تا به حال برای شما هم پیش آمده که هنگام مراجعه به بانک برای انجام امور بانکی ، از شما درخواست کارت شناسایی معتبر مانند کارت ملی داشته باشند؟ یا همین طور برای انجام امور حقوقی یا هنگام مراجعه به مراکز آموزشی نیاز به ارائه کارت شناسایی داشته باشید؟ چنان چه شما متقاضی استخدام در شغل های دانشگاهی یا آکادمیک هستید می بایست سوابق تحصیلی و شغلی خود را با عنوان “CV” که در واقع مدرک شناسایی شما در بازار کار است ؛ ارائه نمایید.
سی وی “CV” در واقع مدرکی است که متقاضیان از صلاحیت ها و دستاوردهای علمی یا تحصیلی خود برای ارائه به بازار کار آماده می کنند. در این مقاله سعی داریم به طور مفصل پیرامون CV صحبت نماییم و تفاوت آن را با رزومه بیان کنیم. چنان چه بعد از مطالعه مقاله هنوز ابهاماتی در ذهن شما باقی ماند می توانید سوالات خود را با مشاوران مرکز مشاوره تحصیلی ایران مشاوره مطرح نمایید.
قالب های رایج برای نوشتن یک CV مناسب ؛ زمانی ، عملکردی و ترکیبی می باشند که تفاوت اصلی بین آن ها ترتیب عناصر اصلی CV است.
فهرست محتوا
CV چیست؟
CV مخفف عبارت لاتین “curriculum vitae” می باشد که معنای آن “دوره زندگی” است و در حقیقت یک سند مفصل برای ارائه سوابق حرفه ای و دانشگاهی می باشد. CV ها معمولاً شامل اطلاعاتی از قبیل تجربه کاری ، دستاوردها و جوایز ، بورس های تحصیلی یا کمک های مالی به دست آورده شده ، دوره های تحصیلی ، پروژه های تحقیقاتی و نشریات کار فرد ، هستند.
برای نگارش cv محدودیت وجود ندارد به این معنی که هر فرد می تواند حتی بیش از 10 صفحه به توضیح و ارائه سوابق علمی و شغلی خود بپردازد. برای نوشتن cv ملزم به رعایت نکات و اصول مربوط به آن هستیم تا بتوانیم یک پیشینه درست از سوابق علمی یا شغلی خود را به نمایش بگذاریم.
تفاوت cv و رزومه
CV یا “curriculum vitae” و رزومه کاری تقریبا مشابه یکدیگر می باشند و هر دو سندی هستند که بر خلاصه ای از تاریخچه حرفه ای ، تحصیلات ، مهارت ها و دستاوردهای فرد دلالت می کنند. که در واقع هر دو مدارکی هستند که برای ارائه به کارفرمایان تهیه می شوند. ممکن است برخی افراد به دلیل مشابهت کارایی این مدارک ، آن ها را به جای یکدیگر به کار ببرند که این امر کاری مطلقا اشتباه است چرا که ماهیت و به کارگیری این دو سند با یکدیگر کاملا متفاوت است.
یکی از تفاوت های cv و رزومه تعداد صفحات آن می باشد. رزومه سندی با فرم کوتاه تر است که مختصری از نقش ها ، مهارت ها و جزئیات تحصیلی شما را ارائه می دهد و معمولا در حدود یک صفحه نگارش می شود و افرادی که قصد اپلای کردن به کشورهای دیگر را دارند می بایست آن را به همراه انگیزه نامه یا SOP ، به دانشگاه مقصد ارسال نمایند. از طرف دیگر ، یک CV به طور معمول یک سند مفصل تر و طولانی تر است که عمدتاً روی رشته های دانشگاهی و تحقیقات انجام شده متمرکز است و حتی می تواند بیش از ده صفحه نوشته شود.
CV شامل چه اطلاعاتی باید باشد؟
بیشتر CV ها شامل اطلاعات زیر هستند:
اطلاعات تماس(Contact information)
شامل نام ، آدرس ، شماره تلفن و آدرس ایمیل
سوابق علمی و دانشگاهی (Academic history)
لیست محل های تحصیل از دوره متوسطه تا دکترا (در صورت وجود) را ذکر کنید. عنوان مدرکی را که کسب کرده اید ، سالی که فارغ التحصیل شده اید و نام مدرسه را درج کنید.
