خانه مشاوره تحصیلی هدایت تحصیلی پایه نهم 1402 – 1403

هدایت تحصیلی پایه نهم 1402 – 1403

انتخاب رشته پایه نهم به دهم 1402 - 1403
هدایت تحصیلی پایه نهم 1402 – 1403

 

انتخاب رشته تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه یکی از مهم ترین اهداف نظام جدید آموزشی است که بر اساس علاقه مندی ها و توانایی های دانش آموزان و همچنین شرایط محیط و اجتماع انجام می پذیرد. بهره گیری از مشاوره تحصیلی دبیرستان، توصیه ها و راهنمایی های خانواده، معلمان، مدیر، کادر اجرایی مدرسه و همچنین مشاور مدرسه می تواند تاثیر به سزایی در انجام هر چه بهتر فرایند هدایت تحصیلی دانش آموزان پایه نهم متوسطه داشته باشد.

هدایت دانش آموزان به مناسب ترین شاخه یا رشته تحصیلی بر اساس استعداد و علاقه آن ها و به تناسب امکانات و نیازهای کشور را تحت عنوان هدایت تحصیلی یاد می کنند. این رویه چند سالی است که به منظور هدفمند نمودن انتخاب رشته اجرا می گردد و از اهمیت ویژه ای نیز برخوردار است. تاثیر هدایت بر آینده تحصیلی و شغلی دانش آموزان را نمی توان انکار نمود. به همین جهت، توصیه می شود که با داشتن شناخت کافی از خودتان و رشته های تحصیلی مختلف، نسبت به انجام این روند اقدام نمایید.

فرآیند هدایت تحصیلی نهم به دهم دانش آموزان، بر مبنای امتیاز کسب شده از آزمون های مشاوره ای و سوابق تحصیلی این افراد انجام می شود.

اهداف هدایت تحصیلی پایه نهم ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳

ایجاد تعادلی پایدار میان توزیع برنامه های آموزشی و اهداف تحصیلی دانش آموزان یکی از مهم ترین هدف های انجام انتخاب رشته می باشد. در این حالت و با اختصاصی شدن آموزش ها، گامی بلند جهت بهینه سازی روند ادامه تحصیل دانش آموزان برداشته می شود.

شناسایی استعدادها و ویژگی های فردی دانش آموزان سراسر کشور تاثیر به سزایی در انتخاب آگاهانه رشته تحصیلی آن ها خواهد داشت. همچنین هدایت متوازن و متناسب دانش آموزان به شاخه ها و رشته های تحصیلی ایده آل آن ها، موجب برقراری عدالت آموزشی و تقسیم جهت دار منابع و امکانات تحصیلی بر اساس سیاست های توسعه ای کشور می شود.

زمان هدایت تحصیلی پایه نهم 1402 – 1403

اطلاع از زمان آغاز رویه انتخاب رشته نهم به دهم ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳ باعث می شود تا دانش آموزان و اولیای آن ها بتوانند با تمرکز و آگاهی بیشتری نسبت به انجام اولویت بندی و تکمیل روند اینترنتی انتخاب رشته در موعد مقرر اقدام نمایند. به علاوه لازم است تا دانش آموزان، پیش از اقدام به انجام هر کاری از شرایط هدایت تحصیلی رشته های مختلف تحصیلی مطلع شوند. این رویه در سال گذشته، در اواخر مرداد ماه و پس از اعلام نتایج امتحانات نوبت دوم و دریافت کارنامه پایه نهم دانش آموزان و از طریق پورتال وزارت آموزش و پرورش به انجام رسید.

هنوز زمان مشخصی برای انجام هدایت تحصیلی نهم به دهم سال تحصیلی 1402 – 1403 اعلام نشده است اما به محض اطلاع زمان دقیق، این مقاله بروز خواهد شد. همچنین برای آگاهی از آخرین اخبار منتشر شده در زمینه زمان انتخاب رشته متوسطه و تاریخ اعلام نتایج آن، می توانید در کانال تلگرام مدارس ایران مشاوره عضو شوید.

