خانه معرفی رشته ها معرفی رشته ریاضی + بررسی بازار کار آن

معرفی رشته ریاضی + بررسی بازار کار آن

رشته ریاضی
معرفی رشته ریاضی

ریاضی یکی از رشته های دبیرستان است که علاقه مندان می توانند در انتخاب رشته نهم به دهم آن را برگزینند. تحصیل و موفقیت در این رشته نیاز به هوش، تمرکز، علاقه و همچنین قدرت تجزیه و تحلیل دارد، در غیر این صورت مطالعه آن بسیار دشوار خواهد بود.

به علاوه ریاضی یکی از رشته های علوم پایه بوده که علاقه مندان به این رشته می توانند از طریق ثبت نام کنکور ریاضی فیزیک مجوز تحصیل در سطوح دانشگاهی آن را کسب کنند. ریاضی یکی از رشته های ثابت در دانشگاه بوده که روز به روز بیشتر به آن پرداخته می شود. دانشجویان این رشته پس از فارغ التحصیلی می توانند در مراکز آموزشی مثل آموزشگاه ها، مدارس و دانشگاه ها یا حتی به صورت مدرس خصوصی یا عمومی مشغول به کار شوند و همچنین درآمد آن به دلیل تنوع کاری متغییر می باشد.

تقریبا تمامی دانشگاه های دولتی رشته ریاضی را در همه مقاطع به دلیل ازدیاد اساتید آن ارائه می دهند.

معرفی رشته ریاضی

ریاضی یکی از قدیمی ترین رشته های علوم پایه و از مجموعه شاخه های ریاضی فیزیک می باشد. علاقه مندان به تحصیلات دانشگاهی در این رشته پس از اخذ دیپلم می بایست در کنکور ریاضی شرکت کنند. علاقه یکی از شروط مهم در تحصیل رشته مذکور بوده چراکه بدون علاقه فرد توانایی یادگیری، پیشرفت و کشف نکات جدید را نخواهند داشت.

این رشته در مقاطع دانشگاهی دارای گرایش های محض، کاربردی و دبیری بوده که گرایش ریاضی محض به اصول اساسی ریاضی و نظریه پردازی می پردازد اما گرایش ریاضیات کاربردی به شاخه ای از ریاضی گفته می شود که کاربرد عملی داشته باشد به طور مثال در آمار، احتمال، کامپیوتر، اقتصاد و فیزیک کاربرد دارد.

همچنین کسانی که به تدریس و ریاضی علاقه دارند می توانند گرایش دبیری را انتخاب کرده و یا با شرکت در آزمون استخدامی آموزش و پروش برای پاسخ به نیازهای سازمان آموزش و پرورش کشور برای گسترش علوم ریاضی در مقاطع مختلف کمک کنند.

ویژگی های مورد نیاز برای تحصیل در رشته ریاضی

فارغ التحصیلان رشته ریاضی نیز مانند سایر رشته ها دارای جایگاه اجتماعی بوده چرا که این علوم در تمام رشته های فیزیک، آمار، مهندسی و تحقیقات عملیات، علوم کامپیوتر، تجارت، مدیریت صنعتی، علوم اقتصاد، دارایی، شیمی و زمین شناسی گسترانیده شده، به همین سبب افراد داوطلب می بایست دارای توانایی های زیر باشند:

  • میل به جستجو و کشفیات جدید در زمینه های مختلف
  • به عنوان دانش آموخته رشته ریاضی جهت رفع نیاز های صنایع و موسسات گوناگون به این علم
  • تدریس با کیفیت بالا در غالب اساتید مجرب رشته ریاضی در کشور
  • علاقه مندی به جهان اعداد و کشفیات جدید در جهت خدمت به علم
  • برخورداری از قدرت تجزیه و تحلیل بالا
  • داشتن سوابق تحصیلی خوب
  • برخورداری از صبر و شکیبایی
  • آمادگی ذهنی برای جذب ایده های جدید
  • آشنایی با کامپیوتر و برنامه نویسی
  • بهره مندی از مهارت های ارتباطی

