یکی از سوالات متداول داوطلبان در زمان ثبت نام کنکور سراسری، امکان یا عدم امکان نام نویسی دانشجویان پذیرفته شده دوره های روزانه و غیر روزانه دانشگاه ها است که شرایط این نوع ثبت نام، هر ساله توسط آیین نامه ها و اطلاعیه های منتشر شده در سایت سازمان سنجش به اطلاع عموم می رسد. نارضایتی از وضعیت فعلی مانند رشته تحصیلی، شهر و واحد دانشگاهی غیر ایده آل و موارد مشابه از جمله دلایلی می باشد که دانشجوی در حال تحصیل را مجاب به انصراف از دانشگاه و شرکت مجدد در آزمون سراسری، با وجود شروط در نظر گرفته شده می نماید.
دانشجویانی که قصد انصراف از تحصیل را دارند، بسته به نوع دانشگاه و رشته تحصیلی خود باید هزینه ای را به عنوان جریمه پرداخت نمایند.
فهرست محتوا
مراحل انصراف از دانشگاه های دولتی 1402
پذیرفته شدگان در این دانشگاه ها اگر به هر دلیلی قصد انصراف از تحصیل را داشته باشند، می بایست نسبت به ثبت درخواست خود اقدام نمایند. روند ثبت این درخواست بدین گونه است که ابتدا، داوطلب می بایست با مراجعه به سایت دانشگاه خود و سپس سامانه سجاد، فرم تقاضانامه را تکمیل نموده و پس از آن به منظور نهایی کردن این فرآیند به صورت حضوری به بخش آموزش دانشگاه محل تحصیل خود مراجعه کنند.
- در گام اول، داوطلب می بایست به سایت دانشگاه خود مراجعه کرده و فرم تقاضانامه انصراف از ادامه تحصیل را تکمیل نماید.
- پس از بررسی درخواست داوطلب توسط سازمان و دانشگاه در صورت موافقت با این امر، اطلاع رسانی های لازم به جهت انجام ادامه این روند و پرداخت هزینه مربوطه به دانشجو صورت می گیرد.
- در ادامه متقاضی می بایست به سامانه سجاد به نشانی portal.saorg.ir مراجعه کرده و پس از مشاهده هزینه انصرافی خود، نسبت به تسویه آن طبق دستورالعمل های گفته شده اقدام نماید.
- در انتها با مراجعه حضوری به امور آموزش دانشجویی دانشگاه مورد تحصیل خود و ارائه مدارک خواسته شده، این فرآیند به پایان خواهد رسید.
شرایط انصراف از دانشگاه برای مقاطع مختلف ۱۴۰۲
شاید برای شما نیز این پرسش مطرح شود که در صورت پذیرش در دوره های روزانه و غیر روزانه مقاطع مختلف دانشگاه ها، آیا امکان انصراف از ادامه تحصیل به منظور شرکت دوباره در کنکور وجود دارد یا خیر؟
اطلاع از شرایط قانونی این مقوله و همچنین احتمال محرومیت یا عدم محرومیت از ثبت نام کنکور در صورت ترک تحصیل، تاثیر به سزایی در تصمیم گیری متقاضی جهت باقی ماندن در وضعیت فعلی یا تغییر آن با هدف دستیابی به اهداف ایده آل خود خواهد داشت. برای انصراف و شرکت در آزمون های سراسری باید یک سری شرایط را در نظر بگیرید که در ادامه به تفصیل آن ها را توضیح داده ایم.
شرایط انصراف از دانشگاه و شرکت مجدد در کنکور سراسری 1402
امکان نام نویسی کنکور سراسری 1402 برای کلیه پذیرفته شدگان دوره روزانه آزمون سراسری 1401 وجود دارد. دانشجویان در حال تحصیل در دوره های روزانه و غیر روزانه کلیه مقاطع تحصیلی از کاردانی ناپیوسته تا دکترای تخصصی، می بایست جهت شرکت در کنکور 1402 مانند سایرین، فرآیند ثبت نام خود را به انجام برسانند.