معیارها و ملاک های هدایت تحصیلی پایه نهم ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳

انتخاب رشته تحصیلی و آینده شغلی هر ساله دغدغه حدود یک میلیون دانش آموز پایه نهم می باشد. هدایت تحصیلی روندی است که طی آن با ارایه خدمات مشاوره ای به دانش آموز کمک می شود تا استعداد، توانایی، علایق و ویژگی های شخصیتی خود، شاخه ها و رشته های تحصیلی، حرف و مشاغل مورد نیاز جامعه و… را شناخته و بر اساس آن اقدام به انتخاب اولویت شاخه، گروه و رشته تحصیلی مناسب نماید. لذا هدایت تحصیلی، مسیر تحصیلی و شغلی آینده دانش ‌آموزان را رقم می‌زند و از این حیث بسیار مهم و سرنوشت ساز است. هدف از هدایت تحصیلی آن است که دانش آموزان به مناسب ترین شاخه یا رشته تحصیلی بر اساس استعداد و علاقه و نه صرفا امکانات و نیازهای کشور راهنمایی شوند.

در انجام صحیح هدایت تحصیلی دو معیار مهم در نظر گرفته می شود که این موارد عبارت اند از:

بررسی های روانشناسی و آزمون های مشاوره ای دانش آموز

این بررسی ها مجموعا 65 امتیاز را برای دانش آموز در بر خواهد داشت و شامل نمون برگه هایی است که از طریق پنجره خدمات الکترونیک آموزش و پروش به نشانی my.medu.ir در اختیار دانش آموزان قرار می گیرد و آن ها می بایست نسبت به پر کردن مجازی نمون برگ های مذکور اقدام نمایند. بنابراین متقاضیان جهت دریافت این فرم نیازی به مراجعه حضوری به مدارس نخواهند داشت. مجموع امتیازات آزمون های مشاوره ای شامل ریز امتیازات ذیل خواهد بود.

  • نظر سنجی از دانش آموزان با توجه به اولویت های انتخابی آنان از بین شاخه ها و رشته های تحصیلی موجود در دوره متوسطه دوم صورت می گیرد. دانش آموزان فرمی مشابه فرم زیر را جهت ترتیب بندی اولویت های خود پر خواهند کرد که 10 امتیاز از امتیازهای بررسی های مشاوره ای را برای آن ها رقم خواهد زد.
  • یک نظر سنجی دیگر نیز از دبیران دروس مختلف دوره متوسطه اول صورت خواهد گرفت که در این حالت معلمان فرمی مشابه فرم زیر را پر کرده و در سامانه هدایت تحصیلی دانش آموزان بارگذاری می کنند. نتایج این فرم شامل 10 امتیاز از کل امتیازات بررسی های مشاوره ای در امر هدایت تحصیلی خواهد بود. 

 

نمونه برگه 2

 

  • یکی از فرم هایی که در امر هدایت تحصیلی تکمیل و ثبت می شود، فرم نظر سنجی والدین است. والدین می توانند با پر کردن فرمی مشابه فرم زیر، نظر خود را نسبت به انتخاب رشته فرزند خود اعلام کنند که نتایج این فرم نیز 5 امتیاز از مجموع امتیازات را شامل خواهد شد.

 

نمونه برگه 3

 

  • بخش عمده ای از امتیازات کل بررسی مشاوره ای مربوط به نتایج آزمون های مشاوره ای است. در طی سه سال اول متوسطه 6 آزمون شامل آزمون استعداد، رغبت، شخصیت و ارزش های تحصیلی – شغلی دانش آموز برگزار خواهند شد که هر آزمون 5 امتیاز دارد و در مجموع 30 امتیاز از مجموع امتیازات بررسی مشاوره ای را به خود اختصاص خواهد داد.
نمونه برگه 4
  • نهایتا نظر سنجی مشاوران (10 امتیاز از مجموع امتیازات) انجام می پذیرد و بر اساس مجموع امتیازات اخذ شده تصمیم گیری خواهد شد. در پایان این مرحله، مجموع امتیازت از 65 امتیاز در طی فرمی مشابه زیر محاسبه خواهد شد.
نمونه برگه 5

