خانه اخبار تحصیلی کنکور نمره تراز در آزمون های سراسری و استخدامی به چه معناست؟

نمره تراز در آزمون های سراسری و استخدامی به چه معناست؟

نمره تراز در آزمون های سراسری و استخدامی به چه معناست؟

یکی از موضوعات مهم که در سال های اخیر توسط سازمان سنجش و بسیاری از شرکت کنندگان آزمون های این سازمان عنوان شده، نمره تراز بوده است که در ادامه به بررسی بیشتر مفهوم آن خواهیم پرداخت.

مفهوم نمره تراز در آزمون های سراسری و استخدامی

قبل از اینکه به بررسی نمره تراز و نحوه محاسبه آن بپردازیم، ابتدا باید اطلاعات لازم در خصوص چند مفهوم و معیار مرتبط با آن را توضیح داد. مفهوم این عبارات به صورت زیر می باشد.

توزیع نرمال

در حالت کلی، “توزیع نرمال داده ها” مجموعه ای از داده های نرمال و مرتبط با یک پدیده را شامل می شود که از لحاظ پراکندگی دارای نظم ثابتی می باشند. به عنوان مثال در آزمون وکالت، انتظار می رود که نیمی از داوطلبان بتوانند در درس حقوق مدنی نمره میانگین یا نرمال را کسب کنند و انتظار نمی رود که 90 درصد افراد نمراتی بالای 80 و فقط نمرات 10 درصد دیگر نیز کمتر از 20 باشد.

این نظم عمومی مربوط به داده ها و اطلاعات تمام پدیده های طبیعی می باشد که در مورد آزمون های سازمان سنجش نیز از این قانون و اطلاعات داده استفاده می شود.

استاندارد کردن داده های نرمال

برای نشان دادن بهتر داده های نرمال و قابل فهم بودن آنها از روش های استاندارد کردن آنها استفاده می شود. در این روش، پراکندگی جمعی داده ها به نسبت میانگین داده ها ترسیم می شود.

با توجه به توزیع استاندارد داده های نرمال، یک منحنی به شکل زنگوله یا یک زنگ ترسیم می شود که ابتدا و انتهای آن به دلیل کم بودن توزیع داده ها یا نمرات، مقدار آنها از میزان میانگین کمتر می شود.

منحنی زنگوله ای

در منحنی زنگوله ای آزمون ها، نمرات یا همان  داده های منحنی بر اساس “انحراف معیار” بررسی می شوند و چیزی که در انتها باید انتظار داشت، قرار گرفتن 100 درصد  داده ها در فاصله ی 3 واحد انحراف معیار از میانگین داده ها در دو طرف چپ و راست می باشد.

پراکندگی نمرات در منحنی زنگوله ای آزمون ها حول قسمت میانگین بیشتر است چون درصد بالایی از داوطلبان عملکردی نزدیک به میانگین دارند و به همین دلیل بخش وسط نمودار دارای داده های بیشتری می باشد. نتیجه ای که از استاندارد کردن نمرات به دست می آید، میزان فاصله نمره تا قسمت میانگین نمودار می باشد که با واحد انحراف معیار سنجیده می شود.

نحوه محاسبه نمره تراز

اطلاعات دقیقی در مورد فرمول تراز سازمان سنجش منتشر نشده ولی طبق بررسی هایی که انجام شده است، برای قابل فهم تر شدن این موضوع و مثبت بودن عدد نمرات هنگام تعیین تراز، از فرمولی مشابه زیر استفاده شده است.

نمره تراز= 2000 × (واحد انحراف معیار) + 5000

به کمک این آزمون، تراز افرادی که بالاترین نمرات آزمون را کسب کرده اند و در محدوده سه واحد انحراف معیار مثبت قرار می گیرند، تقریبا 11000 می باشد.

تراز های بالای 11000 نیز در فاصله ای بیشتر از 3 واحد معیار منحنی قرار می گیرند که برای مثال می توان به تراز کلی آقای سید امین پیشنماز که 12483 است اشاره کرد. او در فاصله ی 3.75 انحراف معیار منحنی قرار گرفته شده است که نسبت به اکثریت افراد، فاصله او غیر عادی بود.

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

 



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره کنکور پیج کنکور