معرفی و بررسی آینده شغلی رشته مهندسی شیمی
برای معرفی و آشنایی با رشته مهندسی شیمی باید بگوییم که این رشته شاخه ای از علوم مهندسی است که با طراحی، ساخت و بهره برداری از فرآیند ها و کارخانجات مرتبط با صنایع شیمیایی سروکار دارد و حیطه اصلی مطالعات یک مهندس شیمی بر سه بخش” اختلاط، مهندسی واکنش و جداسازی” مرتبط است.در واقع رشته مهندسی شیمی علم کاربرد ریاضیات ، فیزیک ، شیمی و اقتصاد در فرآیند تبدیل مواد خام به مواد مفید تر است. بنابراین به طور کلی می توان مهندسی شیمی را علم استفاده از موازنه جرم ، موازنه انرژی، موازنه حرکت برای طراحی و کنترل واحدهای فرآیندی شیمیایی از جمله واحدهای یک پالایشگاه پتروشیمی ، صنایع چوب و کاغذ و … دانست.اما هدف از رشته مهندسی شیمی چیست؟ هدف اصلی رشته مهندسی شیمی استفاده از دانش شیمی در خلق مواد و محصولات بهتر برای دنیای امروز است. امروزه مهندسین شیمی علاوه بر فرآیندهای تولید مواد اولیه پایه، بلکه در توسعه و تولید محصولات مفید و متنوع شرکت دارند. این محصولات شامل مواد ویژه و کارآمد برای صنایعی همچون هوافضا ، خودروسازی ، پزشکی ، صنایع الکترونیک، کاربردهای محیط زیست و صنایع نظامی است.
تعداد واحد ها و گرایش های کارشناسی رشته مهندسی شیمی
طول دوره تحصیل در رشته مهندسی شیمی 4 سال می باشد.ضمن اینکه این رشته در مقطع کارشناسی در مجموع 140 واحد درسی را در برمی گیرد که 20 واحد درسی آن مربوط به دروس عمومی ،46 واحد درسی آن مربوط به دروس پایه، 55 واحد درسی مربوط به دروس تخصصی،19 واحد درسی مربوط به دروس انتخابی و 2 واحد هم به کارآموزی اختصاص دارد.از جمله دروس اصلی رشته مهندسی شیمی می توانیم به موازنه انرژی و مواد
مکانیک سیالات ،انتقال حرارت، انتقال جرم، طرّاحی رآکتورهای شیمیایی، کنترل فرایند،کاربرد ریاضیات در مهندسی شیمی، ترمودینامیک و عملیات واحد اشاره کنیم.رشته مهندسی شیمی در مقطع کارشناسی 8 گرایش ( پالایش – پتروشیمی – پلیمر – صنایع گاز – صنایع غذایی – طراحی فرایندهای صنعت نفت -بهره برداری) را دربرمی گیرد.اما توجه داشته باشید که دانشجویان می بایست در مقطع کارشناسی، گرایش مورد نظرشان را با توجه به سابقه تحصیلی خود و پس از گذراندن دو سال از تحصیلات دانشگاهی خود مشخص کنند.البته به این نکته توجه داشته باشید که دروس گرایش های مختلف رشته مهندسی شیمی تقریبا یکسان است.
یک مهندس شیمی چه وظایفی بر عهده دارد؟
علاقه مندان به تحصیل در رشته مهندسی شیمی باید پیش از شرکت در مرحلهانتخاب رشته کنکور سراسری و اطلاعات لازم را در رابطه با رشته مورد نظرشان بدست آورند.بنابراین اگر قصد تحصیل در این رشته را دارید لازم است با وظایف مهندسان شیمی هم آشنا شوید. غالبا مهندسان شیمی در بخش تحقیق و توسعه و یا در بخش تولید به فعالیت می پردازند که در این صورت وظایفی از جمله نظارت و بررسی فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی فرآیند تولید، طراحی سیستم ها و دستگاه ها مورد نیاز در فرآیند تولید، آزمایش راه های جدید توسعه محصولات در آزمایشگاه، همکاری با تکنسین های کارخانه برای ایجاد تجهیزات لازم و ابزارهای کنترل فرآیند تولید،برنامه ریزی برای چگونگی انتقال نمونه های آزمایشگاهی به محیط واقعی کار و … را بر عهده دارند.