 

نمرات و سوابق تحصیلی دانش آموز

ورود به هر یک از شاخه ها و رشته های تحصیلی نیازمند کسب حداقل نمرات دروس تخصصی پایانی نوبت دوم (نمره برگه خرداد ماه) مربوط به آن رشته می باشد. به عبارت دیگر، در صورت عدم کسب حداقل میانگین دروس تخصصی در سه پایه هفتم، هشتم و نهم (هفتم و هشتم با ضریب 1 و نهم با ضریب 3) برای رشته ها، سایر عوامل و ملاک های هدایت تحصیلی آن دانش آموز در تنظیم نمونه برگه هدایت تحصیلی بی اثر خواهد بود. در جداول زیر حدنصاب نمره برای دروس تخصصی مرتبط با هر سه شاخه نشان داده شده است.

ذکر این نکته حائز اهمیت است که نمرات دانش آموزان در دوره اول متوسطه با لحاظ ضرایب دروس در شاخه ها و رشته های مختلف، مجموعا 35 امتیاز دارد که متناسب با معیارهای ذکر شده، دانش آموزان مورد امتیازبندی قرار می گیرند.

3 / [نمره خرداد پایه هفتم + نمره خرداد پایه هشتم + (نمره خرداد پایه نهم * 3 )] = روش محاسبه نمره 

حدنصاب نمره لازم برای دروس شاخه های گروه نظری

ریاضی فیزیکعلوم تجربیعلوم انسانیعلوم و معارف
ریاضی: 14ریاضی: 13زبان و ادبیات فارسی: 14زبان و ادبیات فارسی: 12
علوم تجربی: 13علوم تجربی: 14مطالعات اجتماعی: 13 مطالعات اجتماعی: 14
زبان عربی: 12 زبان عربی: 13

حدنصاب نمره لازم برای دروس شاخه های گروه فنی و حرفه ای

رشته های هنررشته های کشاورزیرشته های خدماتیرشته های صنعت
فرهنگ و هنر: 12فرهنگ و هنر: 12فرهنگ و هنر: 12فرهنگ و هنر: 12
کار و فناوری: 12کار و فناوری: 12کار و فناوری: 12کار و فناوری: 12
ریاضی: 10علوم تجربی: 10ریاضی: 10ریاضی: 10
علوم تجربی: 10علوم تجربی: 10

 

حدنصاب نمره لازم برای دروس شاخه های گروه کاردانش

رشته های هنررشته های کشاورزیرشته های خدماتیرشته های صنعت
فرهنگ و هنر: 12فرهنگ و هنر: 10فرهنگ و هنر: 12فرهنگ و هنر: 10
کار و فناوری: 12کار و فناوری: 12کار و فناوری: 12کار و فناوری: 12
ریاضی: 10علوم تجربی: 10ریاضی: 10ریاضی: 10

نحوه انتخاب رشته بر اساس هدایت تحصیلی پایه نهم 1402 – 1403

نحوه اجرای این رویه شامل تهیه نمونه برگه های هدایت تحصیلی، نظر خواهی از دانش آموزان، معلمان، والدین و مشاور ذی صلاح مدارس بر اساس استانداردهای مصوب می باشد. دانش آموزان باید جهت انتخاب نهایی رشته تحصیلی مورد نظر، نمونه برگه های تحصیلی خود را از پنجره خدمات الکترونیک وزارت آموزش و پرورش به نشانی my.medu.ir تهیه کرده و به صورت اینترنتی آن ها را تکمیل کنند.

