7 مرحله اصلی برای نوشتن پروپوزال صحیح و اصولی

نحوه نوشتن پروپوزال درست و اصولی
7 مرحله اصلی برای نوشتن پروپوزال صحیح و اصولی

دانشجویان از بدو ورود به مقطع کارشناسی ارشد بارها کلمه “پروپوزال” را شنیده اند و ممکن است برخی نیز این سوال برایشان پیش بیاید که پروپوزال چیست؟ و تفاوت آن با پایان نامه به چه صورت است؟ پروپوزال یا Proposal در فرهنگستان ادب فارسی به “پیشنهاده پژوهشی” ترجمه شده است.

پروپزوال در واقع یک طرح کلی از پایان نامه است که پژوهشگر پیش از تهیه پایان نامه یا پروژه تحقیقاتی باید با رعایت اصول و قواعد مربوطه به تهیه آن بپردازد. به طور کلی طرح پژوهشی یا پروپوزال باید در راستای ارائه راهکار برای رفع یک نیاز پیشنهاد گردد.

برای این که بتوانیم پروپوزالی بنویسیم که بتواند نظر خوانندگان و داوران را جلب نماید ملزم به رعایت نکات و اصول مشخص هستیم که ما در این مقاله به هفت نکته مهم اشاره نموده ایم.

کیفیت یک پروپوزال یا پیشنهاده پژوهشی علاوه بر کیفیت پروژه پیشنهادی، به نحوه و چگونگی نگارش محقق نیز بستگی دارد.

7 مرحله اصلی برای نگارش یک پروپوزال صحیح و اصولی

برای تهیه پروپوزال در سال 1402، در هر دانشگاه یکسری فرم های مشخص وجود دارد که دانشجو باید بعد از تهیه نمودن آن و وارد کردن تمامی اطلاعات لازم، آن را برای تصویب به دانشگاه محل تحصیل خود ارائه دهد. ما در این قسمت قصد داریم مراحل و بدنه اصلی یک پروپزوال را برای علاقه مندان به تفضیل بیان نماییم.

گام اول: مشخص نمودن موضوع تحقیق

انتخاب موضوع پژوهش اولین و مهم ترین مرحله برای شروع پروپوزال نویسی می باشد. پژوهشگر باید ابتدا مشخص نماید که روی چه موضوعی قصد مطالعه و پژوهش دارد. انتخاب عنوان و موضوع درست و در سطح مناسب در نوشتن یک پایان نامه در سال ۱۴۰۲ بسیار اهمیت دارد.

متاسفانه سطح بسیار پایین موضوعات برخی از پایان نامه ها در دوره تحصیلات تکمیلی و پرداختن به موضوعات بسیار سنگین در دوره های پایین تر، کیفیت تحقیقات ارائه شده را کاهش داده اند.

به طور کلی موضوع پروپوزال یا پایان نامه باید دارای شرایط زیر باشد.

  • نو و بدیع باشد.
  • متناسب با نیاز های روز جامعه باشد و در نهایت راهکاری برای حل مشکل ارائه نماید.
  • در راستای حوزه کاری و تخصصی فرد باشد.
  • قلمرو های مکانی و زمانی و همچنین اهداف تحقیق باید در عنوان مشخص باشند.
  • موضوع انتخابی باید قابلیت اجرایی داشته باشد.
  • به صورت جامع، مختصر، واضح و غیر سوالی نوشته شود
.

گام دوم: بیان مسئله

بیان مسئله در واقع تشریح مشکلات و تعارضاتی می باشد که باعث ایجاد سوال در ذهن دانشجو گردیده است. در واقع می توان گفت که مسئله مطرح شده در این بخش، همان سوالی است که ذهن پژوهشگر را درگیر خود کرده و هدف پژوهشگر از طرح سوال ریشه یابی مشکلات به وجود آمده و ارائه راهکارهایی برای رفع آن ها است.

بهترین بخش برای توضیح دلایل به وجود آمدن این سوال، بخش بیان مسئله می باشد. در این بخش توجه به عملی بودن مسئله مورد پژوهش، از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. چرا که باید هیات تصمیم گیرنده متقاعد شوند که با انجام این پژوهش، یک محقق به دستاورد های جدید تا سال 1402 خواهد رسید به همین دلیل محقق باید مطالعات خود را بر اساس مستندات انجام دهد.