تجربه حرفه ای (Professional experience)
شامل سازمانی که در آن کار کرده اید ، عنوان شغل ، تاریخ هایی که در آن کار کرده اید و خلاصه تجربه و دستاوردهای خود را درج کنید.
توانایی و مهارت ها (Qualifications and skills)
به مهارت هایی که در طول تجربه کاری خود بدست آورده اید اشاره نمایید.
جوایز و افتخارات (Awards and honors)
برای هر جایزه ، نام ، سال دریافت شده ، سازمانی که به شما این جایزه را اهدا نموده است و هرگونه جزئیات مربوطه را ارائه نمایید. (مثلا جایزه هر چند وقت یک بار ارائه شده) و …
نشریات و کنفرانس ها (Publications)
برای نشریات ، استناد کامل را از جمله نام نویسندگان ، تاریخ ، خلاصه ، جلد ، صفحه ، شماره DOI را ارائه دهید. برای کنفرانس ها ، عنوان ، تاریخ و مکان را ذکر نمایید.
عضویت در انجمن های حرفه ای (Professional associations)
نام ، مکان یا محل سازمان و تاریخ عضویت فعال سازمان را ذکر کنید.
بورس های تحصیلی و کمک های مالی (Grants and fellowships)
نام کمک هزینه یا بورس تحصیلی ، تاریخ اعطا شده و موسسه ای که این جایزه را تهیه کرده است را ارائه کنید.
مجوزها و گواهینامه ها (Licenses and certificates)
نام مجوز یا گواهینامه ، تاریخی که آن را به دست آورده اید و موسسه ای که از آن دریافت کرده اید را درج کنید.
کار داوطلبانه(Volunteer work)
اطلاعات شخصی (اختیاری) ( (Personal information (Optional)
سرگرمی و علاقه ها (اختیاری)(Hobbies and interests (Optional)
برخی از کارفرمایان ، به ویژه مؤسسات دانشگاهی (آکادمیک) ، ممکن است الگوی CV و یا نمونه های CV خود را ارائه دهند تا مطمئن شوند که شما کلیه اطلاعات مورد نیاز را در قالب مورد نظر درج خواهید کرد. شما می بایست پیش از ارائه درخواست خود یا ارسال cv ، به دنبال هر دستورالعمل ویژه ای که توسط کارفرما ارائه شده است باشید تا از ارسال موارد اضافی خودداری نمایید. برای مثال ، برخی از موسسات ممکن است از شما بخواهند که فقط رشته های مربوطه ، کارهای میدانی ، پایان نامه ها و منابع حرفه ای را ذکر کنید.
سه فرمت رایج برای نگارش CV
هر سه نوع CV باید شامل اطلاعات فوق باشد. تفاوت اصلی بین قالب ها ترتیب این عناصر است.
1. زمانی ( Chronological)
این رایج ترین نوع CV است. برای یک CV دقیق ، ابتدا تاریخچه تحصیلی و تجربه حرفه ای خود را بعد از اطلاعات تماس خود ذکر کنید. این نوع CV تا حد زیادی به تجربه تحصیلی و حرفه ای شما متمرکز است.
- اطلاعات تماس
- سوابق علمی و دانشگاهی
- تجربه حرفه ای
- توانایی و مهارت ها
- جوایز و افتخارات
- انتشارات و ارائه ها
- کمک هزینه و بورسیه
- مجوزها و گواهینامه ها
- انجمن های حرفه ای
2. عملکردی (Functional)
این قالب CV بیشتر بر مهارت ها ، جوایز و افتخارات شما تأکید می کند. اگر شما در حال نوشتن یک CV عملکردی یا کاربردی هستید ، باید مهارت های مربوط به خود را در بالا در زیر اطلاعات تماس خود قرار دهید. در یک CV کاربردی ، فضای بیشتری را به مدارک تحصیلی ، مهارت ها ، جوایز و افتخارات و فضای کمتری به تجربه حرفه ای خود اختصاص می دهید. بخش هایی که باید در اینجا درج کنید عبارتند از:
- اطلاعات تماس
- توانایی و مهارت ها
- جوایز و افتخارات
- سوابق علمی و دانشگاهی
- تجربه حرفه ای
- انتشارات و ارائه ها
- کمک هزینه و بورسیه
- مجوزها و گواهینامه ها
- انجمن های حرفه ای
اگر اخیراً فارغ التحصیل شده اید و برای اولین بار وارد بازار کار می شوید ، دارا بودن یک CV کاربردی می تواند انتخاب صحیحی باشد ، یا هم چنین اگر شکاف های متعددی در اشتغال داشته اید یا می خواهید شغل خود را تغییر دهید می توانید از این CV استفاده نمایید.
