همواره کار کردن در یکی از شرکت ها و سازمان های دولتی به دلیل عنوان شغلی و جایگاه مناسب در جامعه و مزایایی که شامل کارکنان دولت می شود، یکی از خواسته های فارغ التحصیلان از دانشگاه های مختلف می باشد. اما چیزی که در این موقعیت اهمیت می یابد، علاوه بر مشغول شدن در ارگان های دولتی، امنیت شغلی در این سازمان ها است. همانطور که می دانید، از کل افرادی که در سازمان ها و شرکت های دولتی مختلف مشغول به کار هستند، عده معدودی از آن ها استخدام رسمی بوده و دیگران به صورت قراردادی و یا دوره ای در آن جا مشغول به کار هستند که همین امر باعث ایجاد استرس در افراد از ترس از دست دادن شغل به دلایل مختلف می شود.
فهرست محتوا
طرح استخدام کارکنان دولت چیست؟
همانطور که اشاره شد یکی از مهم ترین دغدغه های افراد در کنار داشتن یک شغل خوب با وجهه اجتماعی مناسب و حقوق مکفی، ثبات و امنیت شغلی است. علاوه بر اینکه افراد شاغل در یک اداره و ارگان دارای نوع قرارداد متفاوتی از هم هستند، در موارد دیگر هم می توان تبعیضی همچون مقدار حقوق و مزایا را نیز در بین افراد مختلف مشاهده نمود. این موضوعات باعث نارضایتی و اعتراض برخی از کارمندان و کارگران دولت شده است.
با توجه به این امر، دولت طرحی را در دستور کار قرار داده که در آن سعی کرده است شرایطی را ایجاد نماید که در عین رفع تبعیضات موجود، بتواند اصول و قواعدی را برای تمدید و چگونگی پذیرش کارمندان قراردادی در نظر بگیرد تا بتواند امنیت شغلی را برای این افراد مهیا سازد. از جمله مواردی که در این طرح مورد بررسی قرار گرفته است می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ارگان ها و مراکز دولتی برای تمدید، جذب و استخدام نیروهای قراردادی نمی توانند به صورت سلیقه ای عمل کنند و باید روند ثابتی را برای آن در نظر بگیرند.
- کمیته ای به منظور سنجش عملکرد نیروهای استخدامی روی کار آید.
- تمدید و یا بستن قراداد با پیمان کاران ممنوع می باشد.
- قواعد و قوانینی برای جذب نیروی های قراردادی در نظر گرفته شود.
با استناد به طرح عنوان شده همکاری ارگان های دولتی با سازمان های پیمانکاری به کلی قطع شده و تمامی استخدامی ها به دو صورت رسمی و قراردادی انجام خواهد شد که نیروهای قراردادی نیز بعد از دو سال با توجه به معیارهای موجود به عنوان نیروی رسمی استخدام می شوند.
انواع استخدام در دستگاه های اجرایی 1402
پس از این که این طرح به تصویب برسد و به اجرا درآید، متفاضیان استخدام در دستگاه های اجرایی پس از قبولی در آزمون و انجام مصاحبه به دو صورت به استخدام در می آیند که در ادامه به معرفی این دو روش خواهیم پرداخت.
- استخدام رسمی برای بکارگیری در مشاغل حاکمیتی
- استخدام پیمانی برای بکارگیری در مشاغل غیرحاکمیتی دائمی
قوانین و تبصره هایی در این زمینه وجود دارد که در ادامه به تفصیل شرح داده شده است.
تبصره ۱: کارکنان مشاغل حکومتی پس از قبولی و گذراندن آموزش های لازم 3 الی 6 سال به صورت رسمی آزمایشی استخدام شده و پس از این دوران در صورت داشتن صلاحیت لازم به استخدام رسمی قطعی در خواهند آمد.
تبصره ۲: استخدام در مشاغل غیر حاکمیتی دائمی نیز پس از شرکت در آزمون های لازم و گذراندن آموزش های اولیه به صورت یک ساله انجم می شود و پس از آن، در صورت داشتن صلاحیت به صورت دو ساله، چهار ساله، هشت ساله و پانزده ساله منعقد می شود.
تبصره ۳: قراردادهایی که پس از اجرای این قانون بسته می شود، از نظر مدت قرارداد، تابع حکم تبصره دوم بوده و سابقه فرد در احکام بعدی لحاظ خواهد شد.
تبصره ۴: دولت پس از تصویب این قانون با دیگر کارکنان استخدامی خود، باید به روش خاصی برخورد نماید که در ادامه به آن اشاره می شود.