به طور کلی، دانش آموزانی که قصد تکمیل فرایند انتخاب رشته نهم به دهم را دارند، می بایست در زمان مناسب مراجعه نموده و پس از وارد نمودن کد ملی و رمز ورود، وارد پورتال شخصی خود شوند. سپس می توان از قسمت هدایت تحصیلی نسبت به پر کردن اینترنتی فرم های مربوطه و انجام اولویت بندی اقدام نمود. مرحله پایانی این فرایند نیز شامل دریافت رسید انجام انتخاب رشته نهم به دهم می باشد که از طریق همان سامانه قابل دریافت خواهد بود. 

اعلام نتایج هدایت تحصیلی پایه نهم ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳

نتایج هدایت تحصیلی نهم 1402 – 1403 از طریق پنجره خدمات الکترونیک وزارت آموزش و پرورش در قالب یک نمون برگ و در زمان مقرری منتشر می شود که در ادامه به قسمت های مختلف آن خواهیم پرداخت.

زمان اعلام نتایج هدایت تحصیلی نهم

همانطور که می دانید اعلام نتایج هدایت تحصیلی نهم بر اساس زمانبندی مشخصی منتشر می شود. نتایج هدایت تحصیلی نهم 1402 – 1403 در تاریخ 1 مرداد 1402 از طریق پنجره خدمات الکترونیک آموزش و پرورش در اختیار دانش آموزان قرار گرفت.

نحوه مشاهده نتایج هدایت تحصیلی نهم

  • ابتدا وراد پنجره خدمات الکترونیک آموزش و پرورش به نشانی my.medu.ir شده و پس از وارد کردن اطلاعات خواسته شده کلید “ورود” را بفشارید.

  • بر روی آیکون “هدایت تحصیلی” کلیک کنید.

مرحله دوم مشاهده نتیجه هدایت تحصیلی نهم

  • گزین “نمون برگ هدایت تحصیلی” را انتخاب نمایید.

مرحله سوم مشاهده نتیجه هدایت تحصیلی نهم

  • در این قسمت نمون برگ مانند تصویر زیر به شما نمای داده می شود که می تونید با لمسص آیکون “چاپ” نتایج را به صورت فیزیکی نیز دریافت کنید.

مرحله چهارم مشاهده نتیجه هدایت تحصیلی نهم

آزمون جبرانی هدایت تحصیلی برای انتخاب رشته پایه نهم 1402 – 1403

دانش آموزان برای ورود به هر رشته تحصیلی در دوره متوسطه دوم لازم است حدنصابی را کسب نمایند؛ در صورتیعدم تحقق این امر می‌توانند با تکمیل نمونه برگه درخواست تعیین رشته مجدد نسبت به شرکت در امتحان تعیین رشته در شهریور ماه (‌هم‌زمان با امتحانات دانش‌ آموزان تجدیدی‌) اقدام کنند. 

تاکید می‌شود که حد نصاب لازم برای ورود به هر رشته، بر اساس نمرات پایانی سه ساله دوره اول متوسطه در درس یا دروس مربوطه محاسبه می‌شود. در صورت کسب حدنصاب نمره، ورود دانش آموز به مدارس غیردولتی بلامانع بوده و در مدارس دولتی نیز در صورت وجود ظرفیت، امکان پذیر است.

نمره امتحان تعیین رشته، مانند امتحانات شهریور ماه محاسبه می شود و در کارنامه تحصیلی و نمونه برگه ‌های هدایت تحصیلی (با عنوان تعیین رشته) ثبت شده و تاثیری در معدل سالانه یا کل دانش آموز ندارد و صرفا به منظور انجام هدایت تحصیلی دانش آموز، مورد استفاده قرار می‌گیرد. بدیهی است که مدیران مدارس دوره متوسطه اول باید نمون برگ های تعیین رشته مجدد را در اختیار دانش آموزان متقاضی قرار داده و فرآیند درخواست را به طور کامل اجرا کنند. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که این فرایند می بایست به تایید اداره آموزش و پرورش منطقه محل تحصیل دانش آموز برسد. تمامی دانش آموزان می توانند پس از اعلام نتایج آزمون جبرانی، نسبت به انجام انتخاب رشته از طریق هدایت تحصیلی اقدام نمایند، بدون آن که نگران بروز مشکلاتی به دلیل کمبود ظرفیت باشند.

