خانه معرفی رشته ها رشته میکروبیولوژی

رشته میکروبیولوژی

بازارکار رشته میکروبیولوژی
رشته میکروبیولوژی

بسیاری از داوطلبان به هنگام انجام فرآیند انتخاب رشته ۱۴۰۲، سوالات مختلفی در زمینه بازار کار، آینده شغلی و… به ذهنشان خطور می کند که تمایل به بررسی آن ها دارند تا بتوانند به درستی به جهت برنامه ریزی کنکور تجربی خود اقدام نمایند. در ابتدا برای آشنایی با این رشته لازم است بدانید که میکروبیولوژی، پایه‌ و اساس‌ بسیاری‌ از علوم‌ از جمله بیوشیمی‌، بیوتکنولوژی‌، ژنتیک‌ و پزشکی‌ می باشد که در تشخیص بیماری ها نقش مهمی دارد. در واقع این رشته با هدف شناسایی جانداران میکروسکوپی و مسائل مختلف مربوط به زندگی آن ها ایجاد شده است که البته گاهی اوقات میکروبیولوژی را با عنوان زیست شناسی سلولی مولکولی نام می برند که همین امر باعث می شود عده ای داوطلبان گمان کنند رشته میکروبیولوژی همان رشته علوم سلولی مولکولی است.

توجه داشته باشید که علم میکروبیولوژی مادر علوم سلولی مولکولی است. ضمن این که علوم سلولی مولکولی فعالیت های درونی میکروب ها را مورد بررسی قرار می دهند در صورتی که در علم میکروبیولوژی، تأثیرات بیرونی میکروارگانیسم ها مورد مطالعه قرار می گیرد. توجه داشته باشید که کسب درصد بالا در درس زیست‌ شناسی برای قبولی در این رشته بسیار موثر است.

رشته میکربیولوژی، پایه و اساس بسیاری از رشته های علوم پزشکی و آزمایشگاهی بوده که به بررسی و شناسایی میکروارگانیسم ها و تاثیرات آن ها در محیط زیست می پردازد.

معرفی رشته میکروبیولوژی

رشته میکروبیولوژی شامل گرایش هایی چون میکروبیولوژی پزشکی، میکروبیولوژی غذایی، میکروبیولوژی صنعتی می باشد که در قسمت زیر به ارائه توضیحات مختصری از هر یک از آنها پرداخته ایم.

گرایش های رشته میکروبیولوژی 1402
میکروبیولوژی پزشکی
بررسی میکروب های بیماری زا برای انسان در حوزه مربوط به این گرایش است.
میکروبیولوژی غذایی
 تولید مواد غذایی به کمک میکروب ها در حوزه مربوط به این گرایش است.
میکروبیولوژی صنعتی
استفاده از میکروب های مفید در تولید مواد صنعتی مانند اسیدها، کودها، در رفع آلودگی های محیط زیست، در شناسایی آفات گیاهی و راه های مقابله با آن ها، در استخراج فلزات سنگین، در تصفیه نفت و … در حوزه مربوط به این گرایش است.

میکروبیولوژیست ها چه وظایفی دارند؟ میکروبیولوژیست ها وظایف گوناگونی را بر عهده دارند که از جمله وظایف آن ها می توانیم به شناسایی انواع میکروب ها جهت کنترل بیماری های عفونی، کنترل کیفیت مواد غذایی و استفاده بهینه و مناسب از میکروارگانیسم‌ها در تولید مواد غذایی جدید، بهینه کردن مواد غذایی موجود از طریق انجام آزمایش ها و پژوهش های مختلف، استفاده از میکروارگانیسم ها برای کنترل آلودگی های محیط زیست و… اشاره کنیم.

رشته میکروبیولوژی در مقطع کارشناسی ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳، مجموع 143 واحد درسی را در بر می گیرد که در جدول زیر دروس مقطع کارشناسی میکروبیولوژی را در اختیارتان قرار داده ایم. در صورت تمایل می توانید برای مشاوره در خصوص انتخاب رشته کنکور سراسری با مشاوره تلفنی ایران مشاوره تماس بگیرید.

