خانه معرفی رشته ها رشته مشاوره

رشته مشاوره

بازار کار رشته مشاوره
بازار کار رشته مشاوره
امروزه با توجه به مشکلات و درگیری های ذهنی که متاسفانه هر روز بیش از پیش با آن روبه رو هستیم ، نیاز به مشاوران بیش از گذشته احساس می شود. مشاوران همواره سعی دارند با مشورت دادن و کمک رساندن به افرادی که دچار بحران شده اند ، سلامت روانی جامعه را بهبود بخشند.

مشاوره به معنای کمک گرفتن در یک زمینه خاص می باشد و مشاوران به مراجعه کنندگان خود در زمان بروز مشکل و یا رویارویی با یک اختلال کمک می کنند تا بتوانند مسیر رشد و پیشرفت را به درستی و در کمترین زمان پشت سر بگذارند. در واقع رشته مشاوره مجموعه ای از علوم به هم پیوسته است که به بررسی نحوه استفاده از اصول ، مبانی و فنون روانشناسی پرداخته تا بتوان از آن ها در مسائلی همچون حل مشکلات خانوادگی ، بهبود فضای آموزشی ، تشخیص اختلالات روانی افراد و… استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم شما را بیشتر با رشته مشاوره و موقعیت های شغلی آن آشنا کنیم.

مشاوره یکی از رشته های گروه انسانی بوده که بخش اعظمی از دروس آن در حوزه های رشد ، بررسی ابعاد مختلف شخصیت افراد و نیز پیشگیری از مشکلات آنان می باشند.

تفاوت رشته های مشاوره و روانشناسی 

این دو رشته در موقعیت های شغلی موجود در جامعه چندان تفاوت چشمگیری ندارند. دانشجویان در هر دو رشته مذکور به بررسی و مطالعه مسائل مختلف در زمینه روانشناختی می پردازند.

اما درمورد تفاوت های این دو رشته می توان گفت که رشته روانشناسی بیشتر مرتبط با مسائلی همچون آسیب شناسی و اختلالات روانی است و افرادی که دچار آشفتگی های روحی و روانی هستند را مورد مطالعه قرار می دهد. تمرکز روانشناسان بیشتر روی درمان افراد می باشد ، اما مشاوران بیشتر در حیطه ی پیشگیری فعالیت دارند و فعالیت آنان مرتبط با افرادی سالمی است که دچار بحران شده اند.

از دیگر تفاوت های دو رشته مشاوره و روانشناسی این است که روانشناسی یک رشته تحقیقاتی محسوب می شود درحالی که مشاوران از نظریه های حوزه روانشناسی در حل مشکلات افراد کمک می گیرند.

گرایش های رشته مشاوره در مقطع کارشناسی ارشد

رشته مشاوره در مقطع کارشناسی فاقد گرایش بوده و در کارشناسی ارشد دارای چهار گرایش “مدرسه” ، “خانواده” ، “شغلی” و “توانبخشی” می باشد که در ادامه مقاله به توضیح مختصری درباره هر یک از این حوزه ها می پردازیم.

گرایش مشاوره خانواده

مشاوره خانواده را می توان پرطرفدارترین گرایش مشاوره دانست. مشاوران خانواده در تلاش اند تا بتوانند با دانش خود به ارتقا ، سلامت و استحکام خانواده ها کمک کنند. مشورت در حیطه تربیت فرزندان ، پیشگیری از طلاق و مشاوره در زمینه دعواهای خانوادگی و زناشویی از جمله حوزه های فعالیت فارغ التحصیلان این گرایش می باشند.

گرایش مشاوره مدرسه

مشاوران مدرسه به دانش آموزان کمک می کنند تا در زمینه تحصیلی پیشرفت کرده و همچنین دچار آسیب های اجتماعی مانند بزهکاری و اعتیاد نشوند. از تخصص های این گرایش می توان به جلوگیری از افت تحصیلی در دانش آموزان و درمان آن و همچنین برنامه ریزی درسی اشاره کرد.

گرایش مشاوره شغلی 

همانطور که از نام این گرایش پیداست ، حوزه فعالیت آنان در زمینه های شغلی مانند ایجاد انگیزه در افراد ، جهت گیری شغلی و نیز مهارت پیدا کردن کار و ارائه راهکارهایی در زمینه کار آفرینی می باشد.

گرایش مشاوره توانبخشی

این گرایش از سه گرایش دیگر نوپاتر است. اکثر افراد با شنیدن نام “توانبخشی” تصور می کنند که حوزه فعالیت آن تنها مرتبط با کودکان استثنایی و کم توان ذهنی و جسمی است ، در حالی که این تصور به کل غلط بوده و توانبخشی حیطه گسترده تری را در برمی گیرد.