گام سوم: پیشینه پژوهش

در کارهای تحقیقاتی یکی از بخش هایی که بسیار مورد توجه قرار می گیرد پیشینه تحقیق است که به آن litrature review یا مرور ادبیات می گویند. در این بخش پژوهشگران باید تحقیقات انجام شده هم راستا با پژوهش خود را بیان نمایند. که برای این کار رجوع به مدارک و اسناد حول موضوع انتخاب شده، برای افزایش آگاهی ضروری می باشد. از اهداف پیشینه تحقیق می توان به موارد زیر اشاره نمود

  • جلوگیری از دوباره کاری و سرقت ادبی 
  • بهره مندی از تجربه های پژوهشگران گذشته
  • آشنایی با نقاط ضعف و قوت پژوهش های پیشین

گام چهارم: تعیین اهداف پژوهش

در این بخش پژوهشگر باید اهداف کلی و اهداف ویژه و کاربردی انجام تحقیق را به روشنی مشخص نماید. اهداف کلی اهدافی هستند که به طور مستقیم از موضوع پژوهش ناشی می شوند. اهداف کاربردی نیز اهدافی هستند که نشات گرفته از مسئله پژوهش و اهداف کلی هستند و یا به عبارتی زیر مجموعه اهداف کلی هستند. این اهداف مشخص می کنند که چه چیزهایی در این پژوهش، تحقق می یابند و چه چیزهایی تحقق نخواهند یافت.

گام پنجم: مفروضات پژوهش

در واقع فرضیه های یک پژوهش پیشنهاد یا پیش بینی های منطقی هستند که پس از آزمون و خطا و بررسی یافته های پژوهش رد یا قبول می شوند. همانند اهداف تحقیق، فرضیه ها نیز باید به طور کامل، واضح و روشن و با استفاده از واژه های قابل اندازه گیری بیان شود. البته لازم به ذکر است که پذیرش یا رد فرضیه هیچ گونه اثر سویی بر تحقیق یا محقق نخواهد داشت.

گام ششم: روش ها و مراحل اجرا پژوهش

یکی از نکات مهمی که یک محقق باید در زمان انجام پژوهش به آن توجه نماید ارائه روش های انجام تحقیق می باشد. اشاره به روش های گرد آوری داده ها، جامعه آماری و نمونه مورد آزمایش، روش های نمونه گیری، ابزار و روش های جمع آوری اطلاعات و داده ها از مواردی هستند که باید در این بخش به آن پرداخته شود.

گام هفتم: منابع و مآخذ

یکی از نکاتی که در نوشتن پروپوزال و پایان نامه باید در نظر داشته باشید استفاده از منابع علمی معتبر و به روز می باشد. تمامی داده هایی که در متن به آن اشاره شده باید با ذکر منبع در این قسمت از پروپوزال نوشته شود.

برای نوشتن پروپوزال نکات زیر را رعایت کنید

دانشجویان و پژوهشگران مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری 1402، لازم است برای نوشتن طرح پژوهشی خود به نکات زیر توجه نمایند.

  • فونت استاندارد برای تایپ و نوشتن پروپوزال “Times and New Romans” با سایز 12 می باشد.
  • حداقل حجم استاندارد برای پروپوزال دوره کارشناسی ارشد 5 صفحه و برای دوره دکتری 8 صفحه می باشد.
  • در نوشتن پروپوزال سعی کنید بیشتر از منابع جدید و به روز استفاده کرده و علاوه بر منابع فارسی از منابع خارجی نیز استفاده نمایید.
  • در پروپوزال حداقل یک صفحه به پیشینه تحقیق و یک صفحه به فهرست منابع اختصاص می یابد.

بنابراین شما می توانید با روش های ذکر شده در مقاله فوق می توانید برای نوشتن پروپوزال مدنظر خود آماده شوید. پس از تایید پروپوزال توسط اساتید و مربیان، دانشجویان می بایست برای تهیه پایان نامه کارشناسی ارشد ۱۴۰۲ یا دکتری خود آماده شوند. به منظور انتخاب موضوع پایان نامه خود نیز می توانید بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.

 

سوالات متداول

1- برای نوشتن یک پروپوزال صحیح و اصولی می بایست به چه نکاتی توجه نماییم؟

به طور کلی رعایت هفت نکته برای نوشتن پروپوزال لازم است که در مقاله فوق بیان شد.

2- مهم ترین نکته در نگارش یک پروپوزال اصولی چیست؟

اولین و مهم ترین نکته در نگارش پروپوزال، انتخاب موضوع درست و صحیح است.

3- فونت و تعداد صفحه مناسب برای نوشتن یک پروپوزال چیست؟

فونت مناسب برای این نوشته Times and New Romans با سایز 12 و تعداد صفحه مناسب به ترتیب برای دوره کارشناسی ارشد و دکتری 5 و 7 صفحه می باشد.

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره ارشد پیج کارشناسی ارشد