3. ترکیبی (Combination)
این نوع CV ترکیبی از قالب های زمانی و عملکردی است و به شما این امکان را می دهد تا فضای کافی را برای جزئیات بیشتر در مورد تاریخچه حرفه ای و تحصیلی خود و همچنین مهارت ها و موفقیت های خود فراهم کنید. عناصری که شما در مرحله اول قرار می دهید به تجربه شما ، اهداف شغلی ، آنچه معتقدید و به انواع موقعیتهایی که مد نظر شماست بستگی دارد.
به عنوان مثال ، اگر امیدوار هستید که در دانشگاه موفق به کسب مقام تدریس شوید و ده سال گذشته را به عنوان مدرس تحصیل سپری کرده باشید ، ابتدا باید سابقه حرفه ای خود را ذکر کنید.
نکاتی که در هنگام نوشتن CV باید رعایت کنیم
1. فونت و اندازه مناسب را انتخاب کنید
بسیار مهم است که CV شما خوانا باشد که این امر به راحتی قابل رعایت است. برای بهبود خوانایی ، حتما نوع و اندازه مناسب فونت را انتخاب کنید.
2. حاشیه های فرم خود را بررسی کنید
حتما اندازه حاشیه CV خود را بررسی کنید. حاشیه هایی که خیلی بزرگ هستند فضای سفید زیادی را در هر صفحه باقی می گذارند در حالی که حاشیه هایی که خیلی کم هستند می توانند صفحه را پرتر جلوه دهند. بهتر است که حاشیه های خود را بین 1 تا 5 اینچ نگه دارید.
3. از فضای خود به طور موثر استفاده کنید
CV ها می توانند طولانی شوند ، به خصوص اگر چندین سال در صنعت مربوط به رشته تحصیلی خود بوده اید و تجربه زیادی را تجربه کرده اید. برای اطمینان از استفاده موثر از فضا و خواندن CV ، استفاده از تکنیک های زیر را در نظر بگیرید:
لیست های بولد شده: با اضافه کردن گلوله های کوچک ، لیست ها را تهیه کنید (مانند مجموعه مهارت ها یا جوایز).
عناوین بخش: عناوین بخش را از بقیه محتوای CV از طریق بلد کردن ، بزرگ کردن یا خط کشیدن زیر آن ، جدا کنید.
کلمات پررنگ: علاوه بر سرتیترهای بخش ، کلمات مهم دیگری مانند نام و عنوان شغلی خود را پررنگ کنید.
4. دوباره خوانی و تصحیح مجدد
قبل از ارسال CV خود به کارفرمایان ، همیشه وقت بگذارید املا ، دستور زبان و نحوه نگارش آن را بررسی کنید. CV بدون عیب و نقص ، خوانایی را افزایش می دهد و حرفه ای بودن را نشان می دهد.
CV مرکب ، تمامی اطلاعاتی را که کارفرمایان برای بررسی سوابق شما جهت فرصت شغلی مورد نظر به آن نیاز دارند ، به اشتراک می گذارد. با اطمینان از اینکه CV جامع و خوانایی را تهیه نموده اید ، یک قدم به شغل مورد علاقه خود نزدیک شوید.
با مطالعه نکات بالا ممکن است تصمیم به نگارش CV بگیرید و تمایل داشته باشید نسخه ای از آن را به طور خلاصه و در حد یک صفحه تهیه کنید. اما به شما توصیه می کنیم که چون CV ها شامل اطلاعات جامع تری هستند لذا می بایست توضیحات خود را طی چندین صفحه ارائه دهید و حتی الامکان از کوتاه و خلاصه کردن آن بپرهیزید.
قبل از آن که CV خود را برای درخواست شغلی به مرکز مورد نظر ارسال نمایید حتماً CV خود را برای جلوگیری از وجود هرگونه خطا یا ناسازگاری بررسی کنید. برای این کار می توانید از یک فرد حرفه ای یا همکار معتبر کمک بگیرید چرا که بررسی نهایی توسط فرد دیگر می تواند در تهیه یک CV خوب موثر باشد.
سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…