ادامه تحصیل در رشته مهندسی شیمی تا چه مقطعی امکان پذیر است؟
اگر علاقه مند به تحصیل در رشته مهندسی شیمی هستید لازم است بدانید که داشتن روحیه ی انجام کارهای تیمی از جمله عوامل موفقیت مهندسان شیمی است به این دلیل که یک مهندس شیمی در پروژه ها با کارگران و مهندسان دیگر در ارتباط است. امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع دکتری برای دانشجویان فراهم است.رشته مهندسی شیمی در مقطع کارشناسی ارشد گرایش هایی چون :مهندسی شیمی (14 گرایش) ،مهندسی هسته ای (2 گرایش)، مهندسی شیمی – بهداشت ایمنی و محیط زیست (HSE) ، مهندسی شیمی گرایش بیوتکنولوژی، مهندسی شیمی گرایش داروسازی، مهندسی سیستم های انرژی، مهندسی انرژی های تجدید پذیر را در برمی گیرد و در مقطع دکتری هم گرایش مهندسی شیمی (همه گرایش ها) را شامل می شود.
باراز کار و موقعیت های شغلی رشته مهندسی شیمی به چه صورت است؟
از عوامل موفقیت فارغ التحصیلان رشته مهندسی شیمی جهت یافتن شغل مناسب و مرتبط با رشته خودشان این است که دانشجویان در طول دوره تحصیل خود مهارت های لازم را کسب کنند تا با بیکاری مواجه نشوند.البته رشته مهندسی شیمی نسبت به سایر رشته های مهندسی از بازار کار مناسبی برخوردار است.فارغ التحصیلان رشته مهندسی شیمی می توانند در صنایع مختلفی مانند صنایع شیمیایی ، دارویی ، غذایی ، نساجی ، صنعت پتروشیمی ، پالایشگاه های نفت و گاز مشغول به کار شوند. همچنین فارغ التحصیلان رشته مهندسی شیمی می توانند به عنوان کارشناس مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، کارشناس تحقیقات بازار کارشناس ، مدیر خرید و تدارکات مدیر فروش مدیر تولید، مدیر بازاریابی ، مدیر کنترل پروژه و یا کارشناس کنترل کیفیت به فغالیت بپردازند.در صورت تمایل می توانید برای آگاهی از آخرین رتبه قبولی مهندسی شیمی دانشگاه سراسری و آخرین تراز و رتبه قبولی رشته مهندسی شیمی دانشگاه آزاد با مشاوران مرکز مشاوره تحصیلی ایران مشاوره تماس بگیرید.
کدام دانشگاه ها در رشته مهندسی شیمی دانشجو می پذیرند؟
- دانشگاه علم و صنعت ایران
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه گلستان
- دانشگاه کاشان
- دانشگاه کردستان
- دانشگاه مازندران
- دانشگاه محقق اردبیلی
- دانشگاه شهید مدنی
- دانشگاه صنعتی ارومیه
- دانشگاه شهید باهنر
- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
- دانشگاه صنعتی اصفهان
- دانشگاه صنعت نفت
- دانشگاه صنعتی جندی شاپور
- دانشگاه صنعتی بابل
- دانشگاه اراک
- دانشگاه اردکان
- دانشگاه یاسوج
- دانشگاه یزد
- دانشگاه حکیم سبزواری
- دانشگاه تفرش
- دانشگاه رازی
- دانشگاه سمنان
- دانشگاه زنجان
- دانشگاه شیراز
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه ارومیه
- دانشگاه ایلام
- دانشگاه بجنورد
- دانشگاه بناب
- دانشگاه خلیج فارس
- دانشگاه تهران
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه صنعتی بیرجند
- دانشگاه گیلان
- دانشگاه مراغه
- دانشگاه صنعتی کرمانشاه
- دانشگاه صنعتی سهند
- دانشگاه صنعتی سیرجان
- دانشگاه صنعتی شریف
- دانشگاه صنعتی همدان
- دانشگاه علم و فناوری مازندران
- دانشگاه قم
- دانشگاه شاهرود
- دانشگاه ولی عصر رفسنجان
- دانشگاه غیر انتفاعی شمال – آمل
- دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل
- دانشگاه سیستان و بلوچستان
- دانشگاه مهندسی فناوری های نوین – قوچان
سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…