد مطالعه قرار دهند. هم چنین می توانند با بررسی آخرین رتبه قبولی زیست فناوری دانشگاه آزاد و سراسری ، اطلاعات و آگاهی خود را تقویت کنند.


سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره
مشاوره چت مشاوره تلفنی
پیج کنکور