دروس مقطع کارشناسی رشته میکروبیولوژی 1402 – 1403
دروس عمومی
مبانی نظری اسلام – اخلاق اسلامی – انقلاب اسلامی – تاریخ و تمدن اسلامی – آشنایی با منابع اسلامی – ادبیات فارسی – زبان عمومی – تربیت بدنی 1 و 2
دروس تخصصی 
میکروبیولوژی محیطی و آزمایشگاه – باکتری شناسی 2 و آزمایشگاه – قارچ شناسی و آزمایشگاه – میکروبیولوژی صنعتی و آزمایشگاه – بیوشیمی فیزیک – مبانی فیزیولوژی گیاهی و آزمایشگاه – ایمونولوژی و آزمایشگاه – تکامل –  ژنتیک 2 و آزمایشگاه – میکروبیولوژی 1 و آزمایشگاه – بیوفیزیک – شیمی عمومی و آزمایشگاه – زیست گیاهی و آزمایشگاه – فیزیک و آزمایشگاه – بیوشیمی 2 و آزمایشگاه – زیست شناسی جانوری و ازمایشگاه – زبان تخصصی – باکتری شناسی و آزمایشگاه – میکروبیولوژی غذایی و آزمایشگاه – پروتوزئولوژی – دروس اختیاری – زیست شناسی مولکولی – ویروس شناسی – زیست شناسی پرتوی – ژنتیک 1 و آزمایشگاه  مبانی فیزیولوژی جانوری و آزمایشگاه – میکروبیولوژی 2 و آزمایشگاه – اکولوژی عمومی – ریاضی عمومی – شیمی آلی و آزمایشگاه – بیوشیمی 1 و آزمایشگاه – آمار زیستی – زیست شناسی سلولی و آزمایشگاه

ادامه تحصیل در رشته میکروبیولوژی تا چه مقطعی امکان پذیر است؟

در ایران امکان تحصیل در رشته میکروبیولوژی از مقطع کارشناسی تا دکتری وجود دارد. رشته میکروبیولوژی در مقطع کارشناسی ارشد شامل 28 واحد درسی است که 12 واحد درسی آن مربوط به دروس اجباری، 8 واحد مربوط به دروس اختیاری و 8 واحد هم به پایان نامه اختصاص دارد. از جمله گرایش های ارشد این رشته می باشند.

  1. گرایش ژنتیک در کارشناسی ارشد زیست شناسی – علوم سلولی و مولکولی
  2. گرایش میکروبیولوژی در کارشناسی ارشد زیست شناسی – علوم سلولی و مولکولی
  3. گرایش بیوشیمی در کارشناسی ارشد زیست شناسی – علوم سلولی و مولکولی
  4. گرایش بیوفیزیک در کارشناسی ارشد زیست شناسی – علوم سلولی و مولکولی
  5. کارشناسی ارشد زیست فناوری (بیوتکنولوژی) – گرایش میکروبی
  6. گرایش زیست فناوری دریا در کارشناسی ارشد زیست شناسی – علوم سلولی و مولکولی

همچنین توجه نمایید دانشگاه های پذیرنده این رشته در مقطع دکتری، تنها گرایش میکروبیولوژی را ارائه نمودند.

فرصت‌های شغلی و بازار کار رشته‌ میکروبیولوژی

اگر قصد تحصیل در رشته میکروبیولوژی را دارید در رابطه با فرصت های شغلی رشته میکروبیولوژی لازم است بدانید که بخش اصلی کار دانشجویان میکروبیولوژی مربوط به آزمایشگاه‌ هاست. فارغ التحصیلان این رشته (میکروبیولوژیست ها) می توانند در سازمان های حوزه بهداشت و درمان، پژوهشگاه های نفت، آزمایشگاه های پاتولوژی و میکروب شناسی بیمارستان ها، بخش های تحقیقاتی صنایع غذایی و دارویی، کشاورزی، محیط زیست، تهیه‌ لوازم‌ آزمایشگاهی‌ و… مشغول به کار شوند.

همچنین به عنوان کارشناس آزمایشگاه تشخیص طبی، پژوهشگر، کارشناس آزمایشگاه غذا، دارو و بهداشتی، کارشناس آزمایشگاه واکسن و سرم و کارشناس مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی به فعالیت بپردازند.

کدام دانشگاه ها در رشته میکروبیولوژی برای سال ۱۴۰۲ دانشجو می پذیرند؟

دانشگاه های سراسری و آزاد هر ساله برای جذب دانشجویان در رشته میکروبیولوژی، ظرفیت هایی را ارائه می دهند که این ظرفیت ها با توجه به سال ورودی داوطلبان، با یکدیگر متفاوت می باشد. دانشگاه هایی که در قسمت زیر از آن ها نام برده شده است، به طور معمول ظرفیت هایی را برای داوطلبان علاقه مند به تحصیل در رشته میکروبیولوژی ارائه می دهند.