این افراد باید پس از تکمیل فرم شماره 2، بند 32 فرم تقاضانامه ثبت نام را نیز در زمان ثبت نام کنکور سراسری 1402 علامت بزنند. این امر بدان معناست که محرومیت های سابق برداشته شده است و افراد تنها در صورت پذیرش در آزمون جدید ملزم به اعلام انصراف خواهند بود. توصیه می شود که برای آشنایی بیشتر با این رویه، نکات درج شده در جدول زیر را به دقت مطالعه نمایید.
شرایط انصراف از دانشگاه برای شرکت مجدد در کنکور سراسری ۱۴۰۲ |
پذیرفته شدگان دوره های روزانه که قصد ترک تحصیل و شرکت مجدد در کنکور سراسری را دارند، نباید از سوی سازمان نظام وظیفه هیچ گونه منع قانونی داشته یا مشمول غیبت سربازی باشند. |
مشمولان دوره ضرورت خدمت، تنها یک مرتبه می توانند از تحصیل انصراف داده و دوباره در کنکور سراسری شرکت کنند. |
داوطلبان مرد انصرافی دوره های روزانه و غیر روزانه دانشگاه ها، از لحاظ نظام وظیفه مشمول فرجه یک ساله می باشند و می بایست طی این یک سال، یا اقدامات لازم جهت اعزام به دوره ضرورت خدمت را انجام دهند یا در دانشگاه پذیرفته شوند و در صورت عدم انجام اقدام لازم و پایان این فرجه، مشمول غیبت شده و امکان ادامه تحصیل برای این افراد وجود نخواهد داشت. |
متقاضی می بایست پس از وارد شدن به دانشگاه، 1 سال کامل را پشت سر بگذارد و نمرات ترم 2 نیز ثبت شود. سپس با شروع ترم 3 می توانید هماهنگی های لازم را با دانشگاه محل تحصیل انجام داده و مراحل انصراف را طی کنید. |
دانشجویان انصرافی دانشگاه ها، حق بازگشت به تحصیل و ادامه تحصیل در رشته پیشین خود را نخواهند داشت. |
آن دسته از افراد که مشمول استفاده از سهمیه بوده اند، در صورت انصراف از تحصیل (دوره روزانه) قادر به استفاده مجدد از سهمیه نخواهند بود. |
شرایط انصراف از دانشگاه و شرکت مجدد در کنکور ارشد ۱۴۰۲
دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دوره های روزانه که قصد شرکت در کنکور کارشناسی ارشد 1402 را دارند، می باییست تا پایان مهلت ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد، انصراف خود از دانشگاه را قطعی نموده تا پذیرش آن ها در رشته محل های مختلف آزمون ارشد، مورد تایید مراجع مربوطه قرار گیرد.
توجه کنید که تحویل فرم انصراف قطعی به واحد محل قبولی داوطلب الزامی خواهد بود. همچنین لازم به ذکر است که شرط انصراف قطعی تا پیش از پایان مهلت ثبت نام کنکور ارشد، برای داوطلبان دوره های غیر روزانه وجود ندارد و این افراد می توانند پس از نهایی شدن پذیرش خود نسبت به انجام این مهم اقدام نمایند.
نکته: توجه داشته باشید که امکان تغییر موارد فوق و تصویب قانون جدید وجود دارد، لذا به محض انتشار دفترچه راهنما مقاله حاضر بروزرسانی خواهد شد.
شرایط انصراف از دانشگاه و شرکت مجدد در آزمون دکتری 1402
دانشجویان دوره های روزانه دکتری جهت شرکت مجدد در آزمون سال جاری، در صورتی که واجد شرایط ثبت نام آزمون دکتری ۱۴۰۲ باشند، باید تا قبل از به پایان رسیدن زمان ثبت نام آزمون دکتری سراسری 1402، انصراف خود را از دانشگاه محل تحصیل قطعی نمایند.
در غیر این صورت اگر در کد رشته محل مورد نظر پذیرفته شوند، قبولی آن ها لغو خواهد شد. توجه داشته باشید که دانشجویان در حال تحصیل دوره های غیر روزانه، می توانند انصراف خود از واحد دانشگاهی مذکور جهت شرکت مجدد در آزمون دکتری را تا زمان پذیرش خود به تعویق بیندازند. شایان ذکر است، امکان انتشار آیین نامه جدید و تغییر قوانین فوق وجود دارد که در این صورت، اطلاعات لازم از طریق این مقاله و کانال تلگرام دکتری ایران مشاوره در اختیار داوطلبان قرار خواهد گرفت.