مزایا و معایب تحصیل در رشته ریاضی

هر رشته تحصیلی دارای حسن و مشکلاتی بوده که رشته ریاضی نیز از این قائده مستثنا نبوده، به علاوه همیشه مزایا در کنار معایب معنا پیدا می کند. در ادامه می خواهیم به مزایا و معایب این رشته بپردازیم:

مزایا

  • این رشته تقریبا در تمام دانشگاه های سراسری در همه مقاطع به دلیل ازدیاد اساتید آن ارائه می شود.
  • پذیرش در این رشته به نسبت رشته های دیگر آسان می باشد.
  • دانشجویان این رشته درثبت نام ارشد می توانند به رشته های اقتصاد، bma و مهندسی صنایع تغییر رشته دهند. چراکه فارغ التحصیلان کارشناسی ریاضی به راحتی می توانند در رشته های مذکور ادامه تحصیل دهند.

معایب

  • دشوار بودن مطالب درسی
  • پذیرش بالای این رشته در دانشگاه ها
  • فرصت های شغلی کم

تحصیلات دانشگاهی رشته ریاضی

امروزه امکان تحصیل رشته ریاضی در همه مقاطع کاردانی، کارشناسی، ارشد و دکتری وجود داشته به طوری که در گذشته فقط در مقاطع کارشناسی و ارشد ارائه می شد. همچنین این رشته در مقاطع کاردانی و کارشناسی به عنوان کد رشته مستقل بوده اما در مقاطع بالاتر به عنوان گرایشی از یک مجموعه ارائه می گردد. تقریبا تمامی دانشگاه های سراسری، این رشته را در همه مقاطع ارائه می دهند که این موضوع به عنوان حسن و مزیت محسوب می شود.

همانطور که گفته شد این رشته دارای گرایش های محض، کاربردی و دبیری نیز بوده که افراد با توجه به علاقه و استعداد خود می توانند یکی از آن ها را انتخاب نمایند. اما پیش از انتخاب گرایش باید موفق به پذیرش در دانشگاه شوند به این منظور پس اتمام دوره دبیرستان و اخذ دیپلم می بایست در کنکور سراسری ریاضی شرکت کرده و پس از کسب رتبه قابل قبول انتخاب رشته نمایند.

دروس رشته ریاضی

در ادامه میخواهیم به دروس این رشته و ویژگی های هر کدام بپردازیم:

ریاضات گسسته

این درس در زمینه ریاضیات گسسته و کاربرد هایش با تاکید بر الگوریتم های مناسب ارائه می شود. سر فصل های این درس شامل معادله تفاضلی و رابطه بازگشتی، تابع مولد، اصل شمول و طرد، گراف و ماتریس، تطابق و دیگر کاربردهای گراف، جبر بولو کاربردهای آن، آشنایی باطرح های بلوکی، مربع لاتین، صفحه‌های تصویری، کدگذاری و رمزنگاری می باشد.

برنامه سازی پیشرفته

دانشجویان با برنامه سازی و مستند سازی صحیح، شناخت زبان دوم برنامه سازی، رفع اشکال و آزمایش برنامه، الگوریتم های غیر عددی شامل: پردازش رشته‌ها، روش های جستجو و مرتب کردن، آشنایی مقدماتی با کامپایلرها و دیگر برنامه‌های مترجم، اجرای طرحهای بزرگ و … آشنا می شوند.

آنالیز عددی

این درس جهت ارائه الگوریتم های عددی و بررسی خطاهای ایجاد شده از حل عددی مسائل بوده و برای روش های تکراری، بررسی همگرایی و نرخ همگرایی هم مورد استفاده قرار می گیرد. سرفصل های این درس شامل نمایش اعداد حقیقی، انواع مختلف خطاها، آنالیز خطاها، حل معادلات خطی، مشتق و انتگرال‌گیری عددی و حل معادلات دیفرانسیل عددی و … می باشد.