اما پذیرش در این دانشگاه ها امری ثابت و همیشگی نیست، یعنی ممکن است در یک سال نسبت به جذب دانشجوی میکروبیولوژی اقدام نشود. بنابراین شما می توانید با دریافت و مشاهده دفترچه انتخاب رشته کنکور تجربی سراسری ۱۴۰۲ و دفترچه انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد 1402، به طور قطعی از پذیرش دانشگاه ها در رشته میکروبیولوژی مطلع گردید.

  • دانشگاه غیرانتفاعی علم و هنر یزد
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه شهید چمران
  • دانشگاه شاهد تهران
  • دانشگاه مازندران
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه الزهرا
  • دانشگاه ملایر
  • دانشگاه مراغه
  • دانشگاه آزاد اسلامی

همان طور که می دانید رشته میکروبیولوژی یکی از رشته های گروه آزمایشی علوم تجربی می باشد و داوطلبان می توانند با داشتن برنامه ریزی کنکور تجربی، به کسب قبولی در این رشته دست پیدا نمایند. توجه کنید که یک میکروبیولوژیست معمولا با عوامل میکروسکوپی در ارتباط است و بنابراین برای انجام کار خود نیاز به دقت و صبر بالایی دارد. از دیگر رشته های پر طرفدار گروه آزمایشی تجربی 1402 می توان به رشته علوم آزمایشگاهی و رشته داروسازی اشاره نمود که می توانید جهت کسب اطلاعت بیشتر درباره آن ها، روی لینک مربوطه کلیک نمایید.

 

سوالات متداول

1- رشته میکروبیولوژی در مقطع کارشناسی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۳ دارای چه درس هایی می باشد؟

واحدهایی که یک میکروبیولوژیست می بایست در دانشگاه بگذراند، شامل دو بخش عمومی و تخصصی می شود که به صورت کامل در مقاله ذکر شده است.

2- بازار کار رشته میکروبیولوژی به چه صورت می باشد؟

فارغ التحصیلان این رشته می توانند در سازمان های حوزه بهداشت و درمان، پژوهشگاه های نفت، آزمایشگاه های پاتولوژی و میکروب شناسی بیمارستان ها و... مشغول به کار شوند.

3- ادامه تحصیل در رشته میکروبیولوژی تا چه مقطعی در ایران امکان پذیر می باشد؟

امکان ادامه تحصیل در رشته میکروبیولوژی تا مقطع دکتری برای میکروبیولوژیست ها امکان پذیر می باشد.

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۱۲۵ نظر
  1. Taha

    سلام بالیسانس میکروبیولوژی می توان در مقطع کارشناسی ارشد هماتولوژی شرکت کردو آزمایشگاه تاسیس کرد؟

    • ایران مشاوره

      با سلام، میتوانید از طریق آزمون کارشناسی ناپیوسته ارشد وزارت بهداشت در رشته مدنظرتان ادامه تحصیل دهید، هم چنین می بایست شرایط احراز تحصیلی و شغلی تاسیس آزمایشگاه را نیز داشته باشید.

  2. mohi

    مدت تحصیل رشته میکروبیلوژی چند ساله؟و درامد در ایران؟فرد فارغ التحصیل کلینیک میتونه داشته باشه؟

    • ایران مشاوره

      با سلام و احترام، رشته ی میکروبیولوژی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی ارائه می شود. رشته ی میکروبیولوژی یک رشته ی علوم پایه است، تاسیس یک آزمایشگاه با همکاری متخصصان علوم آزمایشگاهی می تواند فکر خوبی باشد. بازار کار این رشته در سازمان های بهداشت عمومی، بیمارستان های دولتی یا خصوصی، شرکت داروسازی و کارخانجات تهیه مواد غذایی و نوشیدنی می باشد.

  3. Mona

    با مدرک میکروبیولوژی میشه دبیر زیست شد؟یعنی تو ازمون اموزش و پرورش شرکت کرد؟

    • ایران مشاوره

      باسلام ،براساس سنوات گذشته مشکلی برای ثبت نام نخواهید داشت.

نمایش دیدگاه های بیشتر
دریافت مشاوره پیج کنکور