مدارک لازم جهت انصراف از دانشگاه ۱۴۰۲
- فرم تکمیل شده انصراف از تحصیل (با مراجعه به آموزش دانشکده محل تحصیل قابل دریافت است.)
- اصل شناسنامه و کارت ملی دانشجو
- کارت دانشجویی
- مبلغ جریمه تعیین شده
نمونه فرم انصراف از تحصیل
جهت آشنایی بیشتر داوطلبان، نمونه ای از فرم مورد نظر را در ادامه قرار داده ایم. توجه داشته باشید که جهت ارائه فرم می بایست آن را از آموزش دانشکده محل تحصیل خود دریافت نموده و به تکمیل آن بپردازید.
میزان جریمه انصراف از دانشگاه محل تحصیل 1402
دانشجویان انصرافی از دانشگاه، موظف به پرداخت هزینه ای تحت عنوان جریمه انصراف می باشند که این مبلغ با توجه به زمان انصراف و دلیل انصراف می تواند مقادیر متفاوتی را به خود اختصاص دهد اما در چند حالت، جریمه ای به دانشجویان تعلق نمی گیرد که در ادامه به بیان آن پرداخته ایم.
- انصراف از تحصیل در دانشگاه روزانه: دانشجویان دانشگاه دولتی که بلافاصله پس از انصراف، قصد ادامه تحصیل در دوره روزانه را دارند، مشمول پرداخت جریمه انصراف نمی شوند.
- انصراف از تحصیل در دانشگاه آزاد: دانشجویان دانشگاه آزاد که بلافاصله پس از انصراف، قصد ادامه تحصیل در دانشگاه آزاد را دارند از پرداخت جریمه انصراف معاف هستند.
- انصراف از تحصیل در دانشگاه علمی کاربردی: دانشجویان این دانشگاه ها که شهریه ترم های گذشته را تسویه کرده اند، پیش از شروع ترم جدید باید درخواست انصراف خود را اعلام کنند تا از پرداخت جریمه انصراف معاف شوند.
با این وجود در جدول زیر به بیان هزینه جریمه انصراف از دانشگاه های مختلف پرداخته ایم. ذکر این نکته حائز اهمیت است که هزینه ترک تحصیل دانشگاه های پردیس خودگردان، به خصوص در ترم های اول، رقم بالا و قابل توجهی است که به همین منظور، توصیه می شود که پیش از اقدام به انصراف، حتما این مورد را مدنظر قرار دهید و در زمان انجام انتخاب رشته کنکور، حتما به شرایط تحصیل در دانشگاه های پردیس خودگردان توجه کنید.
میزان جریمه انصراف از دانشگاه ها | |
نوع دانشگاه | میزان جریمه |
روزانه | بسته به رشته، مقطع و دانشگاه، برآورد هزینه ای انجام شده و به عنوان مبلغ جریمه به دانشجو اعلام می گردد. |
شبانه | 1/5 برابر شهریه ثابت |
پیام نور | 1/5 برابر شهریه ثابت |
غیرانتفاعی | شهریه ثابت یک ترم + 7 واحد درسی |
پردیس خودگردان | شهریه ثابت تمامی ترم های باقی مانده |
علمی کاربردی | یک شهریه ثابت |
دانشگاه آزاد | کاردانی: (تعداد نیمسال های ثبت نام شده – 4) × (نصف شهریه پایه) |
کارشناسی ناپیوسته: (تعداد نیمسال های ثبت نام شده – 4) × (نصف شهریه پایه) | |
کارشناسی ارشد ناپیوسته: (تعداد نیمسال های ثبت نام شده – 4) × (نصف شهریه پایه) | |
کارشناسی پیوسته: (تعداد نیمسال های ثبت نام شده – 8) × (نصف شهریه پایه) | |
دکتری حرفه ای (دامپزشکی): (تعداد نیمسال های ثبت نام شده – 12) × (نصف شهریه پایه) | |
دکتری حرفه ای (گروه پزشکی): کل شهریه پایه ترم های باقی مانده | |
دکتری تخصصی: (تعداد نیمسال های ثبت نام شده – 7) × (نصف شهریه پایه) | |
دکتری تخصصی ورودی های 94 به بعد: (تعداد نیمسال های ثبت نام شده – 6) × (نصف شهریه پایه) | |
دستیاری تخصصی: کل شهریه تحصیلی ترم های باقی مانده |
نکات مهم در رابطه با انصراف از تحصیل و شرکت مجدد در کنکور ۱۴۰۲
در همین خصوص لازم است که به نکات ذیل توجه نمایید.