متخصصان در این گرایش به منظور توانمند سازی افراد آسیب دیده در زمینه های روانی و جسمی به آنان کمک می کنند. مانند مشاوره توانبخشی به افرادی که دچار اعتیاد شده اند و همچنین کمک به زندانیان ، معلولین و یا سالمندان از جمله فعالیت های یک مشاور توانبخش در جامعه می باشند.

توانایی ها و تخصص های رشته مشاوره

آیا شنونده خوب و صبوری هستید؟ آیا تا به حال خواسته اید نه تنها به اطرافیان خود بلکه به غریبه ها کمک کنید؟ آیا دارای روحیه قوی می باشید؟ آیا زمانی که یک کودک کار و یا کودک دارای اختلال جسمی و یا حتی یک فرد معتاد را می بینید علاقه دارید که به بهبود او کمک کنید؟ اگر جواب شما به این سوالات مثبت است پس شما می توانید وارد عرصه مشاوره شوید.

مشاوران می بایست دارای آرامش درونی و صبر قابل توجهی باشند و همچنین از توانایی تاثیر گذاری بالایی برخوردار باشند. جالب است بدانید که تمام توانایی های این رشته بر پایه تجربه و تحصیل بنا نشده است بلکه مشاوران باید ذاتا دارای هنر ارتباط برقرار کردن با دیگران ، حس همدلی با افراد و همچنین هنر خوب گوش دادن و خوب سخن گفتن را دارا باشند تا بتوانند در زمینه های شغلی خود موثر و موفق ظاهر شوند. از دیگر مهارت های یک مشاور موفق می توان به توانایی ایجاد یک فضای امن و مطمئن برای مراجعین اشاره کرد تا آنان به راحتی به بیان دغدغه ها و بحران های خود بپردازند.

همچنین مشاوران می بایست در زمینه های مختلف اجتماعی ، سیاسی ، مذهبی و اقتصادی اطلاعات کافی داشته تا بتوانند در صورت لزوم به بررسی مشکلات افراد در این زمینه ها بپردازند.

موقعیت های شغلی در رشته مشاوره 

کار در مدرسه از جمله محیط های کاری برای فارغ التحصیلان این رشته می باشد. مشاوران مدرسه در مسائلی همچون یادگیری تکنیک های درس خواندن ، کاهش استرس دانش آموزان و یا حل برخی از بحران ها و مشکلات آنان در خارج از مدرسه می پردازند. فعالیت در پیش دبستانی ها ، مهد کودک ها و همچنین استخدام در آموزش و پرورش از دیگر فرصت های شغلی این رشته محسوب می شوند. ثبت نام آزمون استخدامی آموزش و پرورش از جمله فرصت های استخدام در مدارس می باشد. شایان ذکر است پذیرفته شدگان نهایی این آزمون مکلف اند ، پیش از شروع دوره یک ساله مهارت آموزی، تعهد محضری رسمی مبنی بر 10 سال خدمت (به شرط موفقیت در دوره و تمدید استخدام) در محل قبول شده ، به آموزش و پرورش بسپارند.

از دیگر حوزه های فعالیت رشته مشاوره می توان به کار کردن در زندان ها ، مراکز توانبخشی ، بیمارستان ها ، کلینیک های ترک اعتیاد و همچنین در صورت دریافت مجوز فعالیت در دفاتر خصوصی اشاره کرد. توجه داشته باشید که تمامی حیطه های شغلی مذکور مرتبط با مشاوره می باشد و فارغ التحصیلان می توانند با تحصیل در هر یک از گرایش ها در مقاطع بالاتر به فعالیت تخصصی تر در هر یک از این زمینه ها بپردازند.

دانشگاه های ارائه دهنده رشته مشاوره

دانشگاه هایی که در ادامه عرضه شده اند ، معمولا هر ساله رشته مشاوره را ارئه می دهند. این لیست با توجه به دفترچه انتخاب رشته کنکور انسانی ، جمع آوری شده است.

  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه الزهرا
  • دانشگاه اراک
  • دانشگاه خوارزمی
  • دانشگاه رازی کرمانشاه
  • دانشگاه شهر کرد
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه شهید چمران اهواز

انتخاب رشته تحصیلی یکی از انتخاب های مهم هر فرد می باشد که تاثیر زیادی بر آینده شغلی وی دارد. اگر همچنان برای انتخاب رشته خود مردد هستید و یا به دنبال تحقیق درمورد دیگر رشته ها می باشید ، توصیه می کنیم به لینک های بازار کار رشته آموزش فیزیک ، بازار کار رشته آموزش ریاضی، بازار کار رشته گفتار درمانی و… مراجعه کنید.


سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره پیج کنکور