- با اشخاصی که با شرکت در آزمون و طی نمودن مراحل لازم استخدام شده اند و یا حداقل پنج سال به صورت مستمر با دستگاه اجرائی همکاری داشته اند و صلاحیت ( عمومی و تخصصی ) آن ها تایید شده است، قرارداد پیمانی یک ساله خواهد بست و پس از آن، با این افراد مطابق تبصره (۲) این ماده رفتار خواهد شد.
تبصره ۵: ارگان های دولتی در صورت نیاز به نیروی موقت باید مواردی را در این زمینه مجری دارند و بر طبق قواعد زیر اقدام نمایند.
- خدمت مورد نظر باید توسط بالاترین مقام دستگاه، به رئیس سازمان امور اداری و استخدامی ابلاغ شود و سازمان موظف است که حداکثر در مدت یک ماه پس از تاریخ دریافت درخواست، نظر خود را به ارگان مربوطه اقدام نماید.
- در صورت تأیید، اشخاص حقیقی یا حقوقی که صلاحیت و توانایی ارائه خدمت مورد نظر دستگاه متقاضی را داشته باشند، به دستگاه متقاضی معرفی میشوند و اعتبار مورد نیاز، از سرجمع اعتبارات دستگاه متقاضی یا کسر میگردد. این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که مدت قرارداد موقت با اشخاص حقیقی حداکثر سه ماه که تا سه بار قابل تمدید است و با اشخاص حقوقی حداکثر یک سال است.
مزایای طرح استخدامی دولت
این طرح به منظور ایجاد حس امنیت شغلی برای کارکنان مختلف ارگان های دولتی در نظر گرفته شده است که افراد فارغ از روابط و گزینش سلیقه ای بتوانند با توجه به ارزش ها و توانایی خود در جایگاهی گه لایق و سزاوار آن هسند، مشغول به فعالیت شوند.
همچنین یکی دیگر از پیامدهای مثبت این طرح، از بین رفتن تبعیض های حاکم بر برخی از ادارات و سازمان ها بوده و افراد با جایگاهی برابر از حقوق و مزایایی برابر برخوردار خواهند بود.
آزمون تبدیل وضعیت برای استخدامی دولت 1402
یکی از موضوعاتی که در این طرح عنوان شده است، موضوع برگزاری آزمون برای تبدیل وضعیت است که این موضوع برخی از کارمندان قدیمی و با سابقه ارگان های مختلف را دچار نگرانی ساخته است. در رابطه با این موضوع می توان گفت که این آزمون مخصوص کسانی است که سابقه کاری آن ها زیر ۲ سال باشد و کسانی که بالای دو سال سابقه کاری داشته باشند، نیازی نخواهد بود که در این آزمون شرکت نمایند.
این موضوع نیز مطرح شده است که در صورت برگزاری آزمون برای همه افراد، کارمندان به ازای هر یک سال، ۵ درصد از امتیاز آزمون را به دست خواهند آورد و از افرادی بدون سابقه جلوتر خواهند بود و شانس بیشتری برای پذیرش در آزمون خواهند داشت. این جریان به نحوی است که فردی با ۱۰ سال سابقه، حدود ۵۰ درصد امتیاز را کسب نموده و فردی با ۲۰ سال سابقه ۱۰۰ درصد امتیاز را داشته و نیازی به شرکت در آزمون را نخواهد داشت.
آیا طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت تصویب شده است؟
با توجه به آخرین خبرهای عنوان شده در مورد طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت و با توجه به گفته های نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس تلاش شده است که این طرح با رفع ایرادات و مبهمات به صحن مجلس ارائه شود تا در مورد آن تصمیم گیری نهایی انجام گردد.
گفتنی است که این طرح در تیرماه ۱۴۰۱ نیز به صحن مجلس رفته و کلیت آن با 194 رأی موافق، 19 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع، به تصویب نمایندگان مجلس رسیده است. پس از آن پس از آن جزئیات آن را نیز مورد بررسی قرار داده اند و وعده داده شده است که این طرح تا قیل ار 1402 به تصویب برسد.
سوالات متداول
1- هدف اصلی طرح ساماندهی استخدامی دولت چیست؟
هدف اصلی این طرح رفع تبعیضات و ایجاد حس امنیت شغلی برای تمامی کارکنان است.
2- آیا بر اساس این طرح برای تبدیل وضعیت نیاز به شرکت در آزمون است؟
این آزمون برای افرادی با سابقه کاری زیر ۲ سال برگزار می شود که توضیحات دقیق تر آن در مقاله آمده است.
3- آیا این طرح به تثبیت و تایید مجلس رسیده است؟
کلیت طرح ابتدایی آن مورد تایید مجلس قرار گرفته است و مجلس منتظر رفع ابهامات و ایرادت بوده تا به صورت قطعی در مورد آن تصمیم گیری انجام شود.
سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…