- در صورت پذیرش در کنکور سراسری، فرم شماره 2 از جمله مدارک لازم جهت نام نویسی حضوری در دانشگاه است.
- چنانچه دانشجویی در سال های گذشته (98 و ماقبل آن) انصراف خود از دانشگاه را قطعی نموده و در حال حاضر تحت عنوان محصل شناخته نمی شود، جهت تکمیل فرم ثبت نام در سایت ثبت نام کنکور سراسری، می بایست صرفا بند 32 فرم مذکور را علامت بزند.
- امکان انصراف از دانشگاه یا خرید دوره تعهد، پس از گذشت چند ترم، برای دانشجویان در حال تحصیل در رشته های دارای تعهد خدمت دوره روزانه وجود ندارد و این افراد می بایست تا پایان دوره مذکور در مناطق تعیین شده بمانند.
- دانشجویان در حال تحصیل دوره های روزانه پذیرفته شده در کنکور سراسری ۱۴۰۱، در صورتی که با مانعی در روند ثبت نام خود مواجه شوند، می توانند با ثبت و ارسال درخواست در سایت سازمان سنجش نسبت به برطرف نمودن آن اقدام نمایند.
همان طور که مشاهده نمودید، اکثر داوطلبانی که قصد انصراف از تحصیل در رشته دانشگاهی را دارند، ملزم به پرداخت هزینه ای به عنوان جریمه انصراف می باشند که مقدار آن برای هر مقطع تحصیلی و دانشگاه متفاوت است. بنابراین پیشنهاد می کنیم، تا جایی که می توانید، انتخاب رشته کنکور سراسری 1402 خود را با به کار گیری دقت و اهمیت بالا به انجام رسانید و پیش از هر کاری کلیه جوانب مرتبط با آینده تحصیلی و شغلی خود را مدنظر قرار دهید.
سوالات متداول
1- داوطلبانی که قصد انصراف از دانشگاه های روزانه و شرکت در کنکور سراسری ۱۴۰۲ را دارند، مجاز به انتخاب چه دوره هایی هستند؟
این دسته از داوطلبان می توانند بدون اعلام انصراف قطعی در آزمون مورد نظر شرکت کنند.
2- آیا داوطلبان مشمول خدمت می توانند نسبت به انصراف از تحصیل و شرکت مجدد در کنکور اقدام کنند؟
بله، اما این افراد در صورت نداشتن غیبت، تنها یک بار مجاز به انصراف از تحصیل و شرکت در کنکور مقاطع مختلف تحصیلی هستند.
3- آیا انصراف از تحصیل جریمه دارد؟
بله، افراد جهت انصراف می بایست هزینه ای پرداخت کنند که در متن مقاله در این باره توضیح داده شده است.
سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…
سلام من سال۹۸از دانشگاه روزانه انصراف قطعی دادم.وسال۱۴۰۰ دوباره قبول شدم و موقع ثبت نام فرم شماره۲را تحویل دانشگاه جدید دادم.الان ک دارم فارغالتحصیل میشم. میترسم بخاطراینکه مدارک دبیرستانمو ب دانشگاه جدید ندادم مشکل ایجاد بشه آیا مشکل هست؟(اون زمان دانشگاه قبلیم گفت مدارک رو خودمون ارسال میکنیم دانشگاه جدید)
سلام دوست من نگران نباشید مشکلی نیست.
سلام وقت بخیر من سال ۴۰۱ کنکور اولمو دادم هیچ جا قبول نشدم یه سال معافیت گرفتم ۴۰۲ کنکور دادم سراسری قبول شدم دو ترم خوندم الان اگر بخوام کنکور بدم ، انصراف بدم معافیتی نمیگیرم ؟
سلام دوست عزیزم، معافیت میدن بهت نگران نباش.
