رشته های آموزش در زمینه های مختلف ، به سبب مزایایی که در دوران تحصیل و پس از آن دارند ، همواره مورد توجه بسیاری از داوطلبان قرار می گیرند. یکی از این رشته ها ، آموزش ریاضی است که داوطلبانی که در کنکور ریاضی 98 شرکت نموده اند ، می توانند در این رشته به تحصیل بپردازند. رشته های آموزش معمولا نسبت به سایر رشته ها از بازار کار بهتری برخوردارند. چرا که علاوه بر درآمد ثابت ، از مزایای بسیاری نیز بهره مند می شوند.
هدف از ارائه این رشته در دانشگاه های فرهنگیان و تربیت معلم ، تربیت و پرورش اصولی افراد است به نحوی که بتوانند به عنوان معلم ، مشغول به خدمت شده و نیاز آموزش و پرورش ، به نیروی انسانی متعهد و کارآمد را برطرف سازند.
رشته های آموزش نسبتا از درآمد مناسبی برخوردارند اما آن چه این رشته ها را از سایرین متمایز می کند ، امتیازاتی است که برای دانشجویان آن ها در نظر گرفته می شود.
فهرست محتوا
آینده شغلی و میزان درآمد فارغ التحصیلان رشته آموزش ریاضی
همان طور که اشاره شد ، دانشجویانی که از این رشته فارغ التحصیل می شوند همگی از دانشگاه های فرهنگیان هستند که پس از آموزش های صحیح می توانند به تدریس مشغول شوند. این افراد معمولا پس از اتمام دوران تحصیل ، به صورت رسمی آزمایشی مشغول به کار شده و پس از آن درصورت تایید صلاحیت از سوی آموزش و پرورش ، می توانند به استخدام درآمده یا مشغول به کار شوند.
معلمان رشته ریاضی می توانند به تدریس خصوصی نیز بپردازند. هم چنین می توانند به عنوان استاد ، در آموزشگاه های خصوصی یا کنکوری به تدریس دروس ریاضی مشغول شوند. اما توجه داشته باشید که افرادی که به تدریس خصوصی می پردازند از سطح علمی بالاتری برخوردار بوده و بر مطالب هم تسلط بیشتری دارند. از همین رو درآمدی که از این طریق کسب می نمایند از حقوق ثابت معلمان بیشتر است. بنابراین اگر هدف شما از تحصیل در این رشته کسب درآمد عالی است سعی کنید هرچه بیشتر دانش خود را تقویت کرده تا بتوانید در زمینه های خصوصی هم به فعالیت بپردازید.
توجه داشته باشید که امکان استخدام و اشتغال در دولت ، بسته به نظر آموزش و پرورش دارد و دانشگاه ، تنها مسئولیت آموزش و آماده سازی دانشجویان را جهت تدریس ریاضی مدارس و مراکز آموزشی دارد. اما باز هم جای نگرانی نیست ؛ چراکه این افراد می توانند در آزمون های استخدامی آموزش و پرورش که هرساله برگزار می شود شرکت کرده و شانس خود را امتحان نمایند.
به طور کلی درآمد شغل معلمی در ایران ، به نسبت سایر کشورها پایین تر است. به عنوان مثال ، درآمد یک معلم در کشور آمریکا معادل با یک مهندس کامپیوتر بوده و به طور میانگین 5 هزار دلار در ماه می باشد.
مزایا و معایب رشته آموزش ریاضی
گفتیم که رشته های معلمی ، به سبب مزایایی که دارند ، بیشتر مورد توجه قرار می گیرند. اما همیشه ، مزایا در کنار معایب معنا پیدا می کنند. بنابراین رشته های معلمی هم دارای معایبی هستند که در ادامه به آن ها می پردازیم.
مزایا
- اولین مزیتی که مورد توجه همگان می باشد ، امکان استخدام است که برای این افراد ، پس از فارغ التحصیلی فراهم می شود.
- یکی دیگر از مزیت های رشته آموزش ریاضی ، مبلغی است که به عنوان حقوق به دانشجویان در حال تحصیل (حدود 1 میلیون و 500 هزار تومان) تعلق می گیرد.
- به دانشجویان رشته آموزش ریاضی و سایر رشته های آموزش دانشگاه های تربیت معلم ، دفترچه بیمه خدمات درمانی هم تعلق می گیرد.
- پایین آمدن ظرفیت ها و گزینش داوطلبان جهت پذیرش در دانشگاه های فرهنگیان ، محیطی مناسب را برای دانشجویان این رشته فراهم کرده است.
- مختلط نبودن این دانشگاه ها نیز ممکن است موجب جلب توجه بسیاری از داوطلبان گردد.
معایب
- فارغ التحصیلان رشته آموزش ریاضی ، باید به مدت حداقل 5 سال ، به خدمت در دولت ، متعهد شوند.
- شاید آزمونی جامع که در پایان دوره تحصیلی برگزار می شود به نوعی جزو معایب محسوب شود ؛ اما جای نگرانی نیست چرا که معمولا آزمون سختی نبوده و همگان از عهده آن برمی آیند.
- تفکیک جنسیتی همان طور که مورد توجه و تایید بسیاری است ، با مخالفت تعداد کثیری نیز رو به رو می باشد.
- گفته شد که حدود 1 میلیون و 500 هزار تومان به دانشجویان درحال تحصیل تعلق می گیرد اما این مبلغ بسته با هزینه های مختلف از جمله خوابگاه ، غذا و … ، با کسری مواجه شده و تمام آن به دانشجویان تعلق نمی گیرد.
- مباحثی که آموزش و پرورش برای این دانشجویان اضافه می کند باعث شده تعداد واحدهایی که ارائه می شوند از دانشگاه های سراسری بیشتر باشند.