چنانچه دانش آموزی در پایه دهم، وارد رشته یا شاخه ای شود که به هر دلیلی امکان ادامه تحصیل برایش فراهم نباشد، می بایست به مشاور یا مدیر مدرسه مراجعه نموده و فرم مربوط به تغییر رشته را دریافت کند. چنانچه دانش ‌آموز در خرداد یا شهریورماه در چند دروس مرتبط با رشته جدید امتحان دهد و حدنصاب نمره لازم را کسب کند، قادر است از طریق سه شاخه نظری، فنی حرفه‌ای و کار و دانش با فرض قبولی در نمرات دروس مرتبط، در پایه یازدهم وارد رشته جدید شود اما اگر دانش آموز در پایه یازدهم تمایل به انتخاب رشته داشته باشد، باید لزوماً در دروس همان شاخه انتخاب رشته را انجام دهد، چون برای گرفتن دیپلم در آن شاخه باید دروس آن شاخه را گذرانده باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با شرایط تغییر رشته تحصیلی در دوره یازدهم می توانید روی لینک مربوطه کلیک کنید. 

نکات مهم ⭐
  • معمولا در اواخر مرداد ماه و بعد از دریافت کارنامه های پایه نهم فرآیند هدایت تحصیلی آغاز می شود.
  • در انجام هدایت تحصیلی دو معیار بررسی های روانشناسی و آزمون های مشاوره ای دانش آموز و نمرات و سوابق تحصیلی وی مهم است.
  • امتیاز آزمون های مشاوره 65 و مابقی آن مربوط به نمرات و معدل دانش آموز که در جداول مقاله فوق قرار دارد، می باشد.

 

سوالات متداول

1- آیا امکان انتخاب رشته ‌ای که در فرم هدایت تحصیلی ذکر نشده است، وجود دارد؟

خیر، وقتی رشته ‌ای جزو اولویت های دانش آموز نیست، به این معنا می باشد که وی حداقل نمره لازم را برای آن رشته کسب نکرده است و نمی ‌تواند آن رشته را انتخاب نماید.

2- آیا مدارس غیردولتی در پایه دهم متوسطه، دانش آموزان را بدون در نظر گرفتن اولویت ‌ها ثبت نام می‌ کنند؟

خیر، مدارس دولتی و غیردولتی در رویه هدایت تحصیلی از یک الگو تبعیت می کنند. با این تفاوت که در مدارس غیردولتی اولویت الف و ب رعایت نمی شود؛ لذا دانش آموزان می توانند بدون معطلی به اولویت ب بروند.

3- آیا امکان تغییر رشته دانش آموزان، بعد از ورود به پایه دهم نیز وجود دارد؟

بله، دانش آموزان می توانند در این حالت، از مدرسه تقاضای تغییر رشته کنند تا درخواست آن ها به تایید اداره آموزش و پرورش منطقه برسد.

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۱۴۶ نظر
  1. محمدی.

    سلام من پایه نهم هستم ببخشید من میخواستم تو هدایت تحصیلی ثبت نام کنم اما وقتی وارد سایت مای مدیو میشم داخل سایت مای مدیو هدایت تحصیلی و رغبت و توانایی ازمون هاش نیست جای اون هدایت تحصیلی خالیه میشه راهنمایی کنید ممنون.

    • ایران مشاوره

      سلام و درود
      هنوز زمان انجام آزمون رغبت سنجی فرا نرسیده است.

  2. امید

    سلام بهترین رشته که هم درامدش خوبه کدومه میشه راهنمایی کنید

    • ایران مشاوره

      با سلام و درود
      در هر گروهی رشته های بسیاری قرار دارند که با توجه به قابلیت های شما می توانند درآمد مناسبی نیز داشته باشند و صحبت در این زمینه نیاز به اطلاعات بیشتر از خود شما دارد.

نمایش دیدگاه های بیشتر
دریافت مشاوره