ساختمان داده ها

دانشجویان در این درس آرایه‌ها، بردار، ماتریس، صف و ردیف ها، لیست های پیوندی، خطی، حلقوی ، روش نمایش و کاربرد لیست های پیوندی، درخت ها و پیمایش‌ آنها، روش نمایش و کاربرد درخت ها، درخت های تصمیم‌گیری، گراف ها و نمایش آنها، تخصیص حافظه به صورت پویا و مسائل مربوط را فرا می گیرند.

تحقیق در عملیات

در درس تحقیق در عملیات، دانشجویان با انواع مدل های ریاضی، برنامه‌ریزی خطی، شبکه‌ها و مدل حمل و نقل، سایر مدل های مشابه، آشنایی با برنامه‌ریزی متغیرهای صحیح،‌ برنامه‌ریزی پویا، برنامه‌ریزی غیرخطی و مدل های احتمالی آشنا می‌شوند.

دروس رشته ریاضی
گرایشدروس                            
مشترک در گرایش هاریاضی، آنالیز، جذب، مبانی ریاضیات، آمار، مبادلات دیفرانسیل، جبر خطی، مبانی هندسه، توابع مختلط، آنالیز عددی، مبانی کامپیوتر، گراف، نظریه اعداد، نظریه‌ معادلات‌ دیفرانسیل‌
محضجبر، آنالیز، هندسه موضعی، توپولوژی، هندسه دیفرانسیل
کاربردیتحقیق در عملیات، آنالیز عددی، فرایند های تصادفی، ساختمان داده ها، سری های زمانی، زبان برنامه نویسی پیشرفته

رشته ریاضی در مقاطع ارشد و دکتری

در مقاطع بالای تحصیلی به جنبه های پژوهشی، تحقیقاتی و کاربردی به صورت جدی تری پرداخته می شود که فارغ التحصیلان این مقاطع از توانایی های علمی و محاسباتی بیشتری برخوردار بوده و همچنین در مسائل کاربردی و عملی نیز دارای تبحر ویژه ای می باشند.

فارغ التحصیلان مقطع دکتری قابلیت انجام و شرکت در پژوه های تحقیقاتی در سطوح ملی را دارا بوده و می توانند در سطوح بین المللی افتخار آفرینی کنند. همچنین افراد با توجه به قابلیت های خود می توانند در مراکز پژوهشی و تحقیقاتی، مراکز آموزش عالی، صنایع و دانشگاه ها به عنوان عضو هیئت علمی یا پژوهشی خدمت کنند.

گرایش های رشته ریاضی در مقاطع ارشد و دکتری
ارشددکتری
محضکاربردیمحضکاربردی
آنالیز ریاضیآنالیز عددیآنالیزآنالیز عددی
جبرتحقیق در عملیاتجبرتحقیق در عملیات
هندسهنظریه گراف و ترکیبیاتهندسه تولوژیروش های عددی در جبر خطی
توپولوژیمعادلات دیفرانسیلگروهها- آنالیز تابعیحل­ عددی ­معادلات­ تابعی
منطق و فلسفه ریاضینظریه رمز و کریپتوگرافیآنالیز هارمونیکفرایندهای تصادفی
نظریه اعدادریاضیات مالیگروههای تولوژیکمسائل مقدار مرزی
_ریاضیات صنعتیسیستم های دینامیکی_
_بهینه سازیمعادلات دیفرانسیل_
__نظریه‌­معادلات­ دیفرانسیل ­با مشتقات جزیی_
__نظریه احتمال_

شرایط ادامه تحصیل رشته ریاضی در خارج از کشور

در کشور های اروپاپی بهای ویژه ای به رشته های علوم پایه داده می شود، داوطلبان علاقه مند به تحصیل در خارج از کشور اگر برای ادامه تحصیل رشته ریاضی اقدام کنند به نسبت رشته های دیگر شانس بیشتری برای قبولی خواهند داشت.