ادامه تحصیل در رشته آموزش ریاضی
رشته آموزش ریاضی به نحوی است که در تمام مقاطع تحصیلی از جمله کاردانی ، کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه می شود. درحالی که در گذشته فقط در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد امکان تحصیل وجود داشت. در مقاطع کاردانی و کارشناسی ، رشته آموزش ریاضی به عنوان یک کد رشته مستقل می باشد اما در مقاطع ارشد و دکتری به عنوان گرایشی از یک مجموعه ، ارائه می شود. در مقطع ارشد یکی از گرایش های مجموعه ریاضی بوده که تنها در دانشگاه های آزاد ارائه شده و در مقطع دکتری ، از گرایش های ریاضی کاربردی به شمار می آید.
طبیعتا هرچه سطح علمی بیشتر باشد ، شرایط بهتری جهت اشتغال فراهم خواهد شد. برای معلمان هم ، هرچه مدرک بالاتری اخذ نمایند امکان ارتقای شغلی بیشتری برایشان فراهم خواهد بود. از همین رو هر قدر هم که بگوییم درآمد معلمان کشور ، در مقایسه با سایر نقاط جهان کمتر است اما باعث نمی شود که از تلاش جهت پیشرفت در این رشته باز بمانید. چرا که در نهایت هر فرد ، مزد زحمت خویش را دریافت خواهد کرد.
وظایف یک معلم ریاضی
یک معلم ریاضی به عنوان فردی که در دوران تحصیل برای این شغل ، آموزش دیده است موظف به انجام برخی از کارها به نحو مطلوب می باشد. این وظایف عبارتند از :
- انجام فرآیندهای مربوط به امتحانات مانند طرح سوال ، مدیریت امتحان و نمره دهی یا سپردن این اعمال به فرد دیگری که توانایی لازم را داشته باشد.
- به راحتی بتواند از عهده سخنرانی و ارائه مطالب ریاضی برای دانش آموزان برآید.
- توانایی ارزیابی تکالیف ، کارهای کلاسی و مقالات دانش آموزان و ارائه نمره مناسب با آن ها را داشته باشد.
- به راحتی ، بحثی در کلاس را آغاز کرده و آن را اداره نماید.
- در زمینه های مختلف علمی و غیر علمی مانند ریاضیات ، زبان انگلیسی ، اصول آموزش و پرورش ، کامپیوتر و الکترونیک و … دانش لازم را داشته باشد.
توانایی های لازم جهت انتخاب رشته آموزش ریاضی
هر رشته ای که انتخاب می کنید نیاز به یک سری پیش نیازها دارد که ممکن است برخی از آن ها را داشته و از برخی دیگر برخوردار نباشید. در هر صورت باید از آن ها مطلع بوده و با علم به آن ها ، در مورد آینده خود تصمیم گیری نمایید. برای رشته آموزش ریاضی هم به همین شکل بوده و تنها تسلط بر ریاضیات یا علاقه به آموزش کافی نیست. بلکه در کنار این ها به مولفه های دیگر ، چه از لحاظ شخصیتی و چه از لحاظ علمی نیاز است.
فردی که علاقه مند به رشته آموزش ریاضی می باشد باید :
- توانایی استدلال ریاضی داشته باشد. به عبارت دیگر بهترین و درست ترین روش ها و فرمول های ریاضی را برای حل مسئله به کار گیرد.
- قدرت بیان خوبی داشته و ایده ها و مطالب مورد نظر را به شکل قابل فهمی به مخاطب خود ارائه دهد.
- بتواند قواعدی کلی را بر روی مسائل خاص اعمال کند تا به یک جواب معنادار برسد. به عبارت دیگر توانایی استدلال قیاسی داشته باشد.
- به خوبی با اعداد و عملگرهای آن ها (جمع ، تفریق ، ضرب و …) ارتباط برقرار کرده و از سرعت قابل قبولی در این زمینه برخوردار باشد.
- مطالبی را که مطالعه می کند یا از زبان شخصی دیگر می شنود ، به خوبی گوش داده و درک نماید. یعنی دارای قوه درک زبانی باشد.
- دارای شخصیتی اجتماعی باشد تا به خوبی از عهده ارتباط و آموزش به سایرین برآید.
- از آن جا که ریاضیات علمی است که همواره با ایده های جدید سروکار داشته و راه حل های بسیاری برای مسائل وجود دارند ، روحیه جستجوگری می طلبد.
- این مشاغل نیازمند خودشکوفایی بوده و بدون نیاز به پیروی از یک قانون مشخص می توانند انجام شوند از همین رو ، داشتن شخصیت هنری ، یک امتیاز محسوب می شود.
نکته ای که در رابطه با پذیرش دانشگاهی علاقه مندان به رشته آموزش ریاضی وجود دارد این است که در هر استان ، افرادی در اولویت هستند که بومی همان استان باشند. ممکن است در هر استان چندین پردیس دانشگاهی وجود داشته باشد که از مناطق خاصی به پذیرش دانشجو می پردازند. از همین رو توصیه می شود دفترچه ثبت نام کنکور 99 را مطالعه کرده و با توجه به محل سکونت خود ، دانشگاه مناسب را بیابید. در صورتی که رشته دیگری هم مورد نظرتان است توصیه می شود قبل از انتخاب ، تحقیقات لازم را انجام داده تا دچار پشیمانی نشوید چرا که انتخاب رشته یکی از مراحل مهم برای هر داوطلب بوده و آینده او را می سازد. در این راستا می توانید از لینک های بازار کار رشته حسابداری ، بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر ، بازار کار رشته مهندسی مکانیک و … استفاده نمایید.
سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…