سلام وقت بخیر من سال ۱۴۰۲ دانشگاه دولتی فنی قبول شدم ثبت نام حضوری و اینترنتی هم انجام ندادم انصراف محسوب میشه ؟ ( چون پسر های مشمول یک بار میتونن انصراف بدن و برن دانشگاه جدید) ، و همان سال ۱۴۰۲ در دانشگاه آزاد ثبت نام کردم و قصد کنکور سراسری دارم ، سوال من اینه آیا درصورت قبولی در دانشگاه جدید باید نامه ای چیزی از دانشگاه دولتی فنی به دانشگاه جدید تحویل بدم؟ یا همون نامه انصراف از دانشگاه آزاد رو فقط برای ثبت نام در دانشگاه جدید ببرم کافیه ؟
سبلم دوست من، اگر انصراف دومته نمیتونی دیگه ادامه تحصیل بدی، معافیت تحصیلی نمیدن بعد انصراف دوم.
سلام دانشجوی ترم ۷ دکتری تخصصی روزانه هستم
و قصد شرکت در دوره کارشناسی رو دارم. آیا راهی هست که انصراف بدم بدون پرداخت جریمه؟ چون برای دکتری مجدد در صورت قبولی جریمه حذف شده ایا این قانون برای دکتری به کارشناسی هم هست؟ و در صورت مثبت بودن جواب، کارشناسی باید روزانه باشه؟
سلام دوست خوبم
خیر متاسفانه این امکان وجود نداره.
سلام من سال ۱۴۰۲ دانشگاه دولتی فنی قبول شدم ولی نرفتم برای ثبت نام حتی ثبت نام اینترنتی هم انجام ندادم آیا این کار باعث سوخته شدن امتیار انصراف من شده؟
سلام، خیر، اگر ثبت نام اینترنتی دانشگاه رو انجام ندادی، انصراف برات لحاظ نمیشه.
سلام وقت بخیر. درصورت انصراف از تحصیل دانشجو در وزارت علوم، امکانش هست همون رشته و گرایش رو در وزارت بهداشت شروع کرد؟
سلام وقت شما هم بخیر، بله، در صورتیکه شرایط ثبت نام رو داشته باشی محدودیتی نداری.
سلام من دانشجوی ارشد روزانه ۱۴۰۲ هستم و برای کنکور ارشد ۱۴۰۴ ثبت نام کردم سوالم این هست تا کی مهلت دارم از دانشگاه انصراف دهم
سلام و درود، تا زمان مشاهده قبولی میتونید انصراف ندید.
سلام ببخشید من ورودی ۴۰۱ دانشگاه روزانه هستم با سوابق تحصیلی الان اگه بخوام کنکور ۴۰۴ شرکت کنم باید انصراف بدم یا بدون انصراف میشه کنکور داد؟؟
سلام دوست عزیز، بله میتونی بدون انصراف کنکور بدی.
سلام. اگر می تونید منو راهنمایی کنید.من اولین کنکور مو سال ۱۴۰۲دادم بعد تو یک رشته ای قبول شدم(تو دانشگاه روزانه) و ثبت نام کردم. من نیم سال دوم بودم و قبل از اینکه برم دانشگاه و انتخاب واحد کنم اول بهمن ماه از دانشگاه انصراف دادم.بعد توی کنکور ۱۴۰۳ شرکت کردم و قبول نشدم . حالا می خوام در کنکور۱۴۰۴شرکت کنم و واسه اینکه از سربازی غیبت نخورم تو داشگاه پیام نور ثبت نام کردم. سوال من اینه، چونکه اون یک دفعه از دانشگاه انصراف دادم امسال می تونم توی کنکور شرکت کنم؟
سلام دوست عزیز، بعد از انصراف دوم، نظام وظیفه با ادامه تحصیل شما موافقت نمیکنه. اگر قصد خدمت رفتن نداری از پیام نور انصراف نده.
سلام!