همچنین به دلیل نزدیک بودن استاندارد های تحصیلی رشته ریاضی ایران به کشور های دیگر و معتبر بودن مدارک تحصیلی ایران برای کشور های اروپایی، دانشجویان با ارائه سوابق خوب تحصیلی شانس تحصیل در بهترین دانشگاه های دنیا با اساتید مجرب را خواهند داشت و همینطور با انجام فعالیت های پژوهشی و ارائه مقاله می توانند از بورسیه تحصیلی بهره مند شوند.

لازم به ذکر است تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور نیازمند ارائه رزومه و مدارک سوابق تحصیلی مناسب و همچنین اخذ توصیه نامه از یک استاد با مدرک علمی بالا بوده و همینطور ارائه مدارک فعالیت های پژوهشی و مقالات متعدد می تواند در روند دریافت بورسیه تحصیلی بسیار تاثیر گذار باشد.

آینده شغلی رشته ریاضی

از آن جایی که ریاضی در همه علوم گسترش یافته، نیاز به این علم در همه زمینه های کاری احساس می شود به همین سبب فارغ التحصیلان این رشته به نسبت علم و توانایی خود می توانند در مراکز مختلفی مشغول به کار شوند.

یکی از حوزه هایی که امروزه اهمیت زیادی پیدا کرده کلاس های جبرانی درسی و کنکور بوده که به کسب و کار این رشته رونق بخشیده است و همچنینن بانک ها و مراکز مالی از دیگر مراکز وابسته به رشته ریاضی می باشند. از دیگر مراکز جهت اشتغال فارغ التحصیلان رشته ریاضی می توان به مراکز زیر اشاره کرد:

  • سازمان های دولتی
  • شرکت های مدیریت سرمایه گذاری
  • سازمانهای تحقیقاتی مهندسی
  • شرکت های دستگاه های پزشکی
  • تولیدکنندگان فرآورده های نفتی و نفتی
  • اطلاعات رایانه ای و مراکز نرم افزاری
  • شرکت های سیستم های انرژی
  • سازمان های تحلیلی و پیش بینی
  • شرکت های بیمه
  • الکترونیک و تولید کننده رایانه
  • شرکت های دارویی و مواد شیمایی
  • مؤسسات علمی و پژوهشی
  • شرکت های هوا و فضا
  • ارائه دهندگان خدمات ارتباطات
  • شرکت های محصولات مصرفی
  • حوزه های بانکداری
  • حسابداری و حسابرسی
  • تدریس خصوصی و عمومی در مقاطع مختلف
  • استخدام در سازمان آموزش و پرورش
  • تاسیس آموزشگاه های تحصیلی

میزان درآمد رشته ریاضی

از آن جایی که این رشته دارای عناوین شغلی مختلفی بوده بنابراین میزان درآمد نیز متفاوت بوده و به عواملی از جمله مقطع تحصیلی، میزان تجربه، محدوده اقلیمی، توانایی عملکردی فرد و دولتی یا خصوصی بودن ارگان استخدامی بستگی خواهد داشت، به طور مثال میزان حقوق مدرس ریاضی با فردی که در موسسات مالی مشغول به کار بوده نمی تواند یکسان باشد.

همچنین استخدامی یا موسس بودن مرکز آموزشی یا تحقیقاتی فرد در میزان درآمد تاثیر گذار بوده چراکه افراد استخدامی طبق توافقی که با کارفارما کرده میزان ثابتی به طور ماهانه حقوق دریافت می کنند ولی این میزان در موسسات و شرکت ها یکسان نبوده و به عواملی مختلفی بستگی دارد.

سوالات متداول

1- تحصیل در رشته ریاضی دارای چه معایبی است؟

دشوار بودن دروس، پذیرش بالا در مدارس و فرصت های شغلی محدود از مشکلات تحصیل در این رشته می باشد.

2- شرایط تحصیل رشته ریاضی در خارج از کشور چگونه است؟

به دلیل اهمیت این رشته در کشور های اروپایی پذیرش با سوابق تحصیلی امکان پذیر خواهد بود.

3- رشته ریاضی در چه مقاطعی ارائه می گردد؟

این رشته در همه مقاطع کاردانی، کارشناسی، ارشد و دکتری ارائه می گردد.

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره پیج کنکور