بنده خرداد ۱۴۰۲ دیپلم گرفتم، کنکور ۱۴۰۲ رو دادم و دانشگاه روزانه قبول شدم اما در دانشگاه ثبتنام نکردم. [معافیت تحصیلی دانشجوییش رو هم نگرفتم]
امسال (۱۴۰۳) دانشگاه پیامنور ثبتنام کردم. باتوجه به اینکه هر دانشجوی پسر میتونه صرفاً یکبار از دانشگاه، قبل از خدمتش انصراف بده ؛ آیا من مجدداً میتونم در کنکور ۱۴۰۴ شرکت کنم و پس از قبولی در کنکور ۱۴۰۴ از پیامنور انصراف بدم و برم رشتۀ جدید رو ثبتنام کنم؟ از لحاظ نظام وظیفه به مشکل نمیخوره؟
بهعبارت دیگر با قبولی و عدم ثبتنام درسال ۱۴۰۲ امتیاز یکبار انصرافم میسوزه یا خیر؟
با سلام، در صورتی که در دانشگاه خود ثبت نام نکرده باشید، برایتان انصراف از لحاظ معافیت تحصیلی تلقی نمی شود.
سلام من فوق دیپلم رشته کامپیوتر رو دارم و قبلا هم یبار انصراف داده بودم از یه دانشگاه دیگه میخواستم ببینم ایا میتونم کنکور شرکت کنم بدون انصراف دادن از رشته فعلی خود؟ یعنی فوق دیپلم کامپیوتر داشته باشم و یه رشته دیگه که از کنکور بدست اومذه هم از اول بخونم، ایا مشمول میشم با این کار؟
سلام دوست من، مشمول میشید.
سلام
ببخشید من امسال مهر ماه دانشگاه علمی کاربردی قبول شدم و ثبت نام کردم و مدارکم رو حضوری تحویل دادم و هنوز هزینه ای هم پرداخت نکردم
هنوز کلاسا شروع نشده و دیگه قصد ندارم برم دانشگاه علمی کاربردی آیا خودشون حذفم میکنن که نیازی نباشه هزینه ای پرداخت کنم یا باید برم انصراف بدم و هزینه ای پرداخت کنم؟؟
سلام، اگر شما قصد تحصیل در دانشگاه دیگه ای رو داری باید از دانشگاه فعلی انصراف بدی.
سلام
ببخشید من ورودی بهمن ۱۴۰۲ دانشگاه دولتی هستم که یک ترم خوندم و به دلیل کامل نبودن مدارک ثبت نامم از ترم بعد نتونستم برم دانشگاه
و الان میخوام برا کنکور فرهنگیان ثبت نام کنم
میخوام بدونم آیا جز دانشجو ها اون دانشگاه محسوب میشم که لازم باشه انصراف بدم و چقد هزینه باید پرداخت کنم؟؟؟
سلام و درود، بله باید انصراف بدید و هزینه ای که دانشگاه تعیین میکنه رو پرداخت کنید.
سلام . اگر در مرحله پیش ثبت نام بخوام انصراف بدم باید هزینه انصراف پرداخت کنم ؟ هنوز ثبت نامم کامل نشده و فقط ۳ و خورده ای هزینه پیش ثبت نام دادم
با سلام و وقت بخیر دوست عزیز
در صورتی جریمه پرداخت می کنید که ثبت نام شما در دانشگاه قطعی شده باشد.
سلام و عرض ادب
من در طول دو سال سه بار در دانشگاه های پیام نور،علمی کاربردی و آزاد ثبتنام کردم و انصراف دادم در حال حاظر هم کارت پایان خدمت دارم
سوالم این هست که آیا در صورت قبولی رشته پزشکی روزانه میتونم تحصیل کنم و محروم از تحصیل روزانه با توجه به اتمام خدمت سربازی نیستم ؟یعنی میتونم در دانشگاه دولتی بصورت روزانه تحصیل کنم؟
سلام، مشکلی برای ادامه تحصیل نخواهید داشت.
سلام من ۱۴۰۳ دانشگاه روزانه قبول شدم ثبت نام حضوری هم انجام دادم ولی انتخاب واحد نکردم گفتن باید مهر بیایی برای انتخاب واحد و شروع کلاس ها ولی چون از رشته ش خوشم نیومد نرفتم. باید هزینه انصراف بدم؟هزینه انصراف دانشگاه حدودی چقدر هست؟
سلام، هزینه انصرافی رو خود دانشگاه